Med slikovitejšimi v izboru 400 dogodkov na EPK-ju leta 2012 bodo zagotovo aprilske predstave kabareta New Burlesque, ki ga na spletni strani EPK-ja opisujejo kot
Med slikovitejšimi v izboru 400 dogodkov na EPK-ju leta 2012 bodo zagotovo aprilske predstave kabareta New Burlesque, ki ga na spletni strani EPK-ja opisujejo kot "nenavaden izdelek, v Evropo uvožen iz ZDA, je v duhu kabareta, music-halla, travestije spola, kiča in trasha. V njej svoja telesa pod umetniškim vodstvom Kitty Hartl alias Kitten on the Keys kažejo Mimi le Meux, Dirty Martni, Julie Atlas Muz, Evie Lovelle in edini moški Roky Roulette." Foto:

Verjamem, da bo javnost program EPK-ja sprejela kot izrazito ambiciozen program glede na okoliščine, v katerih je nastajal.

Mitja Čander, programski direktor EPK-ja
Drago Jančar
Člani akademije EPK-ja, ki so ji predstavili končni program EPK-ja, so Dubravka Tomšič Srebotnjak, Milena Zupančič, Mladen Dolar, Tomaž Šalamun, Matjaž Kmecl, Drago Jančar (na sliki), Andrej Brvar, Igor Grdina in Oskar Kogoj. Ekipa uglednih slovenskih umetnikov in ustvarjalcev naj bi služila kot intelektualni gremij, ki bi s svojimi idejami nadgradil in dodatno konceptualiziral zamisli zavoda Maribor 2012. Foto: BoBo

"To je izjemen program, izjemen intelektualni napor, izjemen nabor idej in vsega drugega. Človek lahko samo obžaluje, kot je tudi akademija obžalovala na tem sestanku, da ni dovolj sredstev za vse tisto, kar se je tu nabralo," je za medije povedal član akademije Matjaž Kmecl.
Več kot 400 dogodkov v okviru EPK-ja
Ana-Marija Bosak
je za poročila TV Slovenija povedala, da je, čeprav program Evropske prestolnice kulture še ni znan javnosti, iz delovne različice programa že mogoče razbrati, na katere dogodke prihodnje leto največ stavijo organizatorji. Med njimi so otvoritvena opera Črne maske v SNG Maribor 13. januarja 2012, vsak mesec pa bo v katerem izmed partnerskih mest nastopil drug kulturni ustvarjalec. Kriterij izbora je bil, da gre za vodilne svetovne predstavnike na svojem področju. Hiša arhitekture bo v sodelovanju z mariborsko univerzo vse leto skrbela za promocijo sodobne arhitekture v kontekstu s pritiski kapitala.
Februarja bodo dogajanje obogatile lutke, najprej s predstavo epa Krst pri Savici, v SNG Maribor bosta na ogled predstavi Gardenija in Muhe, na Ptuju pa festival umetnosti in dediščine. Marca pripravljajo projekt Pajek, mednarodno umetniško iniciativo, nastopali bodo zagrebški filharmoniki in Ivo Pogorelić, aprila pa se, denimo, obeta predstava Cabaret New Burlesque iz ZDA. V prihodnjem letu bo v Mariboru in partnerskih mestih EPK-ja potekalo več kot 400 dogodkov. Natančne lokacije in termini bodo znani po potrditvi pristojnih, šele potem bodo, le dobra dva meseca pred začetkom, natisnili programsko knjižico.
Jančar: Odlične ideje, brez prave podpore
Kot meni Matjaž Kmecl, bi morali več podpore EPK-ju pokazati tako država kot mariborska občina. "To je evropski in slovenski projekt, čeprav se država žal tako ne obnaša. Tudi mesto Maribor bi lahko storilo več, lahko bi malo pognalo naprej svoje administrativne organe in birokracijo," je povedal.
Podobnega mnenja je tudi Drago Jančar. "Program je fantastičen. Problem je, da je neka ustvarjalna ekipa prišla z odličnimi idejami, nima pa ustrezne podpore," je dejal. Po njegovem mnenju bi nad projektom EPK-ja morala od vsega začetka bdeti skupina pri vladi in skupina pri občini, ne pa da v težkih okoliščinah sorazmerno sama dela skupina mladih ljudi. "Mislim, da je v preostalih dveh mesecih mogoče še kaj narediti prav na tem področju. Ker programsko je stvar odlično zastavljena," je dodal Jančar.

Mesec dni po dokončanju še v javnost
Program za leto 2012, ki ga je zaključil konec septembra, je članom akademije predstavil programski direktor EPK-ja Mitja Čander. Akademija ima pri potrjevanju programa le "moralno" vlogo, zadnjo besedo pa imata programski svet in svet zavoda Maribor 2012. Po Čandrovih besedah bo programski svet potrjeval program konec prihodnjega tedna, teden dni pozneje pa še svet zavoda.
"Tako bomo mesec dni potem, ko smo ga dokončali in ga predali v obravnavo, lahko program predstavili tudi javnosti. Verjamem, da ga bo javnost sprejela kot izrazito ambiciozen program glede na okoliščine, v katerih je nastajal," je še dodal Čander.

Verjamem, da bo javnost program EPK-ja sprejela kot izrazito ambiciozen program glede na okoliščine, v katerih je nastajal.

Mitja Čander, programski direktor EPK-ja