Pero Lovšin je skozi kariero krmaril med Pankrti in samostojno potjo. Foto: MMC RTV SLO
Pero Lovšin je skozi kariero krmaril med Pankrti in samostojno potjo. Foto: MMC RTV SLO
Pankrti
Naslov zadnjega albuma Pankrtov je Totalna revolucija, nov album pa je napoved koncerta, ki ga bodo Pankrti organizirali oktobra drugo leto v Stožicah. Foto: BoBo

"Se bo kar treba potruditi, lahko pa si tudi mirno mazohist ali pa si misliš, da gledaš samo slab futurističen film," je na vprašanje iz naslova v MMC-jevi klepetalnici odgovoril udarniški roker Pero Lovšin.

Naslov zadnjega albuma Pankrtov je namreč Totalna revolucija, novi album pa je napoved koncerta, ki ga bodo Pankrti organizirali oktobra 2017 v Stožicah.

Uporabnika zigzaga je zaskrbelo, ali bo tam z njimi bobnal tudi Slavc Colnarič, saj pravi, da ga na fotografijah s predstavitve ni opazil. Lovšin ga je pomiril, da seveda bo, in se posmejal, da je na tisto novinarsko konferenco zgolj zamudil, saj ni vedel, da bo okoli nje tak pomp.

Rokenrol - vera, ki združuje
Kaj imajo Moste, česar Šiška nima - zakaj so imeli Pankrti prvi koncert v Mostah, ne pa v Šiški, vas je prav tako zanimalo. "Moste imajo gimnazijo, ki sem jo sam obiskoval. Imeli smo pa tudi prve fane tam, saj smo bili bend z bližnjega Kodeljevega," je pojasnil naš gost.

Kje pa leži vzrok, da so tudi mladi navdušeni nad njegovo glasbo, je zanimalo našo bralko Polono. "Skrivnost je edini bog, ki ga skupaj častimo. Rokenrol. Edina vera, ki združuje mlade in stare, leve in desne, skine in hipije, fuzbalske navijačice in udarniške delavce ...," je pojasnil Lovšin.

Priznal je, da tudi po vseh teh letih še vedno uživa v nastopanju. "Mogoče je bilo pred leti nekaj zasičenosti, zdaj pa ugotavljam, da se sploh več ne pritožujem čez svojo službo," je dodal.

Še vedno niso rekli zadnje
Kaj pa bi danes sam poslušal na slovenski sceni, če bi odraščal zdaj? "Imamo za naše razmere, ko se totalno izgublja nacionalni naboj, kar fajn muzko. Seveda bi začel z BFM in njihovo rock generacijo a vedno bi si vzel čas tudi za Orleke, Magnifica, Fake Orkestra, Iztoka Mlakarja, Tinkaro Kovač, pa mlajše bende, ki jih je kar nekaj, saj jih srečujem na špilih, a jih tisti, ki vrtijo 99-odstotkov tuje muzike pač ne opazijo..."

In s čim se trenutno ukvarja? "Zaenkrat se osredotočam predvsem na delo na mojem novem albumu Območje medveda, kjer pa bodo gostje poleg Big Foot Mame tudi Pankrti. Z njimi zdaj delam tudi na novem komadu, prvem skupnem po tridesetih letih. S Sokoli pa tudi še nismo rekli zadnje a več o tem čez leto, dve," je pojasnil in dodal, da še vedno sodeluje tudi z Vladom Kreslinom in Zoranom Predinom - letos so skupaj nastopili v Velenju. "Definitivno smo vedno pripravljeni za akcijo v pravem času in na pravem mestu."

Desetletja na sceni
Na glasbenem prizorišču je Lovšin sicer že skoraj 40 let, začel je s skupino Pankrti, nato pa nadaljeval samostojno glasbeno pot.

V samostojni karieri se je podpisal pod ponarodele uspešnice Hiša nasprot sonca, Najboljši par, Julita, Najboljš je bit zadet, Sam en majhen poljub, ... Leta 2000 pa je a Kreslinom in Predinom posnel najbolj prepoznavno slovensko športno himno Slovenija gre naprej, za katero je napisal tudi besedilo.

Celoten klepet si lahko preberete spodaj!