"Videz dvorane Royal Albert Hall je navdihnil rimski Kolosej." Foto: EPA

"Ponosni smo na raznolikost dogodkov, ki jih imamo. Razočaran bi bil, če bi bili le prizorišče za klasično glasbo ali samo za rock in pop. Če imamo boks, bo to najboljši boks na svetu. Najboljši orkestri sveta nastopajo tu. Vedno se bomo potegovali za najboljše v vsakem žanru," je za francosko tiskovno agencijo AFP o koncertni dvorani ob njeni 150-letnici povedal generalni direktor Craig Hassall.

V okviru jubilejnega programa, ki bo trajal do konca leta 2023, so v ponedeljek pripravili poseben koncertni dogodek. Z njim so prvič po začetku izbruha pandemije v celoti napolnili dvorano. Koncert si je ogledalo 5000 obiskovalcev.

Med pandemijo so izgubili 60 milijonov funtov
Po Hassallovih besedah so bili vsi dogodki ustvarjeni kot poceni in dostopni. Za ponedeljkov dogodek so bile najcenejše vstopnice na voljo po devet funtov. Dvorana večino prihodkov zasluži s prodajo vstopnic in pijače. Med pandemijo so izgubili 60 milijonov funtov. "Vseeno bo z bogatim programom, ki bo trajal do konca leta 2023, promovirala mlade umetnike in pripovedovala o svoji sloviti preteklosti," piše AFP.

Na koncertu v ponedeljek je premiero doživela skladba skladatelja Davida Arnolda, ki je med drugim ustvaril filmsko glasbo za serijo o Jamesu Bondu in BBC-serijo o Sherlocku Holmesu ter film Dan neodvisnosti (1996).

Londonsko dvorano Royal Albert Hall je leta 1871 za moža Alberta odprla kraljica Viktorija. Tam so nastopila znana imena klasične, pop- in rockglasbe. V njej so med drugim nastopili Richard Wagner, Antonin Dvoržak, The Beatles, Jimi Hendrix, Pink Floyd in Lady Gaga. Ni pa namenjena le glasbenim dogodkom, v njej so se, denimo, bojevali tudi sumoborci in pomerili tenisači kot del ATP-turnirjev.

Forum demokratizacije idej in učenja
"Videz dvorane Royal Albert Hall je navdihnil rimski Kolosej. Njena eklektična naravnanost sega v čas ustanovitvenega cilja, da je to forum demokratizacije idej in učenja. Nikoli ni bila narejena za elitizem," poudarja Hassall.

V njeni "čudni in čudoviti" preteklosti se najdejo tekme v oblikovanju pričesk, boksarski dvoboji in duhovna seansa žene Arthurja Conana Doyla, ki je poskusila oživiti preminulega avtorja.