Foto:
Foto:

Odprtja sta se med drugimi udeležila tudi ministrica za kulturo Andreja Rihter in generalni sekretar krovne ogranizacije Goethe-Institut Andreas Schlüter.

Poslanstvo inštituta
Goethejev inštitut med drugim skrbi za izmenjavo novosti v umetnosti in znanosti, obvešča o kulturnem in družbenem razvoju v Nemčiji, skrbi za kulturno izmenjavo, spodbujanja večjezičnost kot podlago za vzpostavitev evropske javnosti ter organizira in spodbuja izobraževanje in izpopolnjevanje učiteljev in posrednikov.

Bralna turneja - Ljubljana, Maribor in Občice
Ob odprtju v sodelovanju z Društvom slovenskih pisateljev, literarno revijo Sodobnost, nemcističnimi oddelki univerze v Ljubljani in Mariboru ter južnoslovensko skupnostjo Kočevarjev prirejajo pester spremljevalni program. Predstavili bodo sodobno nemško književnost v obliki bralne turneje treh nemških pisateljev in moderatorja. Pesnica Elke Erb ter prozaista Andreas Maier in Ulrich Peltzer bodo na Ljubljanskem gradu, na Filozofski fakulteti v Ljubljani, v mariborskem Rotovžu in v dvoranici Društva Kočevarjev staroselcev v Občicah nastopili na literarnih branjih in pogovorih skupaj z literarnim znanstvenikom Dietrom Stolzem.

Novi prevodi nemške književnosti
Revija Sodobnost pa bo v tematski številki objavila tudi prevode del nemških gostov, ki so jih prevedle Urška P. Černe, Sandra Baumgartner in Amalija Maček Mergole.

Novi prostori Göthejevega inštituta se nahajajo na Tivolski cesti v Ljubljani, v isto stavbo pa se je preselil tudi Britanski svet (British Council).