Intelekta: 'Univerza v vsako slovensko vas'
Potem, ko je pred nekaj dnevi odstopil predsednik komisije za družbene vede in pravo Sveta za visoko šolstvo prof. dr. Janko Prunk,  je  prišlo na Univerzah in resornem ministrstvu do silovitih odzivov. Začelo se je govoriti o »tajkunizaciji visokega šolstva«, o »divji jagi« za ustanavljanje novih fakultet itd. V ozadju vsega naj bi bil boj za denar. Prunk pa poudarja, da ideja o privatizaciji visokega šolstva ni stara zgolj dve leti, zametki te ideje se razvijajo že dvanajst let. Kaj take razmere pomenijo za usposabljanje prihodnjih kadrov? Od kvalitete njihovega znanja pa  je odvisen celoten razvoj? V studiu gostimo rektorico prof. dr. Andrejo Kocjančič, ministrico  Mojco Kucler Dolinar, prof.dr. Janka Prunka in prof. dr. Toneta Jerovška.

Sorodna novica: Diploma in magisterij - eno in isto?
Torkov izziv:
Kakšna je tvoja diplomaJunaki našega časa: Niels Bohr
Dvajseto stoletje so zaznamovali kvantni fiziki, ki so spremenili pogled na mikrosvet, energijo, maso, čas in prostor. Prav tako so na podlagi ugotovitev njihovih raziskav izdelali atomske bombe.  Eden izmed botrov kvantne mehanike, ki se je ukvarjal z gibanjem delcev iz atomskega sveta, je danski fizik Niels Bohr. Bohr v kvantnem svetu ni naredil prvega koraka, toda njegov je bil odločilen. Kako? Prisluhnite oddaji Junaki našega časa, ki jo je pripravila Maja Derčar.Ultrazvok: Zgodnje odkrivanje naglušnosti in skrb za naglušne in oglušele
V današnji oddaji posvečamo pozornost  skrbi za naglušne in oglušele osebe, ki imajo zaradi teh pomenjkljivosti vrsto težav. Le te so zlasti velike, če ljudje niso deležni strokovne pomoči iz katerih koli razlogov. V ospredje postavljamo danes  razmere na Primorskem,  kjer si strokovne službe zelo prizadevajo, da bi se ljudje s takimi težavami čim bolj vključevali v strokovno oskrbo. Z uspešnimi presejalnimi testi na oglušelost preizkušajo tudi že novorojence, kar  je nov pristop v medicisnki doktrini. Oddajo pripravlja Silva Ferletič.

Sorodna novica: Ob mednarodnem dnevu gluhihEvrožvenket: Študent kot s.p.
Zaposlene osebe, ki ne želijo zapustiti svoje službe, študenti in upokojenci lahko kot svojo dopolnilno dejavnost odprejo »popoldanski s.p.«, ki se od navadnega razlikuje v plačevanju zdravstvenega zavarovanja. V tokratnem Evrožvenketu bomo predstavili pogoje, pod katerimi lahko študenti odprejo dopolnilno dejavnost. Pogledali bomo, koliko je med študenti zanimanja za s.p., s kakšnimi dejavnostmi se ukvarjajo, kako podjetni so in na kakšne ovire lahko računajo na poti do samostojnega podjetništva. Maja Derčar.Glasovi svetov: Zagate in možnosti slovenskega jezika
Vprašanje, ki ostaja odprto za vse generacije in neskončne razprave, se glasi: Ali se identiteta ohranja z delnim izključevanjem drugačnosti in jo globalizacija ogroža, ali se je treba vključiti v globalne tokove in se popolnoma odpreti svetu? To vprašanje je vezano tudi na jezik: naj govorimo in ščitimo le svojega, naj se odpremo za druge, naj ohranjamo jezikovno ravnotežje? K pogovoru  smo povabili nekaj najodmevnejših piscev, akademikov, ki se že dlje časa vključujejo v javno razpravo o zagatah in možnostih slovenskega jezika.Intelekta: Bo ameriški stereotip presežen?
Doslej je veljalo kot pribito: ameriški predsednik je lahko le bel moški iz bogatejšega sloja. Tokratna ameriška predsedniška tekma pa kaže, da se lahko zgodi zgodovinski preobrat. V današnji Intelekti bomo poskusili s sogovorniki analizirati, če je sodobna družba pripravljena na menjave starih vzorcev: političnih, statusnih, spolnih itn.

Sorodna novica: Zmagoviti Obama se sladko smeji Clintonovi
Torkov izziv: Amerika po 40. letih - kakšne spremembe?Glasovi svetov: Evropske strategije boja proti raku in sledenje domače stroke
Rak je drugi najpomembnejši vzrok smrti v razvitih državah, takoj za srčno žilnimi bolezni, ki močno zaznamuje vsakega posameznika in njegove bližnje, pomembno pa vpliva tudi na stroške za zdravstveno in socialno varstvo. Za uspešno obvladovanje bremena raka je potreben celovit pristop na vseh ravneh, od preprečevanja bolezni, organiziranih presejalnih testov in zgodnjega odkrivanja, do optimalnega zdravljenja, rehabilitacije in raziskave na vseh omenjenih področjih. Rak že dolgo ni več le zdravstvena tema, pač pa politična, socialna, psihološka. Kako naj zmanjšamo njegovo breme in kako daleč so prizadevanja za njegovo zajezitev? Kako ta vprašanja pojasnjujejo mednarodni in slovenski strokovnjaki.

Sorodna novica: Slovenija na čelu bitke z rakom09.Feb.08' 07:46 | Ultrazvok: Kako ljubezen vpliva na naše zdravje po mnenju znanosti?
09.Feb.08' 07:46 | Prvi odcep desno: Čutno Valentinovo
09.Feb.08' 07:46 | Evrožvenket: Obdarovanje na Valentinovo
09.Feb.08' 07:41 | Glasovi svetov: Strip za otroke
09.Feb.08' 07:37 | Vonj po: Gledališki šminki
28.Jan.08' 11:05 | Junaki našega časa: Georges Bizet
28.Jan.08' 11:00 | Intelekta: Stroški gospodarske rasti
28.Jan.08' 10:57 | Glasovi svetov: Panika zaradi dolarja?
28.Jan.08' 10:56 | Ultrazvok: Težke kovine v telesu
28.Jan.08' 10:42 | Evrožvenket: Kako privabiti in obdržati znanje?
arhiv novic / vse novice© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2019 | Vse pravice pridržane | Kontakti

 


RADIO NA SPLETU:
RaSLO1 | RaSLO3


PONEDELJEK 25.2.


JUNAKI NAŠEGA ČASA: Janez Drnovšek


TOREK 26.2.


TORKOV IZZIV: Izhod iz osebne krize
INTELEKTA: Učinkovitost metod alternativne psihiatrije
GLASOVI SVETOV: Mozaična oddaja


ČETRTEK 28.2.


ULTRAZVOK: So generiki učinkoviti?
EVROŽVENKET: Do kdaj rast cen nepremičnin?
GLASOVI SVETOV: Festival pravljic


SOBOTA 1.3.


RaSLO1 11:30 VONJ PO: Konjih

 
 


Pogled v zvezdnato nebo in vznemirljivost velikega poka

Sodobni Ikarji - oddaja o jadralnem padalstvu

Bobby Fischer

Benazir Bhutto

Vonj po: Okamenelem

Alvaro Aalto in Slovenci

PREDVAJANO