Kako je uspelo tatovom kapitelj odstraniti neopazno, za zdaj ostaja skrivnost. Foto: EPA
Kako je uspelo tatovom kapitelj odstraniti neopazno, za zdaj ostaja skrivnost. Foto: EPA
Svetišče v Olimpiji, kot naj bi bilo videti nekoč. Foto: Wikipedia

Varnostniki tega dela so povedali, da je kapitelj stebra, ki je bil sicer del bazilike iz 6. stoletja, pogrešan od preteklega konca tedna. Kako je uspelo tatovom kapitelj odstraniti neopazno, za zdaj ostaja skrivnost. Še pred končano preiskavo je ministrstvo za kulturo odstavilo pristojnega za antično dediščino.

Olimpijske igre potekale 1.170 let
Svetišče antične Olimpije je znano po olimpijskih igrah, ki so tu potekale v klasični dobi. Prve igre so se začele leta 776 pr. n. št. in potekale vsaka štiri leta. To je bil čas, ko so grški polisi prekinili vsa medsebojna vojskovanja zaradi merjenja moči v športnih disciplinah. Igre so uprizarjali 1.170 let, dokler jih ni ukinil cesar Teodozij I., ker je to razumel kot obujanje poganstva.

Še vedno mesto prižiga olimpijskega ognja
Svetišče, znano pod imenom Altis, sestavljajo različni templji, hipodrom in oltar, kjer so opravljali žrtvovanja antičnim bogovom. V poklon in spomin na takratne igre olimpijski ogenj tako za poletne kot zimske igre še vedno prižgejo na stadionu v Olimpiji s pomočjo sončnih žarkov, ujetih v parabolično zrcalo. Baklo nato ponesejo do prizorišča aktualnih iger.

Leta 2004, ko so olimpijske igre znova potekale v Atenah, je tekmovanje v suvanju krogle potekalo prav na prenovljenem stadionu v Olimpiji.