Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu
Zastoji na cestah

Beremo - Arhiv

Jože Štucin: Mrak in zarja

Beremo Jože Štucin: Mrak in zarja

24.4.2024

Vsestranski umetnik in kritik Jože Štucin je v pesniški zbirki Mrak in zarja spretno ubesedil najrazličnejše podobe in navodila. To je skoraj najmočnejše upesnjeno orodje v teh pesmih in vnaša posebno idejno sporočilo.

Denis Škofič: Tuskulum

Beremo Denis Škofič: Tuskulum

18.4.2024

Pesnik Denis Škofič se je v prvencu Sprehajalec ptic pred dobrim desetletjem poigraval z nadrealističnimi zasuki jezika, štiri leta zatem je v zbirki Seganje raziskoval različne pomene naslovnega izraza. Obe zbirki sta bili nominirani za Jenkovo nagrado.

Alenka Koželj: Solznice

Beremo Alenka Koželj: Solznice

17.4.2024

Solznice Alenke Koželj je zbirka sedmih kratkih zgodb, katerih dolžina je predvsem odvisna od "veličine" oziroma "minornosti" dogodka, kot je v lucidni spremni besedi podčrtal Samo Krušič.

Denis Poniž: Videnja in vedenja

Beremo Denis Poniž: Videnja in vedenja

16.4.2024

Denis Poniž nas v desetih esejih zbirke Videnja in vedenja vodi po različnih temah, ki večinoma služijo kot splošna izhodišča za zavito popotovanje po spominih in sodbah subjekta slovenskega 20. stoletja.

Matjaž Zorec: Večerna zora

Beremo Matjaž Zorec: Večerna zora

14.4.2024

Po daljšem premoru od v letu 2015 izdanega pesniškega prvenca Troheji je Matjaž Zorec ponudil v branje novi knjigi: prozno Fukscene in nekoliko novejšo pesniško Večerna zora.

Annie Ernaux: Dogodek in druga besedila

Beremo Annie Ernaux: Dogodek in druga besedila

12.4.2024

Annie Ernaux je neusmiljena pisateljica, obenem pa eno največjih odkritij zadnjega časa, kar se za nedavno dobitnico Nobelove nagrade in pisateljico, ki je prve zgodbe začela objavljati pred petdesetimi leti, morda sliši čudno.

Barbara Cerar: Pretežno jasno

Beremo Barbara Cerar: Pretežno jasno

11.4.2024

Barbara Cerar, odlična gledališka in filmska igralka, prvakinja ljubljanskega Slovenskega narodnega gledališča Drama, je v svojem prvem pisateljskem poskusu Pretežno jasno.

Vladimir P. Štefanec: Naš človek na nebu

Beremo Vladimir P. Štefanec: Naš človek na nebu

9.4.2024

Roman Naš človek na nebu je Vladimir P. Štefanec napisal na podlagi resničnih biografskih podatkov o pilotu Josipu Križaju, doma iz vasi Kopriva na Krasu. Kot je zapisal v podnaslovu, je zgodba skoraj resnična.

Felix Kucher: Kamnik

Beremo Felix Kucher: Kamnik

5.4.2024

Avstrijski pisatelj dr. Felix Kucher se je rodil leta 1965 v Celovcu. Študiral je filozofijo, teologijo in klasično filologijo. Poučeval je na več srednjih šolah v Celovcu, zdaj je ravnatelj gimnazije v Beljaku; naučil se je tudi slovenščine.

Tone Rode: Akordi v mozgu

Beremo Tone Rode: Akordi v mozgu

3.4.2024

Tone Rode je slovenski pesnik, ki se je rodil v Buenos Airesu leta 1969 staršem, ki so po drugi svetovni vojni prišli v Argentino iz Kamnika.

Lev Detela: Inštitut za vzporedne vede

Beremo Lev Detela: Inštitut za vzporedne vede

2.4.2024

Eklekticizem, smer v najnovejši književnostni usmeritvi Leva Detele, v fantastični kriminalni zgodbi, kot jo pojmuje pisatelj, dosega svoj nesporni vrhunec.

Monika Vrečar: Telo in sin (greh)

Beremo Monika Vrečar: Telo in sin (greh)

30.3.2024

Poezija v novi pesniški zbirki Monike Vrečar Telo in sin (greh) je najbrž ena najboljših ubeseditev tega, česa je zmožno telo.

Zdenko Kodrič: Ladja Maribor

Beremo Zdenko Kodrič: Ladja Maribor

29.3.2024

Prepletanje zgodovine in fikcije je nekakšen temelj Kodričevega opusa, še posebej če gre za osebe in dogodke, ki jih je čas postavil na obrobje. V romanu Pet ljubezni so bile to izpovedi petih žensk, Judinj, ujetih v kolesje zgodovine.

Virginie Despentes: Vernon Subutex, druga knjiga

Beremo Virginie Despentes: Vernon Subutex, druga knjiga

28.3.2024

Vernon Subutex, nekdanji lastnik pariške prodajalne vinilnih plošč, se je v prvem zvezku znašel na dnu, ekonomsko, fizično in psihično so ga zdelali alkohol, mamila, ekonomija in nove smernice v glasbeni industriji, ki se jim ni znal prilagoditi.

Uroš Zupan: Strašen Kitajec

Beremo Uroš Zupan: Strašen Kitajec

27.3.2024

Uroš Zupan že desetletja poleg prevladujoče poezije pri različnih založbah objavlja tudi prozo, esejistiko in spominske zapise, pregnetene s premisleki o literaturi in popularni kulturi.

Nadežda Mandelštam: Spomini

Beremo Nadežda Mandelštam: Spomini

26.3.2024

"Zakaj se pritožuješ," svoji ženi Nadeždi reče ruski pesnik Osip Mandelštam, "poezijo spoštujejo samo pri nas, zaradi nje ubijajo. Nikjer drugje ne ubijajo zaradi poezije!"

Neli Filipić: Srečni konci

Beremo Neli Filipić: Srečni konci

21.3.2024

Pisateljica Neli Filipić je po študiju na Akademiji za likovno umetnost našla svojo pravo ljubezen v pisanju otroških knjig in mladinskih romanov, kratkoprozna zbirka Srečni konci pa je njena prva knjiga za odrasle.

Dejan Koban: pre_več

Beremo Dejan Koban: pre_več

20.3.2024

Antološka knjiga z zgovorno nenavadnim naslovom Pre_več je tako vizualno kot vsebinsko relevantna in intrigantna. Njen avtor je pesnik Dejan Koban, vendar je koncept avtorstva v tem delu precej bolj kompleksen in razvejan.

Helena Koder: Krošnja z neznanimi sadeži

Beremo Helena Koder: Krošnja z neznanimi sadeži

19.3.2024

Helena Koder je svojo poklicno pot začela kot napovedovalka, voditeljica oddaj, nato se je uveljavila kot novinarka, scenaristka in režiserka dokumentarnih filmov.

Daša Ličen: Meščanstvo v zalivu

Beremo Daša Ličen: Meščanstvo v zalivu

15.3.2024

Trst, edino večje severnojadransko pristaniško mesto, ki se mu je uspelo ubraniti pred nadvlado Benetk, je leta 1717 postal odprto pristanišče.

Stran 1 od 80
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov