glavna stran / knjižnica / redakcija /

Posnetke oddaj najdete na Avdio/Video!
(glej zavihke zgoraj)

Danila Žorž: Izkop (37. oddaja)

Mlada pisateljica Danila Žorž v drugem romanu za mlade bralce nadaljuje svoje pisanje z napeto in srhljivo kriminalno pripovedjo. V svojem prvencu, krajšem romanu Poskus, ki je bil izbran med pet finalistov za nagrado Večernica, se ukvarja s posledicami razvoja moderne tehnologije pri nas, zdaj pa se  dramatična pripoved dogaja na nenaseljenem otoku v Egejskem morju.

Skupina arheologov  mora raziskati dvorano, ki je del neodkrite zgradbe, verjetno antičnega templja. Odkrijejo ga namreč šele po tem, ko otok prizadene potres. Dela se lotijo z zavzetostjo, vendar jih pri tem neprestano nekaj moti. Nenadoma jih preseneti glasen vzklik, ki bi bil lahko pravi, vendar ga nekaj zaduši … Nekdo jim ne dovoli odkriti skrivnosti, ki je še ne poznajo.

 

 

 

“Izkop bodo na dušek prebrali vsi, ki jim je pri srcu branje, ki zahteva zbranost, zgodba je namreč vse prej kot preprosta, svoje pa doda še dinamika pripovedovanja. V zameno zanjo pripoved ponuja razburljive dogodke, za katere smo veseli,da smo jih spoznali, še bolj veseli pa, da se niso dogodili nam.”

Tanja Fajfar (spremna beseda h knjigi)

 

 

 

Knjigo je ocenila tudi Tadeja:

 

 

Knjiga je zelo zanimiva, primerna predvsem za mlajše bralce, vendar bodo zaradi dinamičnega pripovedovanja in podrobnih opisov krajev in oseb, pri katerih si bralec skoraj lahko predstavlja, kot da je na kraju dogodka z glavnimi akterji, nad njo navdušeni tudi starejši bralci. Zgodba se bere zelo tekoče, napisana pa je tako, da po nekaj straneh knjige preprosto ne moreš več odložiti. Osnova romana je delno zgodovinska, veliko pa prispeva tudi sama pisateljica, ki nam s svojim poznavanjem arheologije in zgodovine pred oči pričara številna rimska in antična obdobja. Tudi konec je zelo nepričakovan in povsem presenetljiv, če boste želeli izvedeti, kakšen je, pa boste knjigo morali vzeti v roke in jo prebrati sami.

 

Real Media Posnetek Oddaje

nazaj

© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2019 | Vse pravice pridržane | Kontakti