glavna stran / knjižnica / redakcija /

Posnetke oddaj najdete na Avdio/Video!
(glej zavihke zgoraj)

Anna Fienberg: Sposojena svetloba (ponovitev oddaje) (32. oddaja)

Šestnajstletno Calisto May zanima astronomija, zato ima veliko znanja o planetih in zvezdah. Svojo družino primerja s telesi v vesolju. Ona se ima za luno, tudi za mamo misli, da je luna, za očeta pa ni prepričana ali je zvezda, vsekakor pa je v drugi galaksiji. Vsi njeni upi so na njenem bratcu Jeremyju, ki po njenem ustvarja dovolj svetlobe za vso družino. O ljubezni še ne razmišlja resno, čeprav ima fanta, ob katerem je postala ženska ... Pravzaprav je prej osamljena kot ne ... Naenkrat se zave, da je zašla v težave in da nima nikogar, ki bi ji pomagal. Njenega fanta, s katerim bi si zdaj morala deliti skrbi, ni, mama se ukvarja z duhovi, oče pa zase živi geslo "bodi pripravljen",  natančno to, kar Callisto ni bila ...

 

 

 

Knjigo o dekletu, ki se posveča drugim, nase pa le redko pomisli, je prebrala tudi Katarina:

"Knjiga močno odstopa od povprečne najstniške literature. Njena tematika se ne vrti le okoli ljubezenskih prigod in raznih stilističnih preobrazb ter materialnih dobrin, ampak se poglobi v razmišljanje junakinje. Dekle razmišlja o lastnem bistvu, razpreda o smislu, o vprašanju pripadnosti in večnem težanju k potrebi, da bi vsem ugajala."

 

 

 

Anna Fienberg

 

Od majhnih nog je živela s knjigami, mama je bila namreč učiteljica in knjižničarka. Pri osmih je začela pisati knjige, vendar še ni razmišljala o tem,  da se bo z njimi tudi preživljala. Študirala je psihologijo, nekaj časa je bila svetovalka, nato pa je začela pisati in dobila najboljše delo na svetu: delo pri reviji School Magazin. Ni verjela, da so ji pripravljeni plačati za to, da sedi, da pije kavo in prebere več kot tisoč knjig na leto. Kot urednica je pisala članke in kritike, zgodbe in igre ... Ena izmed teh zgodb je postala njena prva knjiga ... Napisala je večje število knjig za manjše otroke, slikanic ter zgodb za mlajše najstnike, pri nas je izšla knjiga Uročeni Horrendo. Knjiga Sposojena svetloba je leta 2000 prejela častno nagrado izbora za najboljšo avstralsko knjigo za starejše najstnike, leto pozneje pa je bila pri Združenju ameriških knjižnic izbrana za najboljšo knjigo, namenjeno starejšim najstnikom. Njeno pisanje izstopa zaradi neizmerne domišljije, tenkočutnega prikaza likov in humorja.

Real Media Posnetek Oddaje

nazaj

© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2019 | Vse pravice pridržane | Kontakti