New York mu nikoli ni bil posebno zanimiv, saj ni nikoli živel ali želel živeti v velikih mestih, a je takoj ob prihodu v ZDA raziskal možnosti, ki mu jih nudi in našel zanimiv del zunaj New Yorka. Zdaj živi v Englewoodu v državi New Jersey, tik ob mostu Georgea Washingtona, ki prek reke Hudson povezuje Manhattan in New Jersey. Foto: Spletna stran umetnika
New York mu nikoli ni bil posebno zanimiv, saj ni nikoli živel ali želel živeti v velikih mestih, a je takoj ob prihodu v ZDA raziskal možnosti, ki mu jih nudi in našel zanimiv del zunaj New Yorka. Zdaj živi v Englewoodu v državi New Jersey, tik ob mostu Georgea Washingtona, ki prek reke Hudson povezuje Manhattan in New Jersey. Foto: Spletna stran umetnika

Red za zasluge je Danilo Türk Gromu izročil na sedežu slovenske misije pri Združenih narodih. Ob podelitvi je poudaril, da si šteje v čast, da lahko podeli odlikovanje umetniku z velikim številom raznovrstnih prispevkov. Pohvalil je tudi Gromov humor, ki ga v Sloveniji primanjkuje, in navzočim zaupal, da so ga Gromove umetnine spremljale že v otroštvu, saj je umetnik tudi ilustriral knjige Marka Twaina.

Slikar, ilustrator, grafik in kipar Bogdan Grom pripada eni najustvarjalnejših generacij tržaških slovenskih slikarjev, čeprav je njegovo ime v zgodovini slovenske likovne umetnosti nekoliko manj znano, saj se je leta 1957 preselil v ZDA, kjer še vedno ustvarja.
Rodil se je leta 1918 v Devinščini pri Trstu. Po študiju na likovnih akademijah v Rimu, Perugii, Benetkah in Münchnu se je leta 1949 predstavil na svoji prvi samostojni razstavi v poznani tržaški galeriji Scorpione. Živel je v Trstu, Pragi, Zagrebu, Subotici in Ljubljani, nato pa se je prijavil na razpis za umetniško bivanje v ZDA.

Vsestranski ustvarjalec od kipov in slik do opreme sakralnih objektov
Grom se je zadnjih 60 let posvečal različnim umetniškim zvrstem. Ustvarjal je vse od kipov in oljnih slik do izrezank in risb. Veliko umetnikovih slik je del prestižnih zbirk zasebnih zbirateljev, kipe je postavljal tudi na javnih prostorih. Že pred odhodom v ZDA je v Sloveniji ilustriral pustolovske knjige, kot sta Pustolovščine Toma Sawyerja in Pustolovščine Huckleberryja Finna.

Kmalu po odhodu v ZDA se je začel posvečati plastiki in arhitekturnim rešitvam. Oblikoval je mestne trge, trgovska in industrijska središča ter opremljal pomembne sakralne objekte. V slovenski katoliški cerkvi sv. Cirila na Manhattnu je svoj pečat pustil s križevim potom, tabernakljem ter svetnikoma sv. Antonom in Frančiškom, armensko katedralo sv. Vartana je opremil s stekli, kipi in reliefi iz brona ter kamenja, njegovo ustvarjalno delo lahko vidimo tudi v luteranski cerkvi sv. Petra,

Izbor del si lahko ogledate na osebni strani ustvarjalca.
episkopalni cerkvi sv. Jakoba in rimskokatoliški katedrali sv. Jakoba v New Yorku. O njegovem delu pri sakralnih objektih je izšla obsežna monografija Oprema sakralnih objektov v ZDA.

Tudi v ZDA ostal slovenski umetnik
Gromove umetnine krasijo tudi muzeje, galerije in druge javne prostore. V muzeju Staten Islanda, ki je del newyorške javne knjižnice, je razstavljen Gromov bronasti kip Čitalci. Njegova dela so doma tudi zunaj New Yorka; v Arizoni, Novi Mehiki, Marylandu, Chicagu, Floridi, Kansasu in drugje.

Tudi v ZDA je ostal slovenski umetnik, umetnik Krasa, s katerim je bil ves čas povezan. Ob odprtju novega slovenskega veleposlaništva v Washingtonu je Sloveniji daroval svoj kip Stražar. Leta 2008 je ob svoji 90-letnici v Ljubljani pripravil pregledno razstavo z naslovom Dva svetova.

Po podelitvi še koncert Perpetuum Jazzile
Po podelitvi odlikovanja se je predsednik republike srečal še s slovenskimi dopisniki v New Yorku ter se udeležil sklepnega koncerta ameriške turneje skupine Perpetuum Jazzile, ki je po Torontu, Clevelandu, Milwaukkeeju, Nashvillu in Pittsburghu navdušila več kot petsto poslušalcev na Manhattnu.