Foto: Facebook profil Matjaža Borovničarja
Foto: Facebook profil Matjaža Borovničarja

Matjaž Borovničar v umetniškem projektu IN PRINT - Kraja umetniške identitete skuša obiskovalce sprovocirati k razmisleku o identiteti in njeni unikatnosti. Projekt so navdihnile tudi umetnikove osebne izkušnje, kraja identitete postaja najbolj naraščajoč in zaskrbljujoč kriminal današnjega časa. Na ogled je galeriji Pogled Kamnik.

V projektu sodeluje z gostoma, umetnikoma, Mihom Pečarjem in Emilijo Podjavoršek. Hibridno postavitev logično sestavljajo različne umetniške prakse. Na stenah so razpostavljena monokromatična platna, na katera je slikar nanašal barvo s palcem oziroma je nanje nanašal svoj prstni odtis. Po tleh so razgrnjeni presvetljeni fotografski avtoportreti - selfiji posneti s spletno kamero. Gostja Emilija Podjavoršek s pomočjo računalniških aplikacij skozi serijo fotografij Borovničarjev portret spremeni v svojega. Miha Pečar je postavil plastiko – palec z unikatnim prstnim odtisom.

Na razstavo je umeščen tudi niz mobilnih telefonov, ki se dandanes prav tako odzovejo na dotik oziroma prepoznavo prstnega odtisa. V relativno majhnem razstavnem prostoru bi prav lahko prišlo do obteženosti oziroma prevelike zgoščenosti sporočil, a se je Borovničar s premišljeno zastavljeno postavitvijo temu izognil.

Foto: Facebook profil Matjaža Borovničarja
Foto: Facebook profil Matjaža Borovničarja

Takole je zapisala kustosinja razstave Saša Bučan v spremnem eseju: "Hibridno inštalacijo, ki je idejno povezana z vsemi sodelujočimi avtorji, zaznamuje predvsem todobnost, razmislek o tem, ali bi se moral danes posameznik bati za to, da ostane on sam in da ne varuje stvari, ki jih poseduje, ampak pravzaprav samega sebe, kajti če mu je ukradena identiteta, postane samo nekdo, brezimna številka s podpisom XX."

Matjaž Borovničar se je rodil leta 1974 v Kopru. Leta 1999 je diplomiral na beneški Akademiji lepih umetnosti. Med 2000 in 2002 je nadaljeval študij restavratorstva za zidne poslikave na Mednarodni univerzi umetnosti. Leta 2002 je pridobil pedagoško-andragoško izobrazbo na Centru za pedagoško izobraževanje na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Poučuje likovno vzgojo, tehniko in tehnologijo na OŠ Šmarje pri Kopru in Centru za korekcijo sluha in govora Portorož, sodeluje pri različnih dejavnostih, organizira in vodi kreativne delavnice pri društvu ŠENT – Slovenskem združenju za duševno zdravje v Kopru. Sodeloval je na več razstavah v Sloveniji in tujini.

Razstava je na ogled do 12. novembra.