glavna stran / knjižnica / redakcija /

Posnetke oddaj najdete na Avdio/Video!
(glej zavihke zgoraj)

Goran Gluvič: Popoldanski ritem (8. oddaja)

GORAN GLUVIČ

 

OTROŠTVO IN MLADOST

Šolo je imel rad, še raje pa nogomet in pohajkovanje po domačem Bledu. Opazoval je avtomobile s tujimi registracijami in sanjaril o deželah iz katerih so bili njihovi lastniki. Sanjaril pa je tudi o svetu, ki so mu ga pričarale pravljice. Te je bral še posebno rad predvsem zato, ker so kratke. Svoje prve zgodbe - tudi zelo kratke- je napisal še kot šolar ker je užival, ko je udarjal po tipkah pisalnega stroja.

ŠTUDIJ IN POKLIC

Vedno je rad nastopal na šolskih predstavah. Najbrž je bilo to odločilno, da si je izbral študij dramaturgije na ljubljanski Akademini za gledališče, radio, film in televizijo. Ampak očitno to ni bilo tisto, kar je najraje počel. Odločil se je za svet knjig. Napisal jih je že več kot dvajset. Je pa tudi strasten bralec. Sin in hči - oba najstnika - menita, da je "potujoča enciklopidija na dveh nogah." Zlati seveda, če gre za podatke v zvezi nogometom. Uživa na vseh tekmah tako dobrih kot slabih in jih potem analizira. Po njegovo je dogajanje na športnem igrišču v marsičem podobno dogajanju na odru.Pri štiridesetih si je zaželel, da bi skupaj s svojima otrokoma še enkrat doživljal mladost - pa si je pomagal s posebne vrste čarovnijo - začel je pisati knjige za mlade. Ne preobsežne, seveda! In ne preveč resne. Predvsem pa povezane s športom. Pomembna se mu zdita iskrenost in uživanje v pisanju.

NASLOVI MLADINSKIH DEL

BRCANJE Z GLAVO, FANTJE, ŽOGA, PUNCE, Težave z orehovo torto (Za odrasle pa se je podpisal pod štiri pesniške zbirke, štiri romane, šest gledaliških in sedem radijskih iger. Je tudi avtor kratkih zgodb in treh napetih kriminalk.)

nazaj

© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2019 | Vse pravice pridržane | Kontakti