glavna stran / knjižnica / redakcija /

Posnetke oddaj najdete na Avdio/Video!
(glej zavihke zgoraj)

Janja Vidmar: Fantje iz gline (2. oddaja)

Pisateljica v Fantih iz gline poglobljeno obravnava problem drugačne spolne usmerjenosti, ki to ne bi bil, če naša družba različnosti ne bi vztrajno zavračala. Različnost je pri nas - drugačnost. Odpor do istospolne usmerjenosti se npr. kaže z izkrivljenim prikazovanjem gejev, ki je dokaj brutalen. Tu pa imajo fantje, ki se kmalu zavejo, da spadajo v izpostavljeno družbeno manjšino, tako kot vsi drugi ljudje, željo po pripadnosti, bližini, trajnejših odnosih, zato Janja Vidmar junakom ne odvzame človeške občutljivosti, ampak jo še bolj poudari.

 

 

Janja Vidmar

 

OTROŠTVO IN MLADOST

je preživela v Mariboru, tam jo najdemo še danes. Takrat je znala med grozljivim filmom na TV splezati na kuhinjsko mizo in vreščati sredi belega dne. Zdaj očitno hoče, da bi to počeli drugi ob branju njenih knjig.
Študij jo je za nekaj let pripeljal v Ljubljano, a ne Akademija za likovno umetnost ne Filozofska fakulteta nista bili dovolj zanimivi, da bi iz njenih misli izpodrinili Drakulo in Frankensteina.

 

POKLIC
Očitno je tudi deset let službe ni pritegnilo. Potem, ko je uspela s filmskimi scenariji, je nastopil preobrat v njenem življenju. Pisateljevanje je postalo njen poklic. Vendar poklic z napako, ker ji ni uspelo, da bi z njim obogatela. Zato je s knjigo Zgaga in mačje oko skušala napisati slovenskega Harryja Potterja.
Obžaluje, da ni nikoli ujela zlate ribice, ki izpolnjuje želje. Vendar bi za svoje potrebovala najmanj zlatega kita!

NEKAJ NASLOVOV mladinskih del
Junaki petega razreda, Aknožer, Princeska z napako, Debeluška, Peklenske počitnice, Sence poletja, Hiša groze, Baraba, Zgaga in Mačje oko

NAGRADE IN PRIZNANJA
- nagrada Večernica za najboljše mladinsko delo 1999 za Princesko z napako,
- zlata medalja Parole sensa frontiere v italijanskem Trentu za isto knjigo,
- moja najljubša knjiga leta 2000, 2.mesto za knjigo Debeluška.

Real Media Posnetek Oddaje

nazaj

© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2019 | Vse pravice pridržane | Kontakti