Edita Dobaj je podpredsednica sveta stranke GibanjeSkupajNaprej, sicer pa glavna koordinatorica ter  osrednja pripravljavka ukrepov za spremembe javnega sektorja. Foto: MMC RTV SLO
Edita Dobaj je podpredsednica sveta stranke GibanjeSkupajNaprej, sicer pa glavna koordinatorica ter osrednja pripravljavka ukrepov za spremembe javnega sektorja. Foto: MMC RTV SLO

GibanjeSkupajNaprej je ustanovil ortoped Danijel Bešič Loredan, ki si že leta prizadeva za spremembo delovanja slovenskega zdravstvenega sistema. Gibanje se je nato marca preoblikovalo v stranko in se odločilo za nastop na volitvah.

Gostja spletne predvolilne klepetalnice je bila Edita Dobaj, ki je podpredsednica sveta stranke, sicer pa glavna koordinatorica in osrednja pripravljavka ukrepov za spremembe javnega sektorja, ki je, poleg zdravstva in gospodarstva, tretji ključni temelj programa GibanjeSkupajNaprej.

"Dejstvo je, da smo nastali v zelo kratkem času, a pred nastankom smo se že dodobra poznali, vsak je strokovnjak na svojem področju in želimo nastopati predvsem apolitično v politiki. Verjamem, da boste rekli, da je to morebiti nemogoče, a mi smo dejansko iz nemogočega naredili mogoče. V pičlih šestih dneh smo zbrali dovolj podpisov in vložili kandidature v vseh osmih volilnih enotah, pri čemer s kandidati za poslance nismo imeli nikakršnih težav," je o nastanku klepeta povedala gostja MMC-jeve klepetalnice.

GibanjeSkupajNaprej se je, kot rečeno, sprva posvečalo problemom slovenskega zdravstvenega sistema. "Zdravstveni sistem potrebuje učinkovit nadzor. Zavzemamo se za ustanovitev agencije za nadzor nad zdravstvenimi institucijami, za ukinitev svetov zavodov v takšni obliki, kot so sedaj. V veliki meri so člani svetov zavodov postavljeni od politike. Treba je torej najprej umakniti politiko iz zdravstva, vzpostaviti učinkovit nadzor ter krizni management. Predvsem naj te inštitucije nadzirajo strokovnjaki, ki poznajo vsebino in probleme na zdravstvenem področju. V našem programu ne govorimo o privatizaciji zdravstvenega sistema, temveč o tem, da je država dolžna posamezniku ponuditi kvalitetno zdravstveno storitev v čim krajšem možnem času. Če je ni možno dobiti v javnih inštitucijah, so tu zasebne inštitucije, v nadaljevanju pa napotitev v tujino. Ne glede na to, kam bi bil pacient napoten, pa bi stroške za zdravljenje morala nositi država," je reformo zdravstva, kot si jo zamišljajo v njeni stranki, pojasnila Dobajeva.