Janez Drnovšek

"Človek se ne rodiš, temveč postaneš. Celovit. Z zavedanjem. Ki ga tokovi ne nosijo več kot odplavljeno deblo brez korenin. Takšen, ki lahko začne spreminjati svet in ustvarjati novega, boljšega. Takšnega, da bo na njem vredno živeti."

[ iz knjige: Misli o življenju in zavedanju ]Niels Bohr
Dvajseto stoletje so zaznamovali kvantni fiziki, ki so spremenili pogled na mikrosvet, energijo, maso, čas in prostor. Prav tako so na podlagi ugotovitev njihovih raziskav izdelali atomske bombe.  Eden izmed botrov kvantne mehanike, ki se je ukvarjal z gibanjem delcev iz atomskega sveta, je danski fizik Niels Bohr. Bohr v kvantnem svetu ni naredil prvega koraka, toda njegov je bil odločilen. Kako? Prisluhnite oddaji Junaki našega časa, ki jo je pripravila Maja Derčar.Michael Schumacher
Zima je glede športnih dogodkov precej nehvaležna. Alpsko smučanje, hokej in drugi zimski športi so sicer na sporedu, a v zadnjem času ne dosegajo velike gledanosti. Za razliko od Američanov, kjer se običajno življenje ustavi, ko pride sredi zime končnica in finale ameriškega nogometa, Evropejci običajnega nogometa ne gledamo tako množično in fanatično.
V zimskem obdobju se pri nas začne prebujati drug, tako imenovani »bencinski« šport. Dirke Formule 1 si ogleda tudi 300 milijonov televizijskih gledalcev in v povprečju dobrih 100.000 na samem prizorišču. Testiranja za sezono 2008 so v polnem teku, moštva predstavljajo nove avtomobile in primerjajo čase na dirkališčih, kjer testirajo. V tem času se je večkrat pojavilo eno ime: Michael Schumacher.
Po letu dirkaškega pokoja, ga je Ferrari povabil k testiranju bolida za letošnje leto, saj nova pravila določajo, da ekipe ne smejo uporabljati sistema proti zdrsavanju koles, večina novih in mladih zvezdnikov karavane Formule 1 pa je odrasla prav z njim.
Schumacher je definiral, vladal in določal več kot desetletje najprestižnejšega moto-športnega razreda in v medijskem ter finančnem smislu spremenil svet okoli sebe.

Sorodna novica: Schumiju se enoletni počitek ne poznaBobby Fischer
Bobby Fischer je bil  šahovska legenda v pravem pomenu besede. Spoštovali so ga na Zahodu, kjer je imel na milijone navijačev, pa tudi na Vzhodu, kjer so vodilni ruski velemojstri pisali doktorska dela z naslovom Uganka Roberta Fischerja.  Tej uganki ni pomagal nobeden znanstven prijem in nobeden sistem. Zanimivo je, da je Fischer že kot otrok postal legenda, ki je nikdar niso razumeli, niti ko je odrasel. A šah mu je pomenil vse.  Edino merilo zanj je bila kraljevska igra. Imel je stroga načela. Postal je enajsti svetovni šahovski prvak  v zgodovini, prvi in edini, ki po osvojitvi naslova ni odigral nobene uradne partije. Mesto med junaki našega časa pripada nedvomno  tudi temu velikemu mojstru. Janina Jenko.Georges Bizet
K temu, da smo med Junake našega časa prav danes uvrstili francoskega skladatelja Georgesa Bizeta je botrovala tudi nedavna odmevna premiera njegove Carmen v produkciji SNG Opere in baleta Ljubljana na odru Cankarjevega doma. Gre za eno najbolj priljubljenih opernih del, kar jih je bilo kdaj napisanih. Georges Alexandre César Leopold Bizet se je rodil v Parizu 25. oktobra 1838 v družini glasbenikov in umetnikov. Med njegovimi operami velja poleg Carmen omeniti še Lovce biserov, Veselo deklico iz Pertha in Djamileh. Pisal pa je tudi simfonije, suite in samospeve. Pripravlja Barbara Drnovšek.22.Jan.08' 15:02 | Benazir Bhutto
22.Jan.08' 15:01 | Simone de Beauvoir
22.Jan.08' 15:00 | Fran Viljem Lipič
22.Jan.08' 14:59 | Decembrski dobri možje
08.Jun.07' 11:02 | Ayrton Senna
04.Jun.07' 13:22 | Bill Gates
29.Maj.07' 13:24 | Albert Einstein
14.Maj.07' 08:51 | The Beatles
07.Maj.07' 04:24 | Evropa
30.Apr.07' 04:21 | Karl Marx
arhiv novic / vse novice© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2019 | Vse pravice pridržane | Kontakti

 


Kdo je za vas 'junak našega časa'?

Andy Warhol
Stanley Kubrick
Coco Chanel
Mahatma Gandhi
Maria Callas
Milton Friedman
Pablo Picasso
Robert Schuman
Francois Mitterand
Charles de Gaulle
Lermontov junak Pečorin
Samuel Beckett
Marija Terezija
Stephen Hawking
Niko Kuret
Leon Štukelj
Rembrandt van Rijn
Karl Marx
Evropa
The Beatles
Albert Einstein
Bill Gates
Ayrton Senna
Simone de Beauvoir
Benazir Bhutto
Georges Bizet
Bobby Fischer
Michael Schumacher
Niels Bohr

 
 


Pogled v zvezdnato nebo in vznemirljivost velikega poka

Sodobni Ikarji - oddaja o jadralnem padalstvu

Bobby Fischer

Benazir Bhutto

Vonj po: Okamenelem

Alvaro Aalto in Slovenci

PREDVAJANO