Ivo Milovanovič tokrat razmišlja o trenerskem poslu. Foto: Osebni arhiv Iva Milovanoviča
Ivo Milovanovič tokrat razmišlja o trenerskem poslu. Foto: Osebni arhiv Iva Milovanoviča
Srečko Katanec
Srečku Katancu se zdaj ni treba bati za svoj selektorski stolček. Foto: www.alesfevzer.com
Slavko Matić (trener Zavrča)
Slavko Matić je zapustil Zavrč, čeprav ni utrpel niti enega samega poraza. Foto: www.alesfevzer.com
Trener Zavrča presenetil z odstopom

Najbrž je kje na svetu odstopil tudi kakšen trener v individualnem športu, vendar to v glavnem zanima samo strokovnjake. Nogomet je seveda tisti, ki je vedno v središču pozornosti. Od 10 slovenskih nogometnih prvoligašev so pri štirih že zamenjali prvega moža stroke. Pri dveh klubih (Zavrč, Koper) celo po dvakrat. Ne vem, koliko je resnice, da se še nekaterim bolj ali manj močno trese trenerski stolček, vendar sem skoraj prepričan, da preostalih šest, ki so začeli letošnje državno prvenstvo, ne bo dočakalo junijskega konca.

Seveda menjave, odhodi, odpovedi niso samo slovenska značilnost. Recimo, v tem trenutku čakata na nova menedžerja (morda sta jih že našla) dva angleška prvoligaška kluba (Southampton, Liverpool), vprašanje je, koliko časa bo Jose Mourinho še užival zaupanje Romana Abramoviča ali pa v Italiji Siniša Mihajlović (Milan) Berlusconija. Kar dolgo ni bilo glasu iz Bayerna in že je bilo slišati, da se bo Pep Guardiola preselil na Otok. Po zmagi nad Borussio iz Dortmunda se je oglasil predsednik Rummenige in napovedal podaljšanje. S tem se strinja tudi Beckenbauer, in če je to tako, potem res lahko pričakujemo, da bo karizmatični Španec še naprej na bavarski klopi.

Za zdaj, recimo, ne glede na razplet kvalifikacij, trdno v selektorskem fotelju sedi tudi naš Srečko Katanec. Bivši selektor mlade reprezentance Kavčič pa že "potuje" domov. Sicer pa sta v teh dneh spet najbolj "vroča" Klopp in Ancelotti. "Brezdelneža" sicer nista v socialni stiski, sta pa v startnem položaju za kakšno veliko ribo. Verjamem, da lahko izbirata, in zagotovo bosta izbrala, če bosta izbirala zdaj, klub, ki je v Ligi prvakov. Če ne bo prave ponudbe, bosta preprosto počakala.

Menjave, odhodi, odpovedi imajo praviloma le eno skupno točko: tekmovalni neuspeh, ali bolje, delodajalci, kot pogosto obrazložijo, so pričakovali več! Trenerji, selektorji vrhunskih klubov imajo s pomočjo posrednikov (beri: menedžerjev) izredno donosne pogodbe in, seveda, vsaka podrobnost je natančno opredeljena. Tudi odhod. Najbrž se spomnite Izraelca Avrama Granta, ki je iz bogatega Chelseaja odšel z odpravnino 12 miljonov evrov, ali pa odhoda Italijana Fabia Capella s položaja ruskega selektorja. Številke, ki so jih objavljali mediji, so bile sicer različne, vendar so se vse vrtele okrog 9 miljonov evrov.

Seveda pri odhodih v Sloveniji ne gre za tako visoke številke. Pogodbe so različne in tudi odpravnine se temu primerno razlikujejo. Nimam natančnih podatkov, vendar so tisti z oznako "odpoved" vredni nekaj deset tisočakov. Zagotovo odhajajoči nekaj dobi tudi pri sporazumni ločitvi, pri odhodih (primer Slavko Matić pri Zavrču) pa najbrž ni nobenih odpravnin. Če so pogodbe kratke, so plačila ponavadi do izteka pogodbe, malo verjetno pa je, da se kmalu ponovi zgodba Darka Milaniča, ki ga lastnik Leedsa plačuje že dalj časa in najbrž bi ga odpoved stala več kot redna plača, čeprav Milanič ni delovni trener Leedsa.

Ja. Marsikaj je odvisno od lastnika, šefa, predsednika. Vemo, da so ti zelo različni. Modri, potrpežljivi, vzkipljivi, celo malo "nori", vsekakor pa bogati in povsod po svetu želijo biti uspešni. Celo več. Zanima jih samo vrh. Vemo pa, koliko je prostora na vrhu! Očitno so le uspehi tisti, ki lahko ubranijo može stroke. Pogostokrat so odhodi nerazumljivi, zapleteni … predvsem z denarne strani.

Seveda ni treba biti pretirano pameten, da ugotoviš, da je najlažje reči trenerju adijo, če je ta poceni. Priznati je treba, da je na trgu trenerjev ponudba vedno vsaj enakovredna povpraševanju in da se ne preveč bogati klubi (razen izjem sem sodijo slovenski klubi) preprosto odločajo za cenovno manj zahtevne strokovnjake. Ali je to uspešno ali ne, hitro odgovorijo dosežki.

Že najbolj enostaven pregled odpovedi (lahko berete tudi: zamenjav) zadnjih let v evropskem in slovenskem nogometu z lahkoto dokaže, da je jesen "sezona" za tovrstno aktivnost lastnikov, predsednikov, trenerjev, klubov ali reprezentanc. Občutek imam, da se je tako pri nas kot po svetu začela tovrstna sezona in da bo do konca leta seznam odhodov še obogaten. Ne smemo pozabiti, novembra se bodo končale evropske nogometne kvalifikacije (selektorji), decembra kar nekaj polovic državnih prvenstev in, ne nazadnje, do decembra se bo marsikaj zgodilo tudi v evropskih pokalih (trenerji). Zelo pestro bo pri nogometu, prepričan pa sem, da tudi v drugih kolektivnih športih. Usoda trenerjev, selektorjev je jasna: nikdar ne veš, kdaj boš končal službo, in zato so kovčki vedno pripravljeni, seveda pri izhodnih vratih!

Trener Zavrča presenetil z odstopom