Foto:
Foto:

Cene hrane in brezalkoholnih pijač so v Sloveniji na ravni 96 odstotkov povprečja EU, so izračunali statistiki. Cene kruha in žitaric ter mleka, sira in jajc so natanko na povprečju, cene mesa in alkoholnih pijač pa so za štiri oz. en odstotek pod njim. Glede na raven cen sta Sloveniji najbližji Nizozemska in Portugalska. Na Danskem se cene prehrambenih izdelkov gibljejo na ravni 145 odstotkov povprečja evropskih držav. Med najdražjimi državami sledijo Švedska (124 odstotkov), Avstrija (120 odstotkov), Irska in Finska (obe 119 odstotkov) ter Luksemburg (116 odstotkov), je Eurostat izračunal na podlagi podatkov za leto 2015. Na spodnjem delu lestvice so se znašle Poljska (63 odstotkov), Romunija (64 odstotkov), Bolgarija (70 odstotkov), Litva (78 odstotkov) ter Češka in Madžarska (obe 79 odstotkov).

Tobačni izdelki so najdražji v Veliki Britaniji

V Veliki Britaniji morajo kadilci za cigarete odšteti več kot še enkrat več kot v povprečju v EU. Na drugi strani lestvice je Bolgarija, kjer je cena cigaret pol nižja pod povprečja. Cigarete so zelo poceni tudi v Sloveniji, saj njihove cene segajo le do 69 odstotkov povprečne cene v 28 državah članicah. V še širši primerjavi za 37 evropskih držav glede na cene izstopa Švica. Tam je treba za hrano in brezalkoholne pijače odšteti 73 odstotkov več kot v povprečju v EU, pri čemer so cene mesa višje kar za 1,5-krat. Sledita Norveška in Islandija, ki izstopata po izrazito visokih cenah alkoholnih pijač in tobaka.

Lani najnižje cene v Makedoniji

Najnižje ravni cen v skupinah proizvodov hrana, pijača in tobak so v letu 2015 imeli v Makedoniji, Albaniji in Srbiji (60 odstotkov ravni povprečja EU). Še posebej nizka je bila v omenjenih državah raven cen tobačnih izdelkov, saj je dosegala le 25 do 35 odstotkov ravni povprečja v EU. Na Statističnem uradu RS so naredili tudi primerjavo s sosednjimi državami. Ta kaže, da so cene hrane, pijač in tobaka na Madžarskem in na Hrvaškem v povprečju za 20 odstotkov oz. za 11 odstotkov nižje kot Sloveniji, v Avstriji in Italiji pa v povprečju za 20 odstotkov oz. za 17 odstotkov višje. Izjema so alkoholne pijače, ki so v vseh sosednjih državah cenejše kot v Sloveniji.

Foto: Reuters