Matija Stepišnik je novinar Večera in kolumnist Studia City ter predsednik Društva novinarjev Slovenije. Foto: BoBo
Matija Stepišnik je novinar Večera in kolumnist Studia City ter predsednik Društva novinarjev Slovenije. Foto: BoBo

Pa še ta je bolj kot ne podčrtal vrnitev Slovenije v politično in družbeno letargijo. Teden reformatorjev je skoraj simbolično zaokrožilo sporočilo misijonarja IMF-a na inšpekcijski poti pri nas, Spilimberga, in sicer da krize še ne bo konec. Da je kriza tu, da bi ostala. Ker je pač postala sistem, ki ne prinaša sprememb v temeljih nacionalnih in svetovne ekonomije, ampak le prilagoditve za banke, finančne trge in druge tovarne profitov. In do krasnih novih kriz, ko bodo potrebni še ostrejši rezi, naslednje reforme, bodo predvsem apatične in razvojno zaostale države a la Slovenija dodatno razstavljale socialno državo, razprodajale premoženje, dvigale davke in drugače slačile ljudi.

Zato je zaton gibanj, ki terjajo boljše, odgovornejše politike, ki so budila politično aktivacijo in gledanje pod prste kateri koli oblasti, nevarna pot. Nadaljevanje politike "kaj nam pa morete" iz slonokoščenih stolpov in obenem odtujenosti centra do realne Slovenije je te dni nazorno demonstriral kar Zoran Janković. Rekoč, da ne uporablja računalnika, zato za nove vstaje ne ve. Ali pa je ljudem nehote povedal bolečo resnico: da sta prišla Bratuškova in Fištravec kot navidezni spremembi z vstaj, v resnici pa so dobili - nič. Status quo. Oziroma so razmere v državi še slabše, davki višji in brez perspektive se zdi vse več ljudi. Karavana, v kateri "harajo naši", nato pa bodo spet njihovi, gre dalje. In z njo Gašpar Mišič, ki je še vedno vodja Luke Koper.

Politika bo vztrajala s prodajo iluzij o slutnji konca krize. Delo ji lajša to, da spet očitno zmaguje "boli me klinac" miselnost. Ker je številnim, vsaj videti je tako, dovolj, da je namesto Janše prišla "kao" prijaznejša premierka. Ker se proti ropanju prihodnosti ne borijo izgubljene generacije, ampak vztrajajo v iluziji, da bo še vse v redu ali pa bo služba v tujini (od)rešitev. Ker veliko manj študentov protestira proti ugašanju Radia Študent, kot jih dre na noč Modrijanov.

Ja, dobrodošli v naši prihodnosti. Tudi za to smo, kjer smo. Maribor, ki je odnesel korumpiranega župana, se izgublja v daljavi. Smerokaz v Atene pa se vidi bolje kot kdaj koli.