glavna stran / knjižnica / redakcija /

Posnetke oddaj najdete na Avdio/Video!
(glej zavihke zgoraj)

Johanna Thydell: ZVEZDE SIJEJO V TEMI (42. oddaja)

Roman Zvezde sijejo v temi, prvenec, za katerega je mlada pisateljica dobila najpomembnejšo švedsko nagrado za mladinsko literaturo August, govori o odraščajočem dekletu, ki se znajde v hudi življenski situaciji. Mama je neozdravljivo bolna, ona pa vseeno hoče živeti običajno mladost. S čustvi prežeta zgodba sicer temelji na bolečih izkušnjah in preizkušnjah pisateljice, vendar ne gre za običajno prvoosebno pripoved ali avtobiografski roman. Glavna junakinja je namreč veliko bolj osamljena, kot je bila pri trinajstih sama.

 

 

Gimnazijka Nina Marok je napisala:

Težave najstnikov so si med seboj povsod podobne in v vsakem okolju se najde najstnik, ki v sebi nosi ganljivo in žalostno zgodbo, pa naj se ta skriva v povprečnem in neopaznem učencu, kot je bila Jenna ali pa pod najbolj modnimi oblekami najbolj priljubljene punce na šoli, kot je bila Ullis. In ravno s tem zbližanjem Ullis in Jenne, z združitvijo črnega in belega, pisateljica najstnikom s podobnimi težavami pokaže, da na svetu niso sami in jim vliva moč, da se s problemi lažje spopadejo.

 

 

Johanna Thydell

 

 

Pisateljica se je rodila 14.novembra 1980 v mestu Nässjö na Švedskem. Kot otrok je doživela podobno usodo kot junakinja prvenca Zvezde sijejo v temi, ki ga je izdala pri devetnajstih in zanj dobila visoko književno nagrado. Njeno sporočilo je: upanje ostaja, čeprav se včasih zdi, da ne bomo našli izhoda iz težavnega položaja.

 

 

 

 

nazaj

© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2019 | Vse pravice pridržane | Kontakti