Rafael Nadal se je po eni krizi že prebudil in se iztrelil na vrh. To je bilo leta 2012, ko je dobil Pariz, nato pa na naslednjih treh grand slamih dobil le še en obračun (dva je moral zaradi poškodbe izpustiti). Foto: Reuters
Rafael Nadal se je po eni krizi že prebudil in se iztrelil na vrh. To je bilo leta 2012, ko je dobil Pariz, nato pa na naslednjih treh grand slamih dobil le še en obračun (dva je moral zaradi poškodbe izpustiti). Foto: Reuters
Aleksander Karelin
Aleksander Karelin je bil najbolj dominanten rokoborec grško-rimskega sloga. Osvojil je tri zlate olimpijske medalje, devetkrat je bil svetovni prvak. Foto: EPA

V tej vlogi se je v zadnjih tednih znašel Rafael Nadal.

Španski velemojster teniškega loparja ima v svoji zbirki kar 14 zmag na turnirjih za grand slam, toliko kot Pete Sampras in le tri manj od rekorderja Rogerja Federerja. Na pariškem pesku je dvignil kar devet pokalov, s čimer je rekorder v zmagah na enem od turnirjev. Prava legenda, ki se je izklesal predvsem na peščeni podlagi.

Wimbledon, ki je zadnja desetletja najbolj specifičen in poseben grand slam, pa že zadnja štiri leta nakazuje in razkriva vse Nadalove težave.

LetoFazaNasprotnikATPIzid
20122. krogLukaš Rosol100.2:3
20131. krogSteve Darcis135.0:3
20144. krogNick Kyrgios144.1:3
20152. krogDustin Brown102.1:3

Opomba: V stolpcu ATP je uvrstitev igralca, ki je premagal Nadala, na takratni lestvici ATP.

Visoke uvrstitve Nadalovih krvnikov na eni strani razkrivajo večkrat poudarjeno dejstvo, da je teniški vrh res širok. Ali bolje rečeno, da igralec z vrha teniške lestvice, ki ni najbolje pripravljen, ne more zgolj z rutino pomesti s tekmeci, ki so na lestvici 100 mest nižje, kar pomeni, da sploh redno ne igrajo na ATP-turneji.

V tem obdobju je Nadal sicer nanizal tri zmage na grand slamih, v oči pa bode še ena trojka - v tem času je moral namreč zaradi poškodb izpustiti tri turnirje velike četverice. Njegov slog igre je izjemno brutalen. Vsa leta igra na moč, njegovi spini nikoli niso bili prijazni do kolen, ki ga ravno zato dokaj pogosto izdajo. Telesna kondicija je bila vedno na vrhunski ravni, kar je bil vzrok, da je pri maratonih pogosto pristal na strani zmagovalca. To lastnost poudarja tudi njegov trening, ki precej časa in energije posveča ravno ohranjanju telesne moči.

Jasno je bilo, da davek zaradi tega ne bo izostal. Španski as je pred tedni dopolnil 29 let, njegov večni rival Federer bo čez nekaj tednov praznoval 34. rojstni dan. Glede na njun zdravstveni karton bi lahko starost obrnili. Jasno je, da noben športnik ne more biti ves čas v vrhu svojega športa (OK, izjema tipa Aleksander Karelin potrjujejo to pravilo).

Krivulja uspeha mora enkrat pasti in tudi tu lahko opazimo Gaussovo krivuljo. Padec uspeha je pri Federerju bistveno počasnejši in še danes je številka dve svetovnega tenisa. Nadal je letos sicer osvojil dva turnirja, a to ni zakrilo njegovih težav. Nekoč ubijalski forehand, ki je nasprotnika potisnil daleč za osnovno črto, je vse redkeje zadel želeno točko. Črv dvoma se je zažrl v Nadala.

"Očitno imajo vsi Nadalovo telefonsko številko," se je po seriji letošnjih porazov poetično izrazil moj šef. Kaj zdaj? Trikratni zmagovalec Wimbledona John McEnroe je prepričan, da bi moral biti prvi korak zamenjava trenerja. Je to prava rešitev? Ne vem, vem pa, da če si še želi krojiti svetovni vrh, bo moral nekaj korenito spremeniti.