Vladu Poredošu bodo Ježkovo nagrado podelili v nedeljo, 27. novembra, v oddaji Nedeljsko popoldne ob 17.30 na Televiziji Slovenija 1. Orleki in Rudarska godba Hrastnik bodo ob tej priložnosti skupaj odigrali znamenito pesem Adijo knapi.

Radiotelevizija Slovenija je Ježkovo nagrado ustanovila z željo, da bi spodbudila izvirne dosežke in nagradila opuse v zvrsteh radijske in televizijske ustvarjalnosti, ki sledijo žlahtni tradiciji njegovega duha.

Letošnji Ježkov nagrajenec Vlado Poredoš. Foto: RTV Slovenija/Petra Cvelbar
Letošnji Ježkov nagrajenec Vlado Poredoš. Foto: RTV Slovenija/Petra Cvelbar

O tokratnem nagrajencu je odločala žirija v sestavi Jelka Stergel (predsednica), Alenka Gotar, Gašper Salobir, Ingrid Kovač Brus, Nejc Jemec, Andraž Pöschl in Vanja Vardjan.

Zabavanje občinstva na visoki ravni
Z izbiro Vlada Poredoša (1958, Beltinci) se je žirija pridružila mnenju predlagatelja (Zdenka Matoza), da gre za ustvarjalca, ki s svojo poetiko kakor tudi ustvarjalnim in življenjskim duhom, sledi umetniškemu motu Franeta Milčinskega - Ježka, da lahko občinstvo zabavaš tudi na visoki kulturni ravni; da je tudi grenkost življenja lažje prenašati s smehom in da je visoka umetnost tudi tista, ki je blizu sleherniku, piše v sporočilu za javnost.

Združevanje prvin dveh pokrajin
Poredoš se je iz rodnih Beltincev pred več kot tremi desetletji preselil v Zagorje. Njegova velika predanost ustvarjalni muzi ter mogočna, doživeta in prepričljiva interpretacija ga postavljata med najvidnejše interprete njegove generacije.

"Poredoš kot ustvarjalec izžareva neizmeren optimizem, ki ga z lahkoto prenaša na občinstvo. Njegov umetniški pristop združuje karakterne prvine dveh pokrajin, ki sta zaznamovali njegovo življenje: melanholična subtilnost njegovega rodnega Prekmurja in neizprosna odločnost Zasavja, ki ga je Poredoš sprejel kot svoj drugi dom. Tako nastajajo unikatne interpretacije preštevilnih revirskih zgodb, ki jih Vlado Poredoš z izvirnimi avtorskimi refleksijami preliva v pesmi zasedbe Orlek," je mogoče prebrati v utemeljitvi.

Posebnost zasedbe Orlek so predvsem besedila, ki so socialno-humorno obarvana, s številnimi izrazi, značilnimi za trpko rudarsko življenje in delo. Foto: Osebni arhiv
Posebnost zasedbe Orlek so predvsem besedila, ki so socialno-humorno obarvana, s številnimi izrazi, značilnimi za trpko rudarsko življenje in delo. Foto: Osebni arhiv

Knapovska dediščina ob skrbi za glasbeni podmladek
Žirija je izpostavila še, da zna letošnji nagrajenec zajeti tisto nevidno, a vsem znano, in ga poetično ubesediti. Kot Prekmurec v Zasavju ima našpičena ušesa, je radovednega duha in rad knapovske besede iz zgodbe oblikuje v poetična besedila skupine Orlek. Ta imajo poudarjeno socialno noto, opevajo proletarski, knapovski vsakdan in premorejo črn, obešenjaški humor. Poredoš je dejaven tudi pri raziskovanju knapovske zgodovine in pri ohranjanju knapovske industrijske dediščine ter nenazadnje tudi pri spodbujanju mladih lokalnih glasbenikov.

Lani je Ježkovo nagrado prejela Svetlana Makarovič, leto poprej pa Vlado Kreslin.