Padla je odločitev o premikanju kazalcev

Poslanci v Evropskem parlamentu so glasovali v korist resoluciji, ki ukinja premik ure

Evropski poslanci so 8. februarja v Strasbourgu sprejeli resolucijo, s katero od Evropske komisije zahtevajo, da temeljito preuči učinke premika ure dvakrat letno in pripravi predlog sprememb, če bodo te potrebne. Resolucijo, ki bi ukinila premik ure je podprlo 384 poslancev, 153 jih je glasovalo proti, 12 pa se jih je vzdržalo. A to ne pomeni, da bo do ukinitve spremembe prišlo takoj. Zadevo mora zdaj preučiti še Evropska komisija, ki naj bi izvedla novo študijo, da preuči obstoječa pravila in učinke takšne poteze.

Kot so zapisali na spletni strani Evropskega parlamenta, pobude državljanov pričajo, da so ljudje zaskrbljeni zaradi premika ure ob začetku in koncu poletnega časa, kar se zgodi marca in oktobra. Številne študije niso prišle do skupnega zaključka, vendar pa ugotavljajo negativen učinek na zdravje ljudi, so zapisali v resoluciji.

Komisijo so tako pozvali, naj temeljito preuči direktivo o poletnem času, ki je začela veljati leta 2001, in pripravi ustrezne spremembe, če bodo te potrebne. Obstoječa direktiva predvideva usklajen datum in čas za začetek poletnega časa po celotni EU, namen tega pa je učinkovitejše delovanje notranjega trga.

Za ukinitev premikanja ure se zavzema tudi evropski poslanec iz Slovenije Igor Šoltes (Zeleni), ki je po sprejetju resolucije na Twitterju zapisal, da je "resolucija sprejeta, a ne prinaša takojšnje ukinitve spremembe ure". V drugem zapisu je navedel, da očitno pomembnih sprememb ne bo. Morda v kakšni državi članici, kot je denimo Finska, je sporočil.

Že pred tem je v razpravi pred glasovanjem poudaril, da je "v zadnjem času vedno več pozivov Evropejcev, pa tudi ugotovitev, da utemeljitev za spremembo ure ne zdrži več presoje in da vsakokratna sprememba ure negativno vpliva na zdravje ljudi, povečuje tveganja za prometne nesreče in vpliva na povečanje administrativnih stroškov. Vse to so preverljive in tudi finančno ovrednotene posledice", so sporočili iz njegove pisarne.

"Prav je, da soočimo različne argumente in postavimo na mizo ugotovitve stroke in znanosti. Pri tem pa moramo upoštevati tudi načela in pravila narave, ki morajo prevladati," je izpostavil Šoltes.

Spremljajte nas tudi na in !

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 0

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govor
Zadnja oddaja
Arhiv oddaj
NE PREZRITE
Več
  • Kaj prinaša brexit evropskim študentom v VB?

  • Prodaja po telefonu - pogodba mora biti sklenjena pisno

  • Kako brexit vpliva na življenje Slovencev v VB?

  • Bo brexit prinesel višje stroške mobilne telefonije?

  • Bomo za vstop v Veliko Britanijo potrebovali potni list?

Facebook

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družbena omrežja (Twitter, Facebook, Scribble, ...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikov.

S pritiskom se strinjate z uporabo piškotkov!

Twitter