Nagrado živa za najboljši slovanski muzej letos prejme Muzej emigracij iz poljskega mesta Gdynia. Foto: polska1.pl
Nagrado živa za najboljši slovanski muzej letos prejme Muzej emigracij iz poljskega mesta Gdynia. Foto: polska1.pl
Viminacij
Arheološki park Viminacij pri srbskem mestu Kostolac je dobitnik žive za vodenje. Foto: MMC RTV SLO

Po besedah direktorice Foruma slovanskih kultur (FSK) Andreje Rihter je namen nagrade živa povečevanje prepoznavnosti slovanskih muzejev in hkrati krepitev njihove vloge na krajevni, pokrajinski in mednarodni ravni ter spodbujanje delovanja v duhu družbene odgovornosti. Kot je še dejala na podelitvi nagrade v Nacionalnem tehničnem muzeju v Pragi, so z nagrado v petih letih povezali že skoraj 100 slovanskih muzejev. Mnogi med njimi so tudi zavoljo žive postali prepoznavnejši v širšem evropskem prostoru, kjer so dobili priložnost za promocijo, povezovanje in bili celo med prejemniki drugih evropskih muzejskih nagrad.

Za nagrado živa za najboljši slovanski muzej ter najboljši slovanski kulturni in naravni spomenik se je letos potegovalo 25 muzejev iz 12 slovanskih držav, prvič pa je zmagovalcu pripadla tudi finančna nagrada v višini 3.000 evrov.

Na prireditvi v Pragi so podelili še nekaj drugih nagrad. Živo za vodenje je prejel arheološki park Viminacij v mestu Kostolac v Srbiji. Pokrajinski zgodovinski muzej v bolgarskem mestu Šumen je prejel nagrado za odprtost in privlačnost za obiskovalce, Muzej sodobne umetnosti iz Zagreba pa je bil nagrajen za kreativnost. Nagrado za pripovednost so namenili spominskemu parku in muzeju Lidice v vasi Lidice na Češkem, Center za dediščino gradbeništva Plasy – Nacionalni tehnični muzej v mestu Plasy na Češkem pa je bil nagrajen za učinkovito rabo virov.

Več o nagrajenem arheološkem parku Viminacij preberite tukaj.


Prvič v Skopju, lani na Bledu

Letošnjo podelitev nagrad je FSK pripravil v sodelovanju z Nacionalnim tehničnim muzejem v Pragi in pod pokroviteljstvom češkega ministrstva za kulturo. Prvič so sicer nagrado, poimenovano po slovanski boginji Živi, podelili v Skopju, sledili so Sankt Peterburg, Zadar in Bled.