Učinkovitost metod alternativne psihiatrije
Človekova psiha je tisto področje, ki je kljub mnogim znanstvenim spoznanjem še vedno  zelo zapleteno  in presenetljivo. Zato strokovnjaki iščejo vedno znova in znova načine in metode, kako pomagati ljudem v duševnih stiskah, težavah, boleznih. Spoznanja kažejo, da za vselej veljavnega recepta ni pa tudi metode  so različno uspešne  od posameznika do posameznika. Že pred več kot desetletjem je z  novimi, za mnoge nenavadnimi, metodami začel zdraviti predvsem alkoholike psihiater dr. Janez Rugelj. Uspešnost njegovih metod  je  pri uradni psihiatriji naletela na neugoden odmev kljub nekaterim dobrim rezultatom. Kako natančneje pojasniti klasične in alternativne metode psihiatrije, kako pojasniti njihovo (ne)uspešnost, kdaj se oprijeti ene in kdaj zavrniti drugo, so vprašanja, ki jih zastavljamo današnjim gostom dr. Petru Preglju, dr. Andreju Perku in  Romanu Vodebu.

Torkov izziv: Izhod iz osebne krizeUniverza v vsako slovensko vas
Potem, ko je pred nekaj dnevi odstopil predsednik komisije za družbene vede in pravo Sveta za visoko šolstvo prof. dr. Janko Prunk,  je  prišlo na Univerzah in resornem ministrstvu do silovitih odzivov. Začelo se je govoriti o »tajkunizaciji visokega šolstva«, o »divji jagi« za ustanavljanje novih fakultet itd. V ozadju vsega naj bi bil boj za denar. Prunk pa poudarja, da ideja o privatizaciji visokega šolstva ni stara zgolj dve leti, zametki te ideje se razvijajo že dvanajst let. Kaj take razmere pomenijo za usposabljanje prihodnjih kadrov? Od kvalitete njihovega znanja pa  je odvisen celoten razvoj? V studiu gostimo rektorico prof. dr. Andrejo Kocjančič, ministrico  Mojco Kucler Dolinar, prof.dr. Janka Prunka in prof. dr. Toneta Jerovška.

Torkov izziv: Kakšna je tvoja diplomaSe bo ameriški stereotip spremenil?
Doslej je veljalo kot pribito: ameriški predsednik je lahko le bel moški iz bogatejšega sloja. Tokratna ameriška predsedniška tekma pa kaže, da se lahko zgodi zgodovinski preobrat. V današnji Intelekti bomo poskusili s sogovorniki analizirati, če je sodobna družba pripravljena na menjave starih vzorcev: političnih, statusnih, spolnih itn.

Torkov izziv: Amerika po 40. letih - kakšne spremembe?Stroški gospodarske rasti
Obstaja konsenz, da je zahodni, t.i. razviti svet dosegel obilje, toda na račun zadovoljnega življenja. Zakaj kljub temu, da smo družba obilja, še vedno vztraja revščina, zakaj moramo prekomerno delati, od kod moderne bolezni, velike socialne neenakosti, protesti, zakaj smo priča propadanju naravnega okolja?  Kako naj ovrednotimo stroške gospodarske rasti oziroma kakšna naj bo gospodarska rast, da ne izčrpamo vseh zalog industrijskega kapitala in infrastrukture, a tudi zalog socialnega in naravnega kapitala. Gosti v Intelekti bodo dr. Andrej Lukšič, dr. Janez Šušteršič in dr. Sašo Polanec. Oddajo pripravlja Maja Derčar.

Torkov izziv: Upor potrošnji in materializmu
Sorodna novica: Prioriteta je vzdržna rast plačUstvarjanje napetosti med religijami
Pred dnevi izrečena izjava predstavnice avstrijskih svobodnjakov Susanne Winter, ki je islamskega preroka Mohameda obtožila zlorabe otrok, je doživela silovit odziv. Še več, nastanek Korana je prisodila Mohamedovim epileptičnim napadom. Tako ustvarjanje napetosti ni prvi primer, se pa postavlja vprašanje, kakšne posledice pušča za utrjevanje odnosov, za sobivanje, strpnost in spoštovanje različnih veroizpovedi. Vprašanja pojasnjujejo gostje v studiu, pogovor usmerja Tomaž Gerden.

Torkov izziv: Šokantnost izjav avstrijske političarke16.Jan.08' 08:10 | (Ra)združena Slovenija
09.Jan.08' 20:11 | Kdo se igra Boga?
11.Dec.07' 12:11 | Brisanje starih in ustvarjanje novih meja v glavah
04.Dec.07' 12:05 | Veliki otroci
27.Sep.07' 09:34 | Roza in modro
22.Sep.07' 13:40 | Kam vodi spirala podražitev?
22.Sep.07' 13:19 | Vpliv osebnih pričakovanj na obnašanje v volitvah
22.Sep.07' 13:16 | Možgani - obet novih spoznanj o svetu
28.Aug.07' 12:54 | Kam se usmerja mednarodna ekonomija?
28.Aug.07' 10:11 | Odstiranja
arhiv novic / vse novice© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2019 | Vse pravice pridržane | Kontakti

 


Kdo ali kaj povzroča napetosti med religijami?

Papež ter kardinali
Imami in muftiji
Dalajlama
Nesprejemanje Drugega
Človeška narava
Vojna proti terorizmu
Boj za oblast
Fanatični verniki
Populistični politiki

 
 


Pogled v zvezdnato nebo in vznemirljivost velikega poka

Sodobni Ikarji - oddaja o jadralnem padalstvu

Bobby Fischer

Benazir Bhutto

Vonj po: Okamenelem

Alvaro Aalto in Slovenci

PREDVAJANO