Foto:
Foto:

''Zaznal sem sum ponareditve poslovnih knjig, moj pomočnik pa je zaznal sum storitve kaznivega dejanja uničevanja poslovne dokumentacije. Po našem vedenju so dan pred predlogom za uvedbo stečaja odvažali v smetnjake določeno dokumentacijo,'' kršitve nekdanjega vodstva agencije, ki je za seboj pustil številne opeharjene stranke, opisuje stečajni upravitelj Milorad Vidović. Najbolj pa bode v oči živahno poslovanje med družbama Potovalna agencija Jupiter Turizem in Jupiter International. Obe sta bili prijavljeni na istem naslovu, za njimi so stali isti ljudje. Ki so, tako sumi stečajni upravitelj, ves denar, ki so ga stranke vplačale agenciji, pridno nakazovali na Jupiter International: ''v bistvu je gospod Čopič na nek način sam s sabo sklepal te pogodbe in si nakazoval denar z enega podjetja na drugega.'' Tako je eno podjetje drugemu zaračunalo licence, pa več kot 100 tisoč evrov za najem poslovnih prostorov, čeprav je tržna cena za tak najem 10 tisoč evrov in še kaj.

Tudi Jupiter International nima več premoženja

Poročali smo že, da sta za agencijo Jupiter ostali le dve prenosni klimi. Jupiter International je imel po drugi strani do nedavnega v lasti nepremičnino, pa tudi avto. A oboje je bilo v začetku leta prepisano na fizične osebe. Očitno so odgovorni poskrbeli za to, da tudi z naslova Jupiter Internationala ne bo kaj terjati. Stečajni upravitelj domneva, da tudi to podjetje nima več nobenega premoženja: ''to je tipičen način prenosa premoženja z enega podjetja na drugo. Eno podjetje gre v stečaj, ker je polno dolgov, ko ugotovijo, da obstaja nevarnost, da se zaseže premoženje drugega, pa sledijo prepisi na fizične osebe.''

Na potezi policija in tožilstvo

Kdaj lahko pričakujemo naslednje korake smo povprašali na Policiji in Okrožnem državnem tožilstvu. S Policije so nam sporočili le, da preiskava še poteka, zato novih informacij ne morejo posredovati. Skopi z informacijami so bili tudi na tožilstvu. Povedali so je, da je zadeva v proučitvi pri pristojni državni tožilki, ki pa še ni sprejela odločitve o morebitnem kazenskem pregonu odgovornih.

Andrej Čopič svetuje, kako uravnoteženo živeti

Medtem, ko se številne stranke sprašujejo, ali bodo še kdaj videle svoj denar, pa se je Andrej Čopič že znašel po svoje. Pred nekaj dnevi je na dogodku v organizaciji družbe Planet GV predaval o tem, kako povečati produktivnost in bolj uravnoteženo živeti. Za udeležbo na seminarju je bilo treba odšteti 80 evrov.

Več tisoč opeharjenih strank

V agenciji Global travel, ki je prevzela tiste Jupitrove stranke, ki so vplačali potovanje na Tenerife, telefoni ne nehajo zvoniti. Zato sklepajo, da je opeharjenih strank še več, kot se je domnevalo sprva. ''Ocenili smo, da jih je okoli 2500, lahko pa številka naraste do 6 tisoč,'' nam je povedala direktorica Nika Zalokar. Doslej so v podjetju Global Travel rešili 200 primerov, okoli 300 strank mora še dopolniti poslano dokumentacijo: ''stranke morajo poslati dokazila o vplačilu, zahtevek za dobropis, izpolniti morajo tudi rezervacijski obrazec.'' Ko od njih prejmejo vse potrebno, jim potrdijo letovanje. Sicer pa je tudi agencija Global travel med tistimi, ki jim Jupiter dolguje denar. ''Dolguje nam 19 tisoč evrov, zato smo terjatve že prijavili v stečajno maso,'' je pojasnila Zalokarjeva. Proti Andreju Čopiču je kazensko ovadbo vložilo tudi podjetje CMT, ki mu je Jupiter ostal dolžan 5959 evrov. Stečajni upravitelj je po pregledu bilanc ugotovil, da je vseh dolgov za 360 tisoč evrov. Večino denarja je Jupiter ostal dolžen fizičnim osebam, torej strankam.

Foto: Epa