9. oktober 2017 ob 08:43 MMC RTV SLO Novice

Anketi: Pahor povečuje prednost in priljubljenost

Predsedniške volitve 2017
Borut Pahor, Dejan Židan
Pahor je na vrhu priljubljenosti in možnosti za novo izvolitev. Prav tako na vrh se je zavihtel SD (na fotografiji prvi mož SD-ja Dejan Židan), ki je po treh letih ponovno stranka z najvišjo podporo v državi. Foto: BoBo/Borut Živulović

Za Delo je spletno in telefonsko anketiranje je med 28. septembrom in 5. oktobrom opravilo Delo Stik, v njej pa je sodelovalo 1.020 ljudi. Anketo Dnevnika na dnevnem vzorcu 150 ljudi med 5. in 20. oktobrom opravlja Ninamedia; za volilno napoved koristi vzorec 450 anketiranih.

Dve meritvi javnega mnenja kažeta, da je Borut Pahor po soočenjih še izboljšal svoj položaj. Na volitvah se mu nasmiha zmaga v prvem krogu in še trdneje se je zasidral na prvem mestu lestvice priljubljenosti politikov .

Med anketiranci časopisa Dnevnik je aktualni predsednik države Borut Pahor dobil 40,4 odstotka podpore, na drugo mesto se je uvrstil Marjan Šarec s 14,9 odstotka, na tretje pa Romana Tomc s 5,5 odstotka. Z omembe vredno podporo sledita še Ljudmila Novak (3,6 odstotka) in Andrej Šiško. Agencija Ninamedia, ki je izvedla raziskavo, po metodi "tracking poll" napoveduje, da bo Pahor izvoljen že v prvem krogu.

Časopis Delo je v svoji redni anketi meril priljubljenost politikov. Prvo mesto je prepričljivo ohranil Pahor, ki je še izboljšal oceno, poroča STA. Pahorjev protikandidat na predsedniških volitvah Šarec je zasedel drugo mesto, a z nekoliko nižjo oceno. Visok skok navzgor je dosegel predsednik vlade Miro Cerar in se z dna lestvice zavihtel na sredino. Z barometra pa se poslavljata poslanca Matjaž Hanžek in Alenka Bratušek.

SD spet v vodstvu
Med strankami se je po treh letih na prvo mesto vrnil SD s 16,4 odstotka podpore oz. za dobre štiri odstotne točke boljšim rezultatom kot pred mesecem dni. Za približno toliko je nižja podpora SDS-a, ki se je s 15 odstotki vrnila na raven enoletnega povprečja. SMC se je utrdil na tretjem mestu, kar je tudi njen najboljši rezultat v zadnjem letu. Ima 11,9-odstotno podporo. Na četrtem mestu je NSi (7,1 odstotka), Levica pa je padla na peto mesto z enim slabših rezultatov v zadnjem letu; tokrat bi jo volilo 6,7 odstotka vprašanih. Na šestem mestu je DeSUS, ki je s 5,5 odstotka nekoliko izboljšal rezultat.

Približno četrtina volilnega telesa še ne ve, koga bi volila, ne bi volila nobene stranke ali pa bi volila katero drugo stranko. Med zunajparlamentarnimi strankami bi stranki God pripadlo 2,1 odstotka, SLS-u dva odstotka, SNS-u pa 1,4 odstotka.

Al. Ma.

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 76

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govorZadnji prispevki