Razstava Jasne Kralj Pavlovec bo na ogled do 30. marca. Foto: SEM/Blaž Verbič
Razstava Jasne Kralj Pavlovec bo na ogled do 30. marca. Foto: SEM/Blaž Verbič

Projekti, tako študentski, ki so potekali pod njenim mentorstvom, ali osebni oblikovalski projekti v sodelovanju s kustosi SEM-a, so združeni v instalaciji; služili so kot izhodišče za reinterpretiranje in metamorfoze projektnih podob v vzorce, so zapisali v muzeju.

Jas(na) o SEM-u
Jasna Kralj Pavlovec je zapisala, da je "pomen naslova razstave jas (in) SEM dvojen: prvi je preprosto 'jaz sem' – kot tista jaz s svojo osebnostjo in delom. Zapis jas izhaja iz mojega logotipa in črk začetka mojega imena Jas(na). Drugi pomen je 'jaz in SEM' – jaz kot oblikovalka in Slovenski etnografski muzej. Slovenski etnografski muzej so ljudje, s katerimi smo skupno ustvarili vse pričujoče zgodbe, in jaz – z vsem znanjem in bistvom mojega poslanstva biti mentor, arhitekt, oblikovalec, sodelavec, soustvarjalec in ustvarjalec".

Ideja za viseči valj
Proces ustvarjanja razstave jas (in) SEM je pri Jasni Kralj Pavlovec potekal od raziskovanja lastnega arhiva do ročnih risb metamorfoz, lastnih videnj in razumevanj fragmentov posameznih likovnih podob. Sledil je izbor risb, ponoven natančnejši izris s črnim flomastrom, nato pa prenos risb v računalnik in oblikovanje novih, še dodatno interpretiranih vzorcev posameznih projektov ter priprava na laserski izrez.

Zamisel, da ti vzorci zasijejo s pomočjo luči v sredini visečega valja in se povečani ter nežno zabrisani predstavijo na prosojnih trakovih, ki objemajo prvi krog, je zaživela v instalaciji.

Vzorci so rahlo zabrisani prav zaradi časovne odmaknjenosti nekaterih projektov. Foto: SEM/Blaž Verbič
Vzorci so rahlo zabrisani prav zaradi časovne odmaknjenosti nekaterih projektov. Foto: SEM/Blaž Verbič

SEM je z Jasno Kralj Pavlovec med letoma 2002 in 2022 pripravil osem razstavnih projektov. V muzeju jih je oblikovalka postavila na ogled s skupino sodelavcev, študentov, kolegov, profesorjev Fakultete za dizajn, tehničnega osebja, kustosov in direktoric SEM-a.

Osebne razstave obiskovalcev, ki jih pripravljajo posamezniki ali skupine v sodelovanju z mentorji (tj. kustosi) SEM-a, nastajajo kot premislek o vprašanjih iz stalne razstave Jaz, mi in drugi: podobe mojega sveta in so rezultat njihovih miselnih potovanj po lastnih življenjskih poteh in odkrivanju lastnega odnosa do izbranih trenutkov, ljudi in krajev. "Na ta način skupaj dopolnjujemo predstave in vedenje o tem, kako nastaja osebna in skupna dediščina in kakšne pomene tvori," so še zapisali v SEM-u.