Sezono 2021/22 so poimenovali Brez kovčka po svetu. Generalna direktorica Cankarjevega doma (CD) Uršula Cetinski je v uvodniku programa nove sezona zapisala, da je CD že več kot štiri desetletja najdejavnejša agencija za duhovna popotovanja po vsem svetu. "Kovčka ne potrebuješ. Samo vstopnico. Ta te popelje po vseh celinah, v kraje, za katere še vedel nisi, da obstajajo," je še zapisala.

Breda Pečovnik, Andrej Jaklič, Ingrid Gortan, Uršula Cetinski, Katarina Hergouth in Barbara Rogelj med predstavitvijo nove sezone v Cankarjevem domu. Foto: Cankarjev dom/Urška Batistič
Breda Pečovnik, Andrej Jaklič, Ingrid Gortan, Uršula Cetinski, Katarina Hergouth in Barbara Rogelj med predstavitvijo nove sezone v Cankarjevem domu. Foto: Cankarjev dom/Urška Batistič

Ob predstavitvi programa nove sezone je generalna direktorica spomnila, da je za njimi težavno leto, saj so lahko normalno delovali le 66 dni, preostale dni pa je bil CD deloma ali v celoti zaprt. Kljub temu so ostali ves čas v stiku z občinstvom prek spletnih dogodkov. Za sezono, ki je pred vrati, si želijo, da bi program v celoti izvedli v živo, imajo pa pripravljen tudi načrt B in C.

Je sploh mogoče razvozlati t. i. skrivnost Dostojevski?
Iz sklopa prireditev Skrivnost Dostojevski je poudarila, da bo pod njihovo streho gostovala ruska literarna zgodovinarka in ena najboljših poznavalk Fjodorja Mihajloviča Dostojevskega Ljudmila Ivanova Saraskina. V tem sklopu bo na ogled nekaj filmov, posnetih po delih Dostojevskega, in gostovanje predstave Idiot v režiji Vasilija Senjina in izvedbi HNK-ja Zagreb.

Prizor iz filma Zločin in kazen, ki ga je kot svoj celovečerni prvenec leta 1983 režiral Aki Kaurismäki. Foto: Cankarjev dom
Prizor iz filma Zločin in kazen, ki ga je kot svoj celovečerni prvenec leta 1983 režiral Aki Kaurismäki. Foto: Cankarjev dom

Berlinski filharmoniki pod Petrenkovo taktirko
Ingrid Gortan
, vodja programa resne glasbe, opere in baleta v CD-ju, je predstavila zlati in srebrni abonma, ki se oba začneta v septembru. Zlatega bo odprlo gostovanje Mlade nemške filharmonije s pianistom Kitom Armstrongom, srebrnega pa gostovanje organista in skladatelja Thierryja Escaicha, sicer enega najodličnejših improvizatorjev francoske šole. Kot je poudarila vodja programa, so najponosnejši, da bodo februarja gostili Berlinske filharmonike pod taktirko šefa dirigenta Kirilla Petrenka.

Oumou Sangare iz Malija bo v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma nastopila 4. novembra. Foto: Cankarjev dom/Urška Batistič
Oumou Sangare iz Malija bo v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma nastopila 4. novembra. Foto: Cankarjev dom/Urška Batistič

Tudi koncert afriške glasbene dive
Vodja programa džeza in glasb sveta Bogdan Benigar je povedal, da bo mogoče v abonmaju Glasbe sveta že v nedeljo slišati projekt Birds on a Wire. Med vrhunci sezone je poudaril koncert afriške dive Oumou Sangare, ki je napovedan za 4. november. Med domačimi imeni je navedel nastopa Male mestne muzike in skupine Širom, medtem ko je v programu džeza kot vrhunca navedel gostovanje Maria Schneider Orchestra in Gregoryja Porterja.

Januarska premiera predstave po Jančarjevem romanu
Po besedah vodje gledališkega in sodobnoplesnega programa Andreja Jakliča je osrednji projekt v abonmaju Veličastnih 7 predstava To noč sem jo videl po istoimenskem romanu Draga Jančarja, ki bo premiero doživel januarja. Uprizoritev v režiji Janeza Pipana nastaja v koprodukciji Burgtheatra, Jugoslovanskega dramskega gledališča, mariborske Drame in CD. Sicer pa bo abonma oktobra uvedel večmedijski spektakel, sodobna popopera Sylvia, ki osvetljuje zgodbo ameriške pisateljice in pesnice Sylvie Plath.

Liffe se s projekcijami na velikem platnu vrača tja, kamor sodi
Po nesrečni lanski izvedbi, ki se je zaradi protikoronskih ukrepov v celoti preselila na splet, se Ljubljanski mednarodni filmski festival – Liffe vrača v kinodvorane. Vodja filmskega programa Simon Popek je poudaril, da bodo na festivalu tokrat številčneje zastopane avtorice, močnim ženskim likom so posvetili tudi zgodovinsko retrospektivo, ki so jo naslovili Prepovedane ženske. 32. Liffe bo potekal med 10. in 21. novembrom.

Sorodna novica 140 let od smrti Josipa Jurčiča, ki mu je posvečeno leto 2021

Poklon Josipu Jurčiču s simpozijem
Vodja kulturnovzgojnih in humanističnih programov Barbare Rogelj je napovedala, da bodo v letu 2021, ki je bilo razglašeno za Jurčičevo leto, pripravili simpozij Desetič brat!. Na dogodku bodo sodelovali literarni zgodovinarji slovenisti in komparativisti, jezikoslovci in zgodovinarji z ljubljanske in zagrebške filozofske fakultete ter fakultete za družbene vede.

Še bienale ilustracije in knjižni sejem
Vodja razstavnega programa v CD Katarina Hergouth je med drugim poudarila 14. slovenski bienale ilustracije, ki ga pripravljajo v sodelovanju z Zvezo društev slovenskih likovnih umetnikov, direktorica kongresno-komercialnega programa Breda Pečovnik pa je spomnila na novembrski 37. Slovenski knjižni sejem.