Kolumne
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.1 od 31 glasov Ocenite to novico!
Primož Dolničar
Primož Dolničar je navdušen nad "novoodkrito" ljubljansko lokacijo. Foto: Osebni arhiv
Njoki s špinačno omako in pršutom
Privoščite si njoke s špinačo in pršutom. Foto: Primož Dolničar

Dodaj v

Opravičilo Ljubljani

Kolumna Primoža Dolničarja
19. junij 2017 ob 06:13
Ljubljana - MMC RTV SLO

V svoji prvi kolumni na tem portalu sem malo potarnal nad svojo vasjo in bil zato okregan od Turizma Ljubljana. Kljub tem še vedno mislim, da sem pravilno ocenil stanje naše prestolnice.

Namensko sem se sprehodil skozi središče in opazoval gostinsko ponudbo, katere meniji se večinoma začnejo v angleščini. Tarnal sem nad tem, da v Ljubljani ni ničesar za nas, lokalce. A, glej ga, zlomka, kako sem se motil. Čeprav zdaj ne mislim več na središče, pač pa na obrobje mesta, kjer MOL vodi projekt, h kateremu se lahko prijavijo izključno prebivalci Ljubljane.

Takšnim rečem bi se pred kakšno dekado še posmehoval in verjetno ne bi bil edini. Takrat smo imeli tudi humoristično nadeljevanko z istim imenom, v kateri so se osredotočili na naše šege in navade ter nas prikazovali kot zaplankance. Vrtičkarji. Zanje in za vse druge ljubitelje narave zdaj na obrobju naše vasi, na območju, ki je dolga leta veljalo za ljubljanski geto in kjer stvari še vedno niso povsem urejene, nastaja čudoviti krajinski park z imenom Rakova Jelša.

Odstranili so na črno zgrajene vrtičke, odpeljali na tone gradbenega materiala in drugih odpadkov ter uredili kolesarske in pešpoti. Predvsem pa so uredili več kot 300 vrtičkov. Zasadili so tudi javni sadovnjak, ki je sicer že nekajkrat čudežno izginil, a so ga vsakič spet vztrajno zasadili. Na teh vrtnih parcelah tudi ni več vrtnih hiš, kot so na drugih urejenih vrtičkarskih območjih po Ljubljani, kjer si je vsak po svoje uredil svojo mikrohiško za odih in vikend piknike in ji dodal mnoge kičaste dodatke.

V krajinskem parku Rakova Jelša vsak najemnik dobi svojo garderobno omarico, ki je dovolj velika za vse, kar vrtičkar pri svojem delu potrebuje. V najemni pogodbi pa piše, da je obvezno ekološko gojenje. Urejen je tudi učni vrt, ki ga vodi gospa Marjana. Znanstvenica v vrtičkarstvu. Svoje “učence” poučuje in jim svetuje, kako učinkovito vrtnariti (nauči jih npr., kaj je dobri sosed, zastirka, pravilne količine gnojenja …).

Moje navdušenje nad “novodkrito” ljubljansko lokacijo izvira iz prekrasnega dneva, ki sem ga tam preživel delovno. V čudoviti naravi parka sem namreč kuhal. Lokalno, sezonsko, predvsem pa sveže in čisto brez ogljičnega odtisa. Uporabljal sem izključno sestavine iz vrtov okrog sebe, gledal Krim in se čudil, kako lahko tako nemarno uživam v stvari, ki sem se ji še pred nekaj časa posmehoval.

V svetu norega ritma sem počutil umirjeno, povezan z naravo in preveval me je občutek rahle blaženosti. In to na obrobju moje vasi. In ko sem se začel spraševati, zakaj že smo se nekdaj norčevali iz vrtičkarjev, me je prešinilo, da to, kar je na Rakovi Jelši, pravzaprav ni navadno vrtičkarstvo. To je poskus povezati urbano z ruralnim, obrobje s centrom, ozaveščanje ljudi, da v današnjih dneh ni trgovina tista, ki ti omogoča kakovostno življenje, ampak samooskrba, ki se s kmetij lahko preseli tudi v mesto.

Vrtičkarstvo daje ljudem možnost samoodločanja, kakšno hrano bodo jedli, nekaterim pomaga pri njihovem ekonomskem položaju, spet tretji se ga gredo zaradi prestiža. Današnji odnos do vrtičkarstva, ko vemo, da že obstaja tudi urbano vrtičkanje, vrtičkanje na stehah, balkonih, parkih, nikakor ni več isti, kot je bil pred desetletji. Zdaj je vrtičkanje privilegij, ki pa je vedno bolj dostopen vsakomur. Ko sem gledal te minimalistično urejene vrtove v prekrasni pokrajini, na prostoru, kjer se je še pred kratkim dogajalo marsikaj in pravzaprav nič, sem občutil zadovoljstvo in tudi hvaležnost, da naša vas vseeno malo misli na nas, njene sinove in hčere.

Hvala ti, Ljubljana, in ne zameri, ko sem kdaj strog do tebe.

Primož Dolničar, ljubitelj kuhanja
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
Unssen
# 19.06.2017 ob 06:42
Pri takšnih opravičilih se vedno najprej vprašam, katera siva ali druga eminenca je človeku dala "po prstih".
Guinness
# 19.06.2017 ob 09:41
6 njokov, košček pršuta, četrt malega paradižnika in spinačna omaka. Verjetno za kakih 20 €.
Navalite japjii.


grozno ne? Pa tako veliko porcijo dunajskega in pomfrija bi lahko dobil za tak denar. Se naslednji dan bi lahko jedel.
Trubadur
# 19.06.2017 ob 08:15
Hvala ti, Ljubljana, in ne zameri, ko sem kdaj strog do tebe.

ne razumem komu se opravičuje in zahvaljuje. Ali prebivalcem, ali delavcem, ali mestnim svetnikom, ali županu, stavbi, drevesu,.... ?
miha_lj
# 19.06.2017 ob 08:40
vnuk partizana Dolničarja
janipapillon
# 21.06.2017 ob 07:55
rdečinavijač
# 19.06.2017 ob 09:21
Prijavi neprimerno vsebino
6 njokov, košček pršuta, četrt malega paradižnika in spinačna omaka. Verjetno za kakih 20 €.

Za 20€ se dobi precej več krompirja, moke, jajc, masla, soli, drobnjaka, paradižnika, špinače, česna, zelene, korenja, pršuta, radiča, oljčnega olja, kot za 6 njokov.
Poskusi še enkrat kalkulirat.
nuLanuLa
# 19.06.2017 ob 17:04
ne vem zakaj, ampak bral sem prvi članek in je bil super. Enoumje nekakšne potrošniške sreče, v kateri ni več prostora za kritiko, dvom in razum. Kaj šele iskrenost. Nujno se kdaj oglasim na kosilo ali večerjo. Če je tudi odnos do hrane tak, so sigurno teknilo. Marketing pač prenese vse neumnosti in neumneže, kuhinja pa ne. Sploh pa ne dobra.
RenatoP
# 19.06.2017 ob 08:51
"čisto brez ogljičnega odtisa".. pršut in moka z ljubljanskih vrtičkov? :D
Drugače pa ja, lahko bi se jih še več uredilo po blokovskih strehah ipd.
ms-dante
# 19.06.2017 ob 08:31
Ljubljana je postala neprijazna do nas domorodcev. Zvečer so vse restavracije nabito polne, cene so se zvišale, komaj še hodiš naokrog brez da se butneš v tiste, ki mahajo naokrog s tistim selfie sticki.
Lepo je, da pridejo turisti, ampak Ljubljana je tudi naše mesto, ne samo od turistov. In kar je preveč je preveč.
xes
# 19.06.2017 ob 08:29
Glede na sosesko grem stavit, da bodo poleg izginjajočih sadnih dreves izginjali tudi pridelki na teh vrtovih....
Calendula
# 22.06.2017 ob 13:12
Nekaterim ni nikoli nič po godu. Oni bi bolje in lepše. Če so kolibe na vrtovih na divje postvljene na bregu Save, se zmrdujejo. Če zadevo nekoliko uredijo, je zopet uniformirano.

@nuLanuLa .... in kaj si ti konkretno prispeval za svoje mesto? Si morebiti podal pisni predlog, kako bi bilo bolje urediti? Si mogoče sodeloval v zasaditvi katerega od dreves? Glej, najlažje je kritizirati.
Ribiič
# 20.06.2017 ob 13:44
Sramota, da se mora opravičiti za svoje mnenje - le dokaz kako mafijsko je ljubljasnko okolje.
iluvatar
# 19.06.2017 ob 18:19
@0:0
mhm, Kandid je fin.
rdečinavijač
# 19.06.2017 ob 09:21
6 njokov, košček pršuta, četrt malega paradižnika in spinačna omaka. Verjetno za kakih 20 €.
Navalite japjii.
ozi
# 19.06.2017 ob 08:24
nekdo se dela norca :))
Modrijan6
# 19.06.2017 ob 07:27
Bravo. Z zanimanjem spremljamo oddaje vsestranskega Primoža Dolničarja. Samo vpršam, če je on sin dolgoletnega upokojenega novinarja in glavnega urednika časanika Delo Borisa Dolničarja?
nuLanuLa
# 19.06.2017 ob 17:12
Vrtički pa - vsakdo, ki je prebral Voltairovega Kandida, jih mora prav po filozofsko ljubiti. Sicer meni je dosti bolj všeč dinamika in iznajdljivost divjih vrtičkov. To kar sedaj delajo (z balkona sem spremljal proces v BS3) je uravnilovka, diktatura nekega reda. Vrt ni bil samo vrt. Vrtički so bili prostor druženja in kreativnosti. Drugačnosti. Počitka. To zdej mi je arhitekturna katastrofa. Dolgcajt. Brezosebno gojenje zelenjave. Kandid sigurno ne bi hotel obdelovati teh novih "vrtičkov".
pirat1
# 20.06.2017 ob 17:38
Primož Dolničar je VNUK generala Ivana Dolničarja, zato je tudi ves čas pri koritu...

Kjer pač kuha, ker je kao popularno...
NAUTILUS
# 19.06.2017 ob 09:11
Odon Župan-čič

VEŠ, LJUBLJANČAN, SVOJ DOLG?

Veš, Ljubljančan, svoj dolg,
kaj zagrinjaš se v molk?
Osemsto evrov je na osebo
pa davek na mačka in malo potrebo.

Na novo Ljubljana je zdaj tlakovana,
v čast svet´ga Jurčka in svet´ga Damjána,
da res kar najlepše se sveti Ljubljana,
zasluga je to edino – papana.

Ti boš porekel, papan da je v redu,
ko le sledili vsi temu bi zgledu,
najprej je oče, pótlej sinova,
končno na vrsti je mesta prenova.

Dva je ustvaril naslednika vredna,
družba cvetela bo večno napredna,
iz mošnje kak jurček da v pravi žep kane,
oče pri tem pa le roke si mane.

Pa ti porečejo, plačaj svoj dolg,
dolg je tvoj nos, še daljši tvoj molk,
tiho si, ker pač besed je premalo,
da bi zadrego se vso opisalo.

Kaj zavijaš, Ljubljančan, se v molk,
češ, saj bo vnuček poplačal tvoj dolg,
ti pa v pokoju boš mirnem užival,
penzijo redno vsak mesec dobival.

A ne uide, Ljubljančan, tvoj dolg,
kajti končal se bo upnikov molk,
prej ko se ura tvoja izteče,
»Vrni svoj dolg«, ti upnik poreče.

Na vnuka tedaj se ne boš izgovarjal,
ne on, ampak ti boš za vse odgovarjal,
zraven si vnuka na grbo nakoplješ,
sam ga vzdržuješ, si sam grob izkoplješ.

Njega prezlate so namreč roké,
njega pretrudne mladostne nogé,
da vsaj za žaro bi luknjo ti skôpal,
komaj za tabo v sprevodu bo stópal.

Veš, Ljubljančan, svoj dolg,
kaj zagrinjaš se v molk?
Osemsto evrov je na meščana,
v čigavih rokáh je po tvojem Ljubljana?
Primož Dolničar
link
A se vam sanja, da smo mi Italijani, s Sicilije ...
3
10. oktober 2017 ob 08:03 Danes si ne morem pomagati, da se ne bi dotaknil svetle strani naše kulinarike in tudi ne najdem teme, ki bi me razjezila in spodbudila h kritičnemu pisanju, zato bo današnja kolumna polna ...
Več novic ...
Kolumne
link
Koliko je teh ur?
2
12. december 2017 ob 18:43 Ker ne priznavamo božične histerije pred božično histerijo, se vrnimo k realni politiki. Oziroma k običajnem življenju. In kaj je bolj realpolitičnega, kot pranje umazanega perila v tujini.
Več novic ...
Kazalo