Leta 1479 rojena Lisa Gheradini je bila žena bogatega trgovca s svilo Francesca del Gioconda, ki naj bi pri da Vinciju leta 1503 naročil njen portret. Foto: EPA
Leta 1479 rojena Lisa Gheradini je bila žena bogatega trgovca s svilo Francesca del Gioconda, ki naj bi pri da Vinciju leta 1503 naročil njen portret. Foto: EPA

Teh predvidevanj arheologov žal ni mogoče preveriti s testi DNK, saj je bila grobnica, v kateri so našli okostje, tako vlažna, da so kosti skozi stoletja preveč razpadla. In ker niso našli lobanje, tudi ne bo mogoča rekonstrukcija njenega obraza, kar bi omogočilo primerjavo z upodobljenko na eni najslavnejših slik na svetu.

Delo po naročilu premožnega moža
Leta 1479 rojena Lisa Gheradini je bila žena bogatega trgovca s svilo Francesca del Gioconda, ki naj bi pri da Vinciju leta 1503 naročil njen portret. Po moževi smrti je Gheradinijeva zadnja leta svojega življenja preživela v samostanu sv. Uršule, kjer naj bi bila tudi pokopana.

Odkopavanja so začeli leta 2011 v upanju, da bodo našli njene posmrtne ostanke. Skupaj so jih odkopali dvanajst. Prvih osem je bilo dobro ohranjenih, a je karbonska analiza pokazala, da so starejši, zato nobeno izmed teh ni moglo pripadati temu slavnemu "modelu".

Časovno "ustrezno" okostje
Preostala štiri okostja so bila v skupni grobnici, ki je bila v uporabi do leta 1545. Karbonska analiza je pokazala, da eno izmed njih, od katerega pa so se ohranili le del stegnenice, golenična kost in gleženj, pripada nekomu, ki je živel v istem času kot Gheradinijeva.

Po besedah vodje raziskave, zgodovinarja Silvana Vincetija, vrsta elementov, od antropoloških raziskav do zgodovinskih dokumentov, dopušča sklep, da bi lahko ti deli najverjetneje pripadali Lisi Gheradini.