Publikacija ima velik pomen za slovenske muzejske ustanove. Foto:
Publikacija ima velik pomen za slovenske muzejske ustanove. Foto:
Slovenski etnografski muzej
V Slovenskem etnografskem muzeju obeležujejo 80. obletnico izhajanja Etnologa. Foto: SEM
Revija Etnolog ima 80 let

Jubilejno številko Etnologa, ki je izšla decembra lani, so predstavili v Slovenskem etnografskem muzeju (SEM). V reviji, ki je prvič izšla v letniku 1926/1927, je bilo v preteklih desetletjih objavljenih veliko pomembnih znanstvenih prispevkov domačih in tujih avtorjev, je sporočila urednica publikacije Daša Koprivec.

Dognanja 23 avtorjev v jubilejnem Etnologu 16
Jubilejni Etnolog 16, ki se je med letoma 1948 in 1990 imenoval Slovenski etnograf, obsega 376 strani, v njem pa so zbrana znanstvena in strokovna dognanja 23 avtorjev. V ospredju sta razdelka Razprave in Stalna razstava Slovenskega etnografskega muzeja. V publikaciji je zbrana še vrsta poročil in informacij o razstavah, zbirkah in strokovnih srečanjih, o delu v SEM v minulem letu, bibliografija sodelavcev SEM v letu 2005 ter predstavitve nekaj pomembnejših novih etnoloških in antropoloških publikacij.

V Razpravah so zbrani prispevki Gorazda Makaroviča, Nene Židov, Boruta Telbana, Inje Smerdel, Janje Žagar, Daše Koprivec, Bojana Knifica in Tine Volarič. Pod rubriko Stalna razstava SEM so zbrane strokovne recenzije prvega dela stalne razstave Med naravo in kulturo, ki so jo v letu 2006 v muzeju pripravile direktorica muzeja Bojana Rogelj Škafar ter muzejske strokovnjakinje Lidija Tavčar, Tatjana Dolžan Eržen, Inga Brezigar Miklavčič in Brigita Rajšter.
Revija Etnolog ima 80 let