Glede na napovedi se bo leta 2024 dokončani kompleks K11 ECOAST razprostiral na več kot 2,2 milijona kvadratnih metrov in bo vseboval večnamenski umetniški prostor, poslovno stavbo in promenado.

Tako bo videti šenzenski kompleks K11 ECOAST, ko bo dokončan. Foto: K11
Tako bo videti šenzenski kompleks K11 ECOAST, ko bo dokončan. Foto: K11

Obmorski projekt sta skupaj razvila Čengovo hongkonško podjetje New World Development Company Limited in China Merchants Shekou Holdings iz Šenzena. Projekt sodi v okvir prizadevanj kitajske vlade za razvoj širšega zalivskega območja države, ki obsega devet južnih pokrajin, kot sta Gvangdžov in Šenzen, ki jih želijo do leta 2035 pretvoriti v umetniška in poslovna središča. To gre z roko v roki z visoko letečimi ambicijami hongkonškega milijarderja, da K11 ECOAST postane novo merilo za razvoj širšega območja tamkajšnjega zaliva.

Šanghajska nakupovalna središča v znamenju umetnosti
Prihajajoči kompleks ni Čengov prvi nepremičninski podvig na Kitajskem. Zbiralec umetnin, ki je na seznam Power 100 ArtReview vključen od leta 2014, je leta 2008 lansiral svoj K11 – množico nakupovalnih središč v Hongkongu in na celinski Kitajski, ki združujejo umetnost in trgovino z gostovanjem obsežnih razstav v prostorih zraven trgovin. Eden njegovih prvih projektov na Kitajskem je bil Shanghai K11 Art Mall, ki so ga odprli junija 2013.

Čeng je leto pred tem prevzel družinsko nepremičninsko podjetje New World Development z načrti, da bi ga preusmeril v razkošne stanovanjske nepremičnine, opremljene z deli po naročilu umetnikov in obrtnikov. Domnevno gre za eno od petih največjih gradbenih podjetij v Hongkongu, ki so vsa v lasti najbogatejših družin v Hongkongu, s skupnim premoženjem 125 milijard evrov, kar je tretjina njegovega BDP-ja.

Vrhunec Čengovih dozdajšnjih projektov je K11 MUSEA, ki ga je sam poimenoval Silicijeva dolina kulture, najbolje ponazarja njegov pristop vključevanja umetnosti in kulture (instalacije, razstave, pop-up dogodke ter filmske projekcije s priznanimi lokalnimi in mednarodnimi ustvarjalci) v maloprodajo in življenjski slog na enem mestu.

Zveneča imena sodelujočih v Šenzenu
Podobno kot njegov pristop v primeru K11 MUSEA, bo Čeng sodeloval s številnimi vodilnimi umetniki in arhitekti za prihajajoči K11 ECOAST. Britanski arhitekt David Chipperfield, arhitekturni biro OMA Rema Koolhaasa in Japonec Sou Fujimoto so že povabljeni k sodelovanju na tem ogromnem kompleksu. Stvaritve umetnikov iz Kitajske in drugih delov sveta bodo na ogled v različnih prostorih na območju K11 ECOAST. Kot še navaja The Art Newspaper, je že znano, da med drugim sodelujeta umetnici Phyllida Barlow iz Združenega kraljestva in Monika Sosnowska iz Poljske.