Andrej Čuš je predsednik stranke Andrej Čuš in Zeleni Slovenije. Foto: MMC RTV SLO
Andrej Čuš je predsednik stranke Andrej Čuš in Zeleni Slovenije. Foto: MMC RTV SLO

Najmlajši poslanec DZ-ja, ki je med poslanskim mandatom zapustil vrste SDS-a in prevzel vodstvo zelene stranke, je povedal, da je vesel, ker jim je "uspelo povezati skoraj vse zelene stranke, gibanja in iniciative, vse to pa smo tudi konkretno pomladili in programsko nadgradili." "Prepričan sem, da bomo presegli prag za vstop v Državni zbor, ker imamo odlično kandidatno listo, program in zagon ter roko na srce, tudi nekaj medijske obravnave, česar pred tem ni bilo," je dejal.

Med kandidati na njihovi volilni list je med ljudmi, ki bi jim zaupal ministrovanje, izpostavil Gvida Novaka, predsednika sindikata vojakov. "Skupaj sva že pripravila in vložila predlog Zakona o službi v slovenski vojski ter Zakona o obrambi. Slovenija se je odločila za profesionalno vojsko in vstop v Zvezo NATO. Prav je, da se sredstva za obrambni proračun povišajo, vsaj v delu, ki govori o izboljšanju materialnih pogojev dela, urejanja položaja pripadnikov SV po 45. letu starosti in izboljšanja plač, saj uniformirani poklici ne sodijo v sistem plač v javnem sektorju. Imamo pa na področju vojske velik problem, to je prevelik upravni aparat. Naborniški sistem je sicer všečna ideja, a v nasprotju s strategijo razvoja Slovenije in vojske," je o reševanju težav vojakov zapisal Čuš.

Med najnujnejšimi reformami, s katerimi se mora spopasti slovenska politika, pa je naštel področja mladih, dela in okolja: "Pri mladih moramo dvigniti njihovo problematiko na prvo točko dnevnega reda in nemudoma začeti delati, da preprečimo izseljevanje mladih. Na področju dela z reformo zakona o minimalni plači moramo poskrbeti, da ne bodo vsi dodatki vplačani k minimalni plači, ampak da bo minimalna plača + dodatki, na področju okolja pa z revizijo vseh okoljevarstvenih soglasij in dovolj poskrbeti, da bomo v Sloveniji živeli v zdravem, varnem in čistem okolju ter da preprečimo Kemise in Ekosisteme."