Andrej Rozman je redni član AT Rozinteatra, gre pa za funkcijo, ki je častna. Foto: RTV SLO
Andrej Rozman je redni član AT Rozinteatra, gre pa za funkcijo, ki je častna. Foto: RTV SLO
Andrej Rozman Roza
Slovenci so po njegovem mnenju preveč občutljivi, zato se sebi ne znajo smejati. Foto: RTV SLO
Andrej Rozman Roza
Ena Rozmanovih ambicij ostaja prevod Shakespearovega Hamleta. Foto: RTV SLO

Kot je Rozman pojasnil v spletni klepetalnici MMC RTV Slovenija, ima to navado "še iz svobodomiselnih zgodnjih osemdesetih let prejšnjega stoletja, ko smo rekli: Igralec si bo pisal vlogo sam! Potem se je vse obrnilo nekoliko drugače, vendar ne zame." Letošnji Ježkov nagrajenec, ki je žirijo v prvi vrsti prepričal s svojo vsestranskostjo, pa je klepetalcem zaupal tudi, da se je na podelitvi nagrade imel super.

Za občinstva, ki komunicirajo
Vsestransko delovanje Rozmanu ugaja, saj si želi izkusiti različne stvari, ki jih lahko dobi le na tak način. Tako rad piše, ker, kot pravi, to lahko počne kjer koli, rad pa tudi nastopa, ker tako spoznava vedno nove ljudi. Na vprašanje, kakšna občinstva mu najbolj ugajajo, pa zagotavlja, da sam najraje igra pred sproščeno in komunikativno publiko. "Otroci so težko občinstvo, če so heterogeni, se pravi različno stari ali kako drugače različni. Odrasli so super, razen kadar ne dajo od sebe nobene reakcije in ne več, kaj si o vsem skupaj mislijo."

Slovenci se radi smejemo
Igralec, ki ga poznamo tudi z malih zaslonov in kinodvoran (v katere se v kratkem ne namerava vrniti), je prepričan, da se Slovenci radi smejemo, vendar pa kot problematično izpostavlja našo nekomunikativnost, zaradi katere humor v javnosti ni vedno pravilno oziroma dobro sprejet. Sam bolj kot na situacijsko prisega na besedno komiko, v kateri zase vidi več možnosti, pri snovanju predstave kot najbolj pomembna poudarja besedilo in igralce.

Kamere pomenijo tudi stranpoti

Klepet z Andrejem Rozmanom lahko preberete tukaj.
Igralec je v klepetu še poudaril, da je bolj doma na gledaliških deskah, saj gledališče ustvarjalcu ponuja pregled nad tem, kakšno predstavo dela, medtem ko snemanja dostikrat pomenijo veliko stranpoti in dodatkov. Na vprašanje, kaj meni o priljubljenost komercialnih gledališč in njihovem repertoarju pa Rozman odgovarja: "Navdušen sem nad popularnostjo. Kar zadeva repertoar, sem videl bolj malo in težko sodim. Sem bil pa pri nekaterih predstavah, ki sem jih videl, bolj razočaran nad tem, na kaj je padala publika kot nad samo predstavo."

Antarktika ga še čaka ...
Med drugim pa smo o igralcu lahko izvedeli tudi, da si zelo želi na Antarktiko, Kilimandžaro, Grenlandijo ali v Himalajo, posluša tako Beatle kot Rolling Stonse, vendar pa v isti sapi dodaja, da se oboji lahko skrijejo v senci skupine Velvet Underground, Franka Zappe in Jimija Hendrixa. Kar zadeva šport, pa Rozman navadno navija za Slovenijo, najraje pa gleda tiste športe, okrog katerih je trenutno zgrajeno največ mitologije. "Recimo nogometna pravljica s pridnim Srečkom in nadarjenim Zlatkom se mi je zdela vrhunec mojega gledalskega užitka."