Ko so se na tehtnici znašli proklamirane ameriške vrednote in ameriški interesi, se je tudi Joe Biden, ne da bi trenil z očesom, odločil za slednje. Foto: Reuters
Ko so se na tehtnici znašli proklamirane ameriške vrednote in ameriški interesi, se je tudi Joe Biden, ne da bi trenil z očesom, odločil za slednje. Foto: Reuters

Vsaka beseda ameriškega predsednika Josepha Bidna je secirana, pretehtana, analizirana, interpretirana tudi zmotno, napačno, zlonamerno … Tudi njegove besede pred volitvami niso ali ne bi smele biti pozabljene. Biden je zmagal, ker je obljubil, dovolj verodostojno predstavil, napovedal drugačno, če hočete, za večino Američanov, ki so odšli na volitve, boljšo, privlačnejšo vizijo Amerike od Trumpa.

In nobena novost ali Bidnova posebnost, velike besede predvolilnih soočenj so že začele nasedati na čereh neizprosne politične realnosti. Spomnimo: med predvolilnimi soočenji Biden o odgovornosti Savdske Arabije za umor disidenta, glasnega kritika oblasti v Riadu Džamala Ahmada Hašodžija, ni izbiral besed. Bodoči predsednik je grozeče napovedoval, da bo cena za umor kolumnista Washington Posta v Carigradu zelo visoka. Ena najtesnejših ameriških zaveznic na Bližnjem vzhodu, Savdska Arabij,a naj bi bila kaznovana, o tem Biden ni puščal dvoma, postala naj bi mednarodna izobčenka.

Edvard Žitnik. Foto: MMC RTV SLO
Edvard Žitnik. Foto: MMC RTV SLO

Konec februarja so ameriške obveščevalne službe objavile, kar so vrabci čivkali že v času vladavine Donalda Trumpa, pa je ta, ko je še sedel v ovalni pisarni, relativiziral in jih smešil, češ da morda je res, morda pa tudi ne! Izsledki ameriških obveščevalcev ne puščajo dvoma: Hašodži je žrtev premišljenega, zunajsodnega umora, za kakršnega je po mednarodnem pravu o človekovih pravicah odgovorna Savdska Arabija. In, ker v kraljevini "ne pade list z drevesa" brez soglasja ali vsaj vedenja prestolonaslednika Mohameda bin Salmana, je za umor odgovoren on. Ima popoln nadzor nad varnostnimi in obveščevalnimi agencijami, in bilo bi zelo neverjetno, da bi takšno operacijo izvedli za njegovim hrbtom.

Po objavi uničujočega poročila, ki seveda ni ugledalo belega dne brez zelene luči predsednika in ki postavlja Riad brez dlake na jeziku na laž, je Biden stopil pred kamere. To je storil na State departmentu – zunanjem ministrstvu; tja se je podal, da bi poudaril odprtje novega poglavja v ameriški zunanji politiki po Trumpu, vrnitvi k demokratičnim vrednotam ter diplomaciji. Upoštevajoč poročilo o Hašodžiju, ki je bil umorjen na "inkvizicijski način", še danes niso našli njegovih posmrtnih ostankov, so bila pričakovanja od Bidna nenavadno velika. Bodo njegove močne besede res postale meso, bo resnično obrnil novo poglavje, bo pristrigel peruti predrznemu savdskemu prestolonasledniku, prihodnjemu savdskemu kralju?

In tresla se je gora in rodila se je miš. Biden je napovedal nekaj ukrepov, prepoved prodaje orožja Savdijcem za nadaljevanje vojne v Jemenu, uvedli so sankcije proti nekdanjemu visokemu uradniku savdskih obveščevalnih agencij. A noben od ukrepov ni skrivil lasu prestolonasledniku bin Salmanu. Tega bi lahko kazensko preganjali, Hašodži je nosil v žepu ameriški potni list; v tem primeru bi lahko prestolonaslednika aretirali ne le na ameriških tleh, ampak kjer koli na svetu; kot da tega niso še nikoli storili? Od vseh velikih Bidnovih kritik prestolonaslednika je dejansko ostalo bore malo. Namesto izključitve iz šole je dobil Mohamed bin Salman komaj javni opomin, Biden pa naj bi po "moško" spregovoril z očetom, savdskim kraljem Salmanom; po uradnem sporočilu Bele hiše naj bi moža govorila o vladavini prava, ime umorjenega disidenta Hašodžija sploh ni bilo omenjeno.

Očiščeno, diplomatskega okrasja, Biden v primerjavi s Trumpom, ko gre za Hašodžija, seveda ni naredil koraka naprej, še manj je odprl novo poglavje v odnosih s Savdsko Arabijo. Razlogov ni težko razumeti; Savdska Arabija skrbi, da po "norih" naftnih embargih v sedemdesetih letih, ko so Američani v vrstah čakali pred črpalkami, njena reka črnega zlata za ameriško gospodarstvo nikoli ne presahne; in kar ni nepomembno, s svojimi produkcijskimi zmogljivostmi, se je sposobna in pripravljena vedno pogovarjati o ceni; Savdska Arabija je hkrati poglavitna protiutež strateških ambicij Irana v tem delu sveta in tudi pozorno skrbi, da se ni do zdaj in da se tudi v prihodnje v teh krajih ne bi prijela kakšna "arabska pomlad" in načela statusa quo.

Ko se je izvedelo, da je Hašodžija umoril bin Salmanov, tako rekoč zasebni "leteči eksekucijski vod", ga razžagal in v torbah odnesla iz konzulata, je predsednik Trump dejal, da je svet zelo nevaren, toda Amerika je na prvem mestu! Biden je bil bolj izbranih besed in je dejal, da smo dežela, ki je sposobna velikih stvari. Bil je bolj prefinjen od Trumpa, kot je poudaril na State Departmentu, vrnil se je k diplomaciji. Ko so se na tehtnici znašli proklamirane ameriške vrednote in ameriški interesi, se je tudi Biden, ne da bi trenil z očesom, odločil za slednje. Prvič, odkar je predsednik, hitro se bo morda utrnilo komu, tudi med njegovimi demokrati, in zagotovo ne zadnjič!

Obvestilo uredništva:

Mnenje avtorice oziroma avtorja ne odraža nujno stališč uredništev RTV Slovenija.