22. oktober 2017 ob 18:46 MMC RTV SLO Novice

Iz štaba SDS-a - Romana Tomc: Izid je uspeh, 100-odstotno višji od napovedi

Predsedniške volitve 2017
Romana Tomc
Tomčeva je nad odstotki zadovoljna. Vrača se na funkcijo evropske poslanke, kaj sledi tej, pa ni povedala. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Slučajno sem prej gledal izjavo predsednika Socialnih demokratov, gospoda Židana. Moram reči, da se strinjam z njim. Dejal je, da je škoda denarja za drugi krog. Škoda denarja za drugi krog, ker zakaj bi šel na volitve, kjer ni izbire.

Janez Janša, predsednik SDS-a
Janša

Janša je v nagovoru še posebej poudaril nizko volilno udeležbo. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

To pomeni, da danes še živimo v času, ko pravzaprav z javnim raziskovanjem na neki način ustvarjamo pričakovanja volivk in volivcev.

Romana Tomc, kandidatka SDS-a

Dejstvo je, da je v drugi krog organizatorjem vseh teh projektov uspelo spraviti dva kandidata, med katerima osebno ne vidim razlike. Zagotovo bo kdo izmed naših volivcev to razliko prepoznal, se pa bojim, da bo udeležba zelo nizka in bo novi predsednik izvoljen z manj kot 25 ali celo manj kot 20 odstotki glasov vseh volivcev.

Janez Janša

Izjava Romane Tomc

Romana Tomc je dosegla najvišji izid med kandidati, ki so izšli iz parlamentarnih strank, je volilni izid komentiral predsednik SDS-a Janez Janša.

Delni neuradni izidi predsedniških volitev kažejo, da se je Romana Tomc uvrstila na tretje mesto s približno polovico glasov drugouvrščenega Marjana Šarca, a obenem z dvakrat več glasovi od četrtouvrščene Ljudmile Novak (NSi).

Tomčeva, ki je ob prihodu v štab požela aplavz navzočih podpornikov, je nad izidom zadovoljna. Zahvalila se je vsem, ki so šli na volitve in še posebej tistim, ki so glas zaupali njej. Predvsem pa se je zahvalila svoji volilni ekipi, ki je v mesecu dni naredila "praktično nemogoče". Izid je zanjo uspeh, vsekakor 100-odstotkov višji od tistega, ki so ji ga napovedali. "To pomeni, da danes še živimo v času, ko pravzaprav z javnim raziskovanjem na neki način ustvarjamo pričakovanja volivk in volivcev," je izjavila.

Tudi ona je obžalovala nizko volilo udeležbo, ki kaže na to, da v Sloveniji še nismo uresničili vseh potencialov, ki jih demokratična družba ponuja. Upa, da bodo državljani nekoč začutili, da njihov glas resnično šteje. Šele ko bo to začutila več kot polovica volilnega telesa, šele takrat si lahko obetamo demokratične spremembe, je napovedala.

Janša: Vladajo ljudje, ki niso voljeni
Predsednik SDS-a Janez Janša je presodil, da je Tomčeva "bojevala dober boj" in vnesla veliko prepotrebne vsebine. Predvsem pa je dosegla najvišji izid med parlamentarnimi strankami oziroma med kandidati, ki so izšli iz vrst parlamentarnih strank. Volivci preostalih strank očitno "svojih" kandidatov niso zares podprli, je dejal.

Še največji poudarek je dal vprašanju volilne udeležbe. Ta pada iz volitev v volitve, in to že dolgo. Prišli smo do točke, ko je udeležba polovična v primerjavi s tisto na prvih večstrankarskih volitvah v Sloveniji. "Smo na neki meji, ko država presoja, ali ima delujočo demokracijo ali ne."

Podal je svojo analizo, zakaj je tako. Volivci čutijo, da se v Sloveniji veliko odločitev ne sprejema prek položajev, ki so voljeni, temveč nekje v ozadju. Kot tipičen primer je poudaril primer domnevnega pranja denarja v največji državni banki, kjer naj bi se leta 2010 oprala milijarda dolarjev iz Irana. "V Sloveniji očitno obstaja krog ljudi, ki je sposoben to operacijo izpeljati, ob tem, da vlada nič ne ukrene. To je zdaj ključni problem, in dokler se tega ne bomo lotili, toliko časa bo participacija padala."

Vzdušje umirjeno
Izmed vidnejših članov so bili v volilnem štabu med drugim navzoči nekdanja kultura ministra Aleš Hojs in Vasko Simoniti, poslanci Jelka Godec, Alenka Jeraj, Marijan Pojbič, Anže Logar, Žan Mahnič, nekdanji sekretar v kabinetu predsednika vlade Božo Predalič in drugi. Vzdušje je bilo razmeroma pozitivno, saj se je Tomčeva uvrstila precej bolje od prvih javnomnenjskih napovedi, ki so ji kazale največ četrto mesto. Obenem pa je bilo med navzočimi slišati nezadovoljstvo nad volilno udeležbo in vseeno zanje prenizkim izidom.

Simoniti je pričakoval več
Glede na razmere v kampanji je bil "odmerjen zadnji mesec" kakovosten in afirmativen, pokazal je na kakovost kandidatke Tomčeve, je v izjavi za medije ocenil Simoniti. Žal mu je, da ljudje niso prepoznali njene kakovosti, za katere Simoniti kot član stranke in sodelavec v kampanji ocenjuje, da so bile najboljše.

T. i. boja za prestiž na desnici med SDS-om in NSi-jem ni želel komentirati, čeprav je SDS končal spredaj. "Ne sprašujete pravega človeka. Ker jaz nikoli, odkar se ukvarjam s politiko, nikoli mi ni šlo za drugo, kot da se spopadam z lastnim okoljem, lastno stranko in kakovostjo njenih ljudi."


Ocenil je, da je odstotek Tomčeve "absolutno premajhen". A bolj kot to je zanj presenečenje, kako nizka je bila volilna udeležba. Če je vodilnega kandidata izbrala le petina ljudi, je čas, da se politika vpraša o legitimnosti. "Ne odrekam legitimnosti volitvam," je poudaril, bolj se mora celotna politika osrediniti na to problematiko, da je ljudem očitno popolnoma vseeno, kdo je na oblasti.

Pojbič: Nobenega spopada ni
Pojbič je ocenil, da v takih okoliščinah noben normalen demokratičen kandidat, kot je Tomčeva, ne bi mogel zmagati. Sicer pa zanj te volitve niso ključne in tudi ne bodo imele nekega velikega vpliva; ključne bodo državnozborske naslednje leto.

Poslanec ne vidi nobenega spopada med SDS-om in NSi-jem.

Aljoša Masten

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 24

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govor


 • danimmc 22. oktober 2017 ob 20:53
  Prijavi neprimerno vsebino
  Romana Tomc vsebinska zmagovalka.

  Soočenje na Novi24 je bilo daleč najboljše.
  +9
  -20
 • mile952 22. oktober 2017 ob 20:57
  Prijavi neprimerno vsebino
  Romana Tomc je zelo vesela, da ni zmagala. Ker Bruselj je pa le Bruselj. Vsaj plača ni primerljiva. Sicer pa stranka niti ni preveč naprezala, da bi njena kandidatura uspela. Seveda je odstotek prejetih glasov slab.

  Je pa presenečenje nizek rezultat Ljudmile Novak. Dejansko so te volitve nov hud udarec za slovensko desnico. Nič od nič. Vsi kandidati desnice so dobili petino glasov, kar je za njih katastrofa. Na oblast ne bodo prišli nadaljnjih 100 let. Glede na obnašanje JJ pred sodiščem, ko noče sprejeti tožbe, istočasno pa toži državo, ker se mu je zgodila krivica, ker je primer Patrija zastaral, je pustila posledice. Vsak vsaj malo priseben volilec je dobil dokaz da takšni ne smejo prevzeti oblast.
  +24
  -5
 • velenjcan 22. oktober 2017 ob 22:07
  Prijavi neprimerno vsebino
  zakaj bi šel na volitve, kjer ni izbire. (J.J.)

  Janša je razložil, zakaj se volivci v čedalje večjem deležu pofučkajo na volitve -tudi parlamentarne.
  Mogoče bi pomagalo, če bi za legalnost volitev določili vsaj 50%, še bolje dvotretjinski kvorum?
  +11
  -1
 • SamoRes 22. oktober 2017 ob 22:10
  Prijavi neprimerno vsebino
  Dokler desni volivci ne zavržejo Janše bodo predsednika lahko kvečjemu iskali v izposojenem komunistu Pahorju.
  +18
  -3
 • osservatore 22. oktober 2017 ob 23:11
  Prijavi neprimerno vsebino
  Ljubljeni vodja je objokan in razočaran, ker strankarska kandidatka (in stranka) spet ni preskočila praga 20%. In ga tudi na državnozborskih volitvah ne bo dokler bo ljubljeni vodja v sedlu stanke. Greko razočaranje zanj ampak še ni dojel vzrokov: SDS je z nji v k...u, brez njega pa v razsulu.
  0
  -2
 • jbzt 22. oktober 2017 ob 23:24
  Prijavi neprimerno vsebino
  Neresna kandidatura Ljubljančanke,katero "naj bi" podprlo podeželje,in še to zadnji mesec pred volitvami...
  Z raznimi Zveri,Tomc,Valiči,...bom tudi drugo leto protestno volil druge...to pot sem Šiška...kar se npr.pri SDS kandidaturi Logarja,Gorenjaka,Janša,Godčeve ne bi zgodilo !
  Minili so časi,ko sem stranko volil samo zaradi predsednika...hočem povedati,da naj stranka pogleda,"kaj vse" ima v občinskih odborih...
  +1
  0
 • Ramus 22. oktober 2017 ob 23:29
  Prijavi neprimerno vsebino
  Izgubili ste kompas v SMC-ju, izgubili ste identiteto, vi niste več na sredini, vas je veliko preveč potegnilo na desno,... volivci pa so to primerno nagradili. Na parlamentarnih volitvah vas čaka huda streznitev,...
  +1
  -1
 • Ramus 22. oktober 2017 ob 23:30
  Prijavi neprimerno vsebino
  Napačen članek,... no ja, za Janševe pa tako škoda besed.
  +3
  -2
 • domn333 22. oktober 2017 ob 23:37
  Prijavi neprimerno vsebino
  Meni se je ta Tomčeva dopadla predvsem zato, ker ni bila tako močno odvisna od velikega vodje, kot ostali SDSovci. Mislim, da je res čas, da se Janša umakne in prepusti mesto drugemu. Morda prav njej
  +6
  -2
 • Kvattro 23. oktober 2017 ob 00:03
  Prijavi neprimerno vsebino
  Z njo SDS podvoji glasove na parlamentarnih.. pa ni liderka sploh. Samo bo prej Obamovo karizmo dobila, preden se bo Vodja upokojil
  +1
  0

Zadnji prispevki