ZPS: Premislite pred nakupom pripomočka OptiMaskPro!

Domena spletne strani, ki ponuja za masažo oči, je registrirana v Panami, očala naj bi bila izdelana v ZDA, paket pa poslan iz Bolgarije.

Očala, ki nam bodo povrnila dober vid? Sliši se dobro, a čeprav je spletna stran www.optimaskpro.com/si_official_xw1/ v slovenskem jeziku, je domena registrirana v Panami, v registru domen pa ni podatkov o njenem lastniku. Očala naj bi bila izdelana v ZDA, paket pa je poslan iz Bolgarije, opozarjajo na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS).

Na ZPS pravijo, da je zgodba z OptiMaskPro zelo podobna zgodbam, na katere so v preteklosti že opozarjali in imajo kar nekaj skupnih imenovalcev. Cene so akcijske, v primeru neučinkovanja prodajalec zagotavlja garancijo vrnitve kupnine v celoti, objavlja številne izpovedi zadovoljnih strank in dvomljivih strokovnjakov, kupce pa vabi tudi s trditvijo, da imajo na zalogi le še manjše število izdelkov. Na spletni strani, ki ponuja izdelek, je objavljena tudi telefonska številka +38617774129, na kateri pa se nihče ne javi.

Naslova, na katerega bi vrnila izdelek, ni

Potrošniki se pritožujejo tudi na forumih, ena od nezadovoljnih strank pa je napisala: »Po krajši uporabi sem spoznala, da me boli glava in predel okoli nosu, vzrok je trda plastika, iz katere so očala narejena. Odločila sem se za reklamacijo, saj vem, da izdelek lahko vrnem v 14 dneh od nakupa, vendar nimam nobenega podatka od prodajalca, prav tako ni naveden naslov, na katerega bi izdelek lahko vrnila. Dobesedno me vlečejo za nos.« Številni nezadovoljni potrošniki, ki so želeli uveljaviti vračilo izdelka in povrnitev kupnine, vendar so bili neuspešni, so se obrnili tudi na ZPS. Opozorili so tudi na izredno slabo kvaliteto izdelka ter dodali na prodajalec ne odgovarja na njihova e-sporočila. Na previdnost pri nakupu na tej spletni strani opozarja tudi tržni inšpektorat.

Znaki za alarm

Primer pripomočka za masažo oči OptiMaskPro pa ni edini pred katerim svarita ZPS in Tržna inšpekcija. Zato bodite pri nakupovanju na spletu pozorni na nekatere značilnosti. Običajno prodajalci takih izdelkov ponujajo znižane cene in omejeno ponudbo izdelkov v akciji. Čeprav izdelek oglašujejo na spletni strani, kontaktnih podatkov o podjetju ni, če pa je objavljena telefonska številka, se nanjo nihče ne oglasi. S prodajalcem lahko stopite v stik samo preko generičnega kontaktnega obrazca. Zato ni odveč nasvet, da si, če pri nekem prodajalcu kupujete prvič, vzamete čas in lastnika domene ter datum registracije preverite na spletni strani https://whois.domaintools.com/. V primeru, da podjetje nima sedeža v EU, vas zakonodaja, ki omogoča vračilo izdelka v določene roku in povrnitev kupnine, ne ščiti.

O pasteh čezmejnih nakupov prek spleta bomo govorili v oddaji Posebna ponudba v soboto, 20. februarja ob 17.20 na TVS 1.

Foto: splet

Spremljajte nas tudi na in !

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 0

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govor
Zadnja oddaja
Arhiv oddaj
NE PREZRITE
Več
  • V enem od parov testiranih copat našli preseženo količino nevarnega šestvalentnega kroma

  • Združenje Frank in državni svet o posojilih v švicarskih frankih - slovenska sodišča neustrezno razlagajo določbe evropske direktive

  • Na tisoče državljanov Slovenije uporablja storitve spletnih bank N26 in Revolut

  • Bodo banke začele zaračunavati obresti za denar, ki ga hranimo pri njih?

  • Anketa o varčevalnih navadah Slovencev

Facebook

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družbena omrežja (Twitter, Facebook, Scribble, ...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikov.

S pritiskom se strinjate z uporabo piškotkov!

Twitter