BoBo

Najnižje plačani javni uslužbenci bodo dobili višji regres

Aneks podpisala Sindikat Glosa in Sindikat finančno računovodskih uslužbencev plačne skupine J

Regres do povprečne plače prvič v zgodovini ne bo obdavčen, torej bo bruto znesek enak neto izplačilu. To za večino delavcev v gospodarstvu pomeni višje izplačilo regresa, znana je tudi višina regresa javnih uslužbencev, obveljal je vladni predlog – tisti z minimalno plačo ali manj bodo dobil 1050 evrov, ostali 886,63 evra.

Kot so za Slovensko tiskovno agencijo pojasnili na Ministrstvu za javno upravo, sta aneks podpisala Sindikat Glosa in Sindikat finančno računovodskih uslužbencev plačne skupine J.

Vlada je namreč na zadnjih pogajanjih sindikatom ponudila, da večina v javnem sektorju dobi regres v vrednosti minimalne plače, to je 886,63 evra, omenjeni višji znesek pa je namenjen tistim, katerih plača ne presega minimalne.

Sindikati s predlogom niso bili zadovoljni, saj vlada ni sledila njihovim višjim zahtevam. A če aneksa ne bi podpisal nihče od njih, bi to pomenilo ohranitev obstoječega stanja in bi vsi javni uslužbenci, tudi najslabše plačani, dobili regres zgolj v vrednosti minimalne plače.

Za omenjeno kolektivno pogodbo in anekse, ki se k njej sklepajo, ni določen poseben kvorum in zadostuje, da k podpisu pristopi zgolj en sindikat.

Kljub temu si, kot je v pogovoru v Odmevih dejal minister Rudi Medved, želijo, da pride aneks do srede do 15. ure podpisat čim več sindikatov javnega sektorja "in s tem priznajo, da je regres v višini, kot ga je predlagala vlada, dobra rešitev".

Za regres v javnem sektorju bi po vladnem predlogu letos skupno namenili nekaj več kot 140 milijonov evrov. Kot je pred časom pojasnila državna sekretarka z ministrstva za javno upravo Mojca Ramšak Pešec, bi bil strošek po sindikalnem predlogu, ki je za tiste z najnižjimi plačami predvideval 1100 evrov, za preostale 900 evrov regresa, 2,65 milijona evrov višji.

Spremljajte nas tudi na in !

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 0

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govor
Zadnja oddaja
Arhiv oddaj
NE PREZRITE
Več
  • Prodaja po telefonu - pogodba mora biti sklenjena pisno

  • Kako brexit vpliva na življenje Slovencev v VB?

  • Bomo za vstop v Veliko Britanijo potrebovali potni list?

  • Kaj storiti, ko se ne strinjate z računom operaterja?

  • Bo brexit prinesel višje stroške mobilne telefonije?

Facebook

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družbena omrežja (Twitter, Facebook, Scribble, ...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikov.

S pritiskom se strinjate z uporabo piškotkov!

Twitter