Pazite se decembrskih spletnih goljufij

Pod krinko ugodne ponudbe in velikih znižanj znanih blagovnih znamk se skrivajo spletni goljufi.

Nacionalni odzivni center za omrežne incidente SI-CERT ob izteku leta opozarja na spletne goljufije, ki prežijo na povprečnega spletnega uporabnika. Izpostavljajo goljufije pri spletnem nakupovanju, lažne nagradne igre na Facebooku in viruse, ki uporabnika pričakajo kar v elektronskem sporočilu s pripeto novoletno voščilnico.

"Nakupovanje daril v spletnih trgovinah se lahko konča z veliko slabe volje, če boste v teh dneh naleteli na lažne spletne trgovce," spletnim uporabnikom sporoča Marta Štefanič, vodja programa ozaveščanja Varni na internetu, ki deluje pod okriljem centra SI-CERT. Pod krinko ugodne ponudbe in velikih znižanj znanih blagovnih znamk se namreč skrivajo spletni goljufi. Spletne trgovine se oglašujejo na Facebooku, ob oškodovanju pa se potrošniki nimajo kam obrniti, saj se za veliko večino izkaže, da delujejo iz Kitajske in ostalih držav, kjer evropska zakonodaja nima nobenega vpliva. Če uporabnik ni prepričan v verodostojnost spletne trgovine ali sumi, da gre za goljufijo, se lahko po brezplačen nasvet in pomoč obrne na nacionalno prijavno točko ali piše na naslov info@varninainternetu.si.

Pazite se virusov

Poleg tega se decembra prek priponk v elektronski pošti že nekaj let širijo virusi. Gre za viruse, ki prestrezajo gesla, bančne trojance, izsiljevalske viruse. Najnovejša različica izsiljevalskega virusa Cryptowall 3.0 se širi tudi prek priponke v sumljivi elektronski pošti. "Za iztekajoče se leto 2015 lahko rečemo, da ga je zaznamovala poplava izsiljevalskih virusov, ki so s svojim pohodom dodobra prestrašili slovenske spletne uporabnike in se na njihov račun tudi zajetno okoristili. Virusi, ki so se širili pod pretvezo različnih priponk: neplačanega računa, življenjepisa, fotografije ...," pojasnjuje Štefaničeva. Opozarja tudi na strani na spletnem družbenem omrežju Facebook z lažnimi nagradnimi igrami. Tovrstne strani za "nagrajence" ponavadi izbirajo mlajše internetne uporabnike, saj računajo na njihovo nepoznavanje spletnih orodij in preveliko zaupljivost.

Spremljajte nas tudi na in !

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 0

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govor
Zadnja oddaja
Arhiv oddaj
NE PREZRITE
Več
  • V enem od parov testiranih copat našli preseženo količino nevarnega šestvalentnega kroma

  • Združenje Frank in državni svet o posojilih v švicarskih frankih - slovenska sodišča neustrezno razlagajo določbe evropske direktive

  • Na tisoče državljanov Slovenije uporablja storitve spletnih bank N26 in Revolut

  • Bodo banke začele zaračunavati obresti za denar, ki ga hranimo pri njih?

  • Anketa o varčevalnih navadah Slovencev

Facebook

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družbena omrežja (Twitter, Facebook, Scribble, ...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikov.

S pritiskom se strinjate z uporabo piškotkov!

Twitter