Slovenija je ena redkih držav v EU, ki nima zakonsko urejenega področja psihoterapije.

»Psihoterapevt ima v rokah skalpel«

Pet let so na ministrstvu za zdravje ob pomoči strokovnjakov s področja psihoterapije pripravljali zakonodajo, ki bi dokončno uredila področje psihoterapevtskih storitev. Od leta 2010 zakon leži v predalu.

Strokovnjaki s področja psihoterapije so enotni: Slovenija mora psihoterapevtsko dejavnost takoj definirati kot poklic. Trenutno stanje opisujejo kot kaotično, saj je psihoterapevt lahko tako rekoč kdor koli. Posledice neurejenosti najbolj občutijo tisti, ki potrebujejo pomoč, saj pacienti niso zaščiteni pred šarlatanstvom in zlorabo samooklicanih strokovnjakov, tudi nadzora ni.

Ena od tistih, ki so na svoji koži občutili posledice zaupanja samooklicanim strokovnjakom, je tudi Tina. Kot je nedavno povedala v pogovoru za Val 202, je zaradi psihičnih težav poiskala pomoč pri ženski, ki je trdila, da je psihoterapevtka. Obiskovala jo je enkrat mesečno, terapija je skupaj trajala dve leti. Medtem je tudi ginekološko zbolela in prestala dve težji operaciji. "V bistvu sem bila tri, štiri mesece v stresu. Nisem več mogla spati. Res je, da mi je splošni zdravnik predlagal antidepresive, a jih nisem hotela vzeti, tako mi je svetovala tudi terapevtka. Nato sem pristala v Begunjah," pripoveduje Tina in na vprašanje, ali je preverila strokovno usposobljenost psihoterapevtke, odgovarja: "Ne vem natančno. Vem, da je hodila na nekakšne tečaje."

Neizkušeni psihoterapevti lahko povzročijo škodo

Družinska in zakonska terapevtka dr. Veronika Podgoršek delo psihoterapevta slikovito opisuje: "Psihoterapevt ima v roki skalpel. Človeka lahko zareže v dušo." Zato, poudarja, bi ljudje morali preveriti, kam gredo, in zaupati zgolj strokovnjakom z visoko izobrazbo s tega področja. Tako pa se za psihoterapevte pogosto razglašajo ljudje, ki nudijo pomoč s kamenčki, lavami, kartami, zvezdami in podobno. Tudi psihiater in psihoterapevt dr. Gorazd Mrevlje s Psihiatrične klinike v Ljubljani opozarja, da psihoterapevti pogosto posegajo na področja, ki jih ne poznajo in lahko povzročijo ogromno škode. "Potem pa psihiatrija ali drugi psihoterapevti skušajo to tako ali drugače popraviti." Dodaja, da številni psihoterapevti, ki so opravili hiter tečaj, niso sposobni diagnosticiranja duševne motnje, kar pogosto zahteva pregled pri psihiatru.

Psihoterapevt je lahko kdor koli

Zakon o psihoterapevtski dejavnosti, ki bo definiral poklic psihoterapevta, je sicer že nekaj let napisan, pripravljena je tudi specializacija iz psihoterapije. Dr. Gorazd Mrevlje kot enega od razlogov za to, da zakon še ni prišel v obravnavo, izpostavlja tudi razklanost in neenotnost tudi lastne stroke. "Mislimo, da mora psihoterapija ostati znotraj medicine. Človek, ki ima ali bo imel to izobrazbo, mora biti sposoben sprejemati paciente, jih diagnosticirati, vpeljati v terapijo in prepoznati, kdo ni primeren za psihoterapijo." V delovni skupini, ki je pripravljala predlog zakona, je bil tudi direktor Fakultete za psihoterapevtsko znanost Univerze Sigmunda Freuda Miran Možina, ki pravi, da bi morali v zakon o zdravstveni dejavnosti med drugim zapisati, da je psihoterapija zdravstvena dejavnost in da se jo umesti v primarno zdravstveno dejavnost, torej na raven zdravstvenih domov.

Kako dolgo bo na področju psihoterapije še vladal kaos? Kdaj, če sploh, namerava pristojno ministrstvo zakon poslati v nadaljnjo proceduro? Bo psihoterapevtska dejavnost kmalu na voljo širšemu krogu ljudi in dostopna tudi v okviru javnega zdravstva? Odgovori v oddaji Posebna ponudba v soboto, 7. maja 2016, ob 17:20 na 1. programu TV Slovenija.

Spremljajte nas tudi na in !

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 3

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govor
Zadnja oddaja
Arhiv oddaj
NE PREZRITE
Več
  • Zlom roke pri 92-letni stanovalki odkrili šele po več kot 24 urah

  • Do konca leta bo pripravljen Predlog zakona o dolgotrajni oskrbi

  • Obiskali smo dom za starejše na Dunaju

  • Kako varna je voda, ki teče po azbestnih ceveh?

  • Zaradi opioidov vsak dan umre 130 Američanov

Facebook

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družbena omrežja (Twitter, Facebook, Scribble, ...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikov.

S pritiskom se strinjate z uporabo piškotkov!

Twitter