Hašiševo olje dovoljeno v 14 evropskih državah

»Konoplja je predvsem zdravilna, potem šele tudi strupena rastlina,« trdi zdravnik socialne medicine Dušan Nolimal.

Uporaba konoplje in njenih preparatov je pri nas prepovedana. Vendar mnogi menijo, da je le še vprašanje časa, kdaj jo bodo lahko uporabili tudi pri nas, a zgolj v medicinske namene. Trenutno je za zdravljenje oziroma lajšanje zdravljenja, dovoljena le uporaba kanabinoidov THC in CBD, ki jih pridobivajo iz industrijske konoplje.

Številni težki, zlasti rakavi bolniki se zaradi hudih stranskih učinkov zdravljenja ali neuspešnih terapij uradne medicine pogosto odločijo za nakup hašiševega olja na črnem trgu. Kar do 80 odstotkov naj bi bilo med njimi takih, ki posegajo po tem olju. Dušan Nolimal trdi, da večina uporabnikov hašiševega olja trdi, da jim pomaga, manjšina pa ugodne učinke zanika. »Zato nujno potrebujemo raziskave na tem področju, saj nimamo nobenih kliničnih izkušenj in ne vemo kaj takšno hašiševo olje natančno vsebuje«, dodaja Nolimal. Toda črni trg, na katerem se cene za mililiter olja gibljejo od 60 do 300 evrov ali več, ni pod nadzorom in nihče ne ve kaj natančno kupuje, opozarja Borut Štrukelj s Fakultete za farmacijo in dodaja: »Na črnem trgu je prišlo do preusmeritev, preprodajalci so se od narkomanov, preusmerili na drugo ciljno skupino in sicer bolnike.«

V medicini uporabljajo sintetične pripravke THC

Zaradi prepovedi uporabe naravnih kanabinoidov, pridobljenih iz konoplje, v medicini uporabljajo sintetične pripravke kanabinoidov THC in CBD. Z njimi si pri zdravljenju bolezni pomaga tudi Mojca Senčar iz združenja Europa Donna. Senčarjeva je že 35 let onkološka bolnica, bolezen pa se ji je po 33 letih vrnila. Blagodejni učinek sintetičnih kanabinoidov bi po njenem mnenju moral biti dostopen vsem bolnikom. »Odločila bi se tudi za hašiševo smolo, če bi bila zakonsko dovoljena, toda, ker ne vem kaj olje na črnem trgu vsebuje, se zanj ne bi nikoli odločila«, je odločna Mojca Senčar.

Zdravniki zelo redko predpišejo recept za sintetični THC

Med slovenskimi zdravniki je o učinkih, uporabnosti in posledicah uporabe sintetičnih kanabinoidov premalo znanja, informacij. Mojco Senčar preseneča, da se o tem ne poučijo niti mladi zdravniki, ki bi pobudo morali vzeti v svoje roke. »Prav njim bi moralo biti še kako pomembno, da bi bolniki med zdravljenjem hudih bolezni živeli bolj kakovostno. Vse to se prepočasi spreminja, nam bolnikom pa čas teče drugače kot zdravim ljudem, » opozarja Senčarjeva. »Ljudi je še vedno strah, saj je konoplja demonizirana rastlina,« trdi Nolimal, ker je še vedno na listi prepovedanih drog, skupaj z denimo heroinom in LSD-jem. Potrebne so raziskave, ki bi lahko dokazale, zdravilne učinkovine konoplje. »Odločitev, da na drugo mesto prepovedanih drog prestavijo zgolj del rastline, ali eno molekulo, povzroča samo zmedo,« je prepričan Nolimal. Za vsako zdravilo je predvsem pomemben odmerek določenih snovi. »Od odmerka neke snovi je odvisno ali je ta snov zdravilo ali strup,« meni Štrukelj in dodaja, da bi bila denimo tudi voda strup, če bi jo v roku 45 minut spili 7 litrov. Zato je že čas, da bi lahko zakonito uporabljali medicinsko konopljo oziroma njene zdravilne učinke. »Naravno hašiševo olje namreč lahko uporabljajo v obliki zdravila že v 14 evropskih državah,« opozarja Štrukelj.

Hrvaška nas je prehitela

Na Hrvaškem je že velja pravilnik o predpisovanju konoplje v medicinske namene in sicer v obliki magistralnih ali galenskih proizvodov v lekarnah. Pri nas smo še vedno počasni pri odločitvah, zato je po mnenju Dušana Nolimala dialog med zdravnikom in bolnikom onemogočen, saj bi vsakega zdravnika, ki bi se z bolnikom pogovarjal o hašiševem olju, ali morebiti spodbujal njegovo uporabo, obsodili. Po mnenju večine strokovnjakov morata prvi korak storiti politika in ministrstvo za zdravje. Znanja je namreč dovolj, potrebna je le še volja in uporaba z znanostjo podprtih dokazov.

Foto: Reuters

Spremljajte nas tudi na in !

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 0

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govor
Zadnja oddaja
Arhiv oddaj
NE PREZRITE
Več
  • Kako visoka bo vaša pokojnina?

  • Pokojnine obrtnikov nižje za 30 odstotkov

  • Nakup rabljenega avtomobila iz Nemčije

  • Mineva eno leto od uvedbe GDPR

  • Znana višina regresa za javne uslužbence

Facebook

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družbena omrežja (Twitter, Facebook, Scribble, ...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikov.

S pritiskom se strinjate z uporabo piškotkov!

Twitter