Dežela nomadov se občasno približuje tonu dokumentarnega filma, a nas prisotnost Frances McDormand vedno znova zasidra v polje fiktivnega. Foto: IMDb
Dežela nomadov se občasno približuje tonu dokumentarnega filma, a nas prisotnost Frances McDormand vedno znova zasidra v polje fiktivnega. Foto: IMDb

Zgodba, ki jo je režirala britanska režiserka Chloe Zhao, pripoveduje o novodobni nomadki, ki se iz obubožanega mesta v Nevadi s kombijem poda po ZDA in za preživetje opravlja sezonska dela. Letos je prejel vrsto filmskih nagrad, tudi oskarja za najboljši film, vendar še ni jasno, ali bo to morda pomenilo več turistov za mesto Quartzsite.

Sorodna novica Dežela nomadov: vestern za 21. stoletje

Phil Bates, lastnik tamkajšnje pošte, je za publikacijo Arizona Republic povedal, da namerava biti pripravljen in prodajati majice in spominke z motivi iz filma vsem tistim, ki bodo obiskali mestece v Arizoni blizu meje s Kalifornijo.

Snemanje ni pritegnilo veliko pozornosti
Po navedbah Arizona Republica snemanje filma konec leta 2018 ni pritegnilo veliko pozornosti prebivalcev ali zmotilo vsakodnevnih dejavnosti. Časopis je poročal, da je bila večina prizorov s Frances McDormand posnetih v bližnji puščavi, kjer taborijo nomadski popotniki.

V enem od prizorov lik Fern pleše s soigralcem Davidom Strathairnom v Quartzsite Yacht Clubu, kjer predvajajo živo glasbo. Tisti, ki želijo obiskati Quartzsite Yacht Club, bodo morali počakati vsaj do oktobra. Lokal je zaprt od februarja zaradi kadrovskih težav, piše na njihovi strani na Facebooku.

MeMe Selleck, lastnica Yacht Cluba od leta 2015, pravi, da se bo lokal znova odprl oktobra, na prodaj pa bodo izdelki, povezani s filmom Dežela nomadov. Tudi Donald Miller, ki v filmu poje svoj Quartzsite Vendor Blues, se bo vrnil na oder. "Zaradi filma sem prejel veliko sporočil," je Selleck dejal za časopis. "Mislim, da je to pozitivno za vse v tem mestu."

V filmu je posnet tudi nastop Paula Winerja, ki v poklon mrtvim prijateljem zaigra melanholično klavirsko pesem. Ta klavir stoji v majhni glasbeni dvorani ob knjigarni Reader's Oasis, prav tako ob Main Streetu.

Sorodna novica Trije oskarji za "novodobni vestern" Dežela nomadov

Winer je umrl novembra pri 75 letih, zbolel pa je že v času snemanja filma, je povedala njegova žena Joanne Winer. V filmu se tako ni nikoli videl, vendar je vedel, da njegov prizor ostane v filmu, ko je prejel ček za tisoč dolarjev, še razlaga njegova žena. Pozneje je v njegovem imenu prejela plačilo za še tisoč dolarjev, saj je bila njegova skladba Next To The Track Blues uvrščena v glasbeno podlago filma.

Joanne Winer je še dejala, da upa na več poslovnega uspeha na račun filma. Zaradi pandemije je njeno poslovanje v primerjavi z lanskim letom upadlo za 80 odstotkov, njene besede povzema ameriška tiskovna agencija Associated Press (AP).