Urban Praprotnik za MMC pripravlja kolumne o rekreaciji, teku, zdravi prehrani ... Foto: Osebni arhiv
Urban Praprotnik za MMC pripravlja kolumne o rekreaciji, teku, zdravi prehrani ... Foto: Osebni arhiv

Ali ne bi moral ravno zdaj biti poln energije? Zakaj nas podaljšan počitek ne spočije, ampak utruja?

Lenoba je varčevanje z energijo in je koristna, dokler ne postane škodljiva. To pa je preprosto takrat, ko nam preprečuje, da bi počeli koristne reči. Ko rečemo, da se nam ne ljubi nekaj, v čemer sicer uživamo in nas nagrajuje z dobrimi občutki, a je za to potrebno nekaj več našega napora, je v resnici spregovorila lenoba v nas. Volja, ki se ji ljubi, pa je sramežljivo nekje v kotu in tiho.

Pomlad je čas v letu, ki nas kliče ven v naravo. A žal ima marsikdo zaradi zimskega “spanja” težavo s samim seboj, ker se je v tem času polenil. Zaradi tega je šibkejši v svoji volji in v odpornosti na napor. Tako rekoč – pomehkužil se je.

Zdravje pa je v ravnotežju, ko sta tudi počitek in napor uravnotežena. Brez dobrega napora ni dobrega počitka. Kot tudi ni dobrega počitka brez dobrega napora. In če želimo res uživati v počitku, takrat ne mislimo le na mehkobo kavča in postelje, ampak tudi na trdost napora preden se prepustimo počitku.

Za naše zdravje je pomembna dinamična uravnoteženost avtonomnega živčevja. Simpatično živčevje nas pripravi v stanje, ko smo zmožnejši telesnih in miselnih naporov. Na drugi strani pa je parasimpatično živčevje tisto, ki uskladi delovanje telesa za bolj učinkovit počitek. Če smo predolgo časa v naporu ali v počitku, rušimo to želeno ravnotežje, kar pa lahko začne postopoma šibiti zdravje. Takrat se nam pokvari naša notranja ura, ki uravnava procese budnosti in počitka. Na primer ponoči ne moremo zaspati in podnevi smo napol budni ter brez energije.

Ko se ujamemo v ta začarani krog zmešnjave, se žal na moremo več zanašati na naše občutke, a ključno je, da si postopoma ustvarimo red čez dan.

Zjutraj nam pomaga, da smo več na svetlobi in da se razgibamo. Pojdimo ven in živahno hodimo, če lahko, tudi stecimo, ter se dodatno razgibavajmo z razteznimi in krepilnimi vajami. To nas bo bolje prebudilo. Zvečer pa pravočasno in postopoma zmanjšujmo svetlost okolja in tudi temperaturo, kar nas bo to bolje uspavalo.

Z urejeno in dobro delujočo notranjo uro se nam bo preprosto več ljubilo in bomo imeli močnejšo dobro voljo. Dan bomo napolnili z več doživetji in bomo zaradi tega toliko mirneje utonili v dragocen globok spanec.