Foto: Beti Bricelj/Facebook
Foto: Beti Bricelj/Facebook

Slovenska vizualna umetnica Beti Bricelj na razstavi sodeluje z delom iz serije FlatCube, s katero se ukvarja od leta 2017, ko je bila ena od njenih navideznih kock tudi nagrajena na razstavi Izvor v geometriji v Muzeju za geometrijo in umetnost Madí v Dallasu.

Beti Bricelj: FlatCube C8. Foto: Beti Bricelj/Facebook
Beti Bricelj: FlatCube C8. Foto: Beti Bricelj/Facebook

Tokrat se prestavlja z akrilom na leseni plošči dimenzije 40 krat 27 centimetrov delom, naslovljenim C8, ki ga je ustvarila lani.

Slika navideznega predmeta
"V tej seriji raziskujem različne perspektive, globine, navidezne prostore oziroma iluzijo. Ukvarjam se z zaznavanjem prostora oziroma dojemanjem predmetnega sveta, da ponazorim resnico in hkrati ustvarjam nove neresnične resnice, da izzovem opazovalca. Razstavljena slika se zdi na prvi pogled kot tridimenzionalna kocka, vendar ko se malo bolje poglobimo v sliko, takoj vidimo, da gre za sliko navideznega predmeta, ki pa v realnem svetu ne bi mogel obstajati," je zapisala Beti Bricelj.

Kot je še sporočila, je letna razstava jedro razstavnega programa kraljeve akademije, ki je zavezana spodbujanju vizualne umetnosti in zagotavlja platformo za škotsko umetnost skupaj z mednarodnimi umetniki.

195. letno razstavo Kraljeve škotske akademije
si lahko do 30. maja ogledate na tej povezavi.

Sorodna novica Likovna umetnost in geometrija, eksaktna veda, ki ne dopušča nedomišljenih posegov

V Postojni leta 1974 rojena Beti Bricelj je leta 2000 diplomirala na Šoli za risanje in slikanje – visoki strokovni šoli v Ljubljani in se nato izobraževala v Avstraliji. Odzvala se je povabilu avstralske vladne organizacije za raziskavo aboriginske kulture.

Ritem, oblika in barva ...
Za seboj ima vrsto samostojnih in skupinskih razstav doma in v tujini, razstavljala je po Evropi, Avstraliji, ZDA, v Izraelu in v Indiji. S svojimi značilnimi platni z mrežno strukturo v čistih linijah, kjer so v središču ritem, oblika in barva, se je leta 2014 predstavila v omenjenem muzeju za geometrijsko abstrakcijo in umetnost Madí v Dallasu. Je članica Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov.