Majhna zgradba se je pojavila avgusta lani v vzorčni vasi Merrivale v Great Yarmouthu v Norfolku, ko se je Banksy podal na svoj Great British Spraycation (Velik britanski grafitarski dopust). Tako je namreč ta izmuzljivi bristolski umetnik, ki prebrisano vzdržuje tančico skrivnosti nad svojo identiteto, poimenoval svoj grafitarski pohod po britanskih priobalnih mestih, ki jih je počastil s svojimi deli.

Dva dni neopažena dragocenost
S slamo kriti hlevček, na sprednji strani katerega je izpisano Banksyjevo ime, ob strani pa napis Go big or go home (Bodi uspešen ali pojdi domov) in znamenita Banksyjeva podgana, se je v vzorčni vasici pojavil čez noč. Lastnika vasice Frank in Frances Newsome sta povedala, da sta ga opazila šele čez dva dni, ko ju je nanj opozoril obiskovalec, piše BBC.

Lastnik sprva ni verjel, da gre za pristno Banksyjevo delo. Ko pa je umetnik – kot običajno – svoje avtorstvo potrdil z objavo na spletu, je Newsoma "zaskrbelo, kako naj obvaruje" to majhno stavbo. S soprogo sta jo nato zaščitila s prosojno plastično škatlo, tako da so si jo lahko obiskovalci – sicer zgolj ob določenih urah – še zmeraj ogledali. Prav tako so najeli dodatne varnostnike, da bi odvrnil morebitne dolgoprstneže.

"Banksy nama je rešil življenje"
Lastnika vasice sta povedala še, da sta se odločila za dražbo zaradi nenehnega varnostnega tveganja, če bi hlevček ostal tam, kamor ga je umestil umetnik.

"Banksy nama je rešil življenje, saj smo morali zaradi pandemije tolikokrat zapreti" vas za obiskovalce, je povedala Frances Newsome in dodala, da s soprogom upata, da "bo prodaja zaščitila prihodnost vasi".

Ocenjevalec dražbene hiše Anderson & Garland v Newcastlu je povedal, da je edinstvene Banksyjeve kose kdaj "težko ovrednotiti", vendar se zazirajo k izkupičku "od okoli sto tisoč (funtov) do sedemmestne vsote".

Po novem bo v vasici stala replika
Zakonca Newsome nameravata Banksyjev hlevček nadomestiti z repliko. Izvirnik je trenutno na ogled v muzeju in umetniški galeriji Peterborough kot del urbane umetniške razstave. Kot so sporočili od tam, jim je Banksyjevo delo pomagalo do "najuspešnejšega božično-novoletnega obdobja doslej". Razstava je na ogled vse do maja, hlevček pa zgolj še danes, nato pa gre pod dražbeno kladivo.