Program letošnjega festivala, ki ga bodo sklenili v nedeljo zvečer, je najbogatejši doslej. 1.200 nastopajočih iz 12 držav bo oblikovalo 170 ur programa na 70 dogodkih na 13 različnih prizoriščih v starem mestnem jedru Črnomlja. Foto: Jože Žura/Radio Slovenija
Program letošnjega festivala, ki ga bodo sklenili v nedeljo zvečer, je najbogatejši doslej. 1.200 nastopajočih iz 12 držav bo oblikovalo 170 ur programa na 70 dogodkih na 13 različnih prizoriščih v starem mestnem jedru Črnomlja. Foto: Jože Žura/Radio Slovenija
53. Jurjevanje
Plesalci in plesalke kolumbijske skupine Zaika so že pred dnevi v kampu v Podzemlju pripravili dobro obiskane delavnice plesa južnoameriških in sodobnih karibskih plesov. Foto: Jože Žura/Radio Slovenija

Na 53. jurjevanju, ki je tudi v mednarodnem koledarju združenja CIOFF, bo nastopilo 21 odraslih folklornih skupin, med njimi so letošnje nosilne skupine z več nastopi Zaite iz Kolumbije, Piskavica iz Bosne in Hercegovine, Šiljakovine iz Hrvaške in Bartok iz Madžarske.

V otroškem delu festivala bo nastopilo sedem skupin iz Slovenije. Plesalci in plesalke kolumbijske skupine Zaika so že pred dnevi v kampu v Podzemlju pripravili dobro obiskane delavnice plesa južnoameriških in sodobnih karibskih plesov.

Letošnji program festivala, ki ga bodo sklenili v nedeljo zvečer, je najbogatejši doslej. 1.200 nastopajočih iz 12 držav bo oblikovalo 170 ur programa na 70 dogodkih na 13 različnih prizoriščih v starem mestnem jedru Črnomlja. Takšen obsežen program omogočata lani odprta obvoznica in zaprtje mestnega jedra za promet.

Rokodelska ulica in mestna promenada
Osrednje prizorišče z glavnim odrom bo na parkirišču pred črnomaljskim gradom, ulica Mirana Jarca s številnimi razstavišči bo med osrednjim delom prireditve spremenjena v rokodelsko ulico, v kateri bo 16 mojstrov domače in umetne obrti predstavilo svoje dejavnosti. Ulico Staneta Rozmana pa so spremenili v mestno promenado, kjer bo potekal bogat kulinarični program s prodajami domačih pridelkov in izdelkov ter s programom uličnih umetnikov in gledališčnikov je povedal vodja Jurjevanja Gregor Jevšček.

Letošnji program je prirejen za družine, ki bodo lahko ves dan obiskale različna prizorišča in se dejavno vključile v različne delavnice, si ogledale posamezne nastope, uživale v kulinariki in dan končale z obiskom večernega dogajanja, je poudaril Jevšček.

Celoten program 53. jurjevanja je dostopen na tej povezavi.

Tudi velik urbanistični poseg v mestno jedro
Takšen obsežen program pomeni tudi velik urbanistični poseg v mesto Črnomelj, meni direktor RIC-a Bela krajina in direktor Jurjevanja Peter Črnič. Na letošnjem festivalu bodo namreč preizkušali, kako se bodo na napovedane zapore in dogajanje odzivali prebivalci mestnega jedra, s katerim imajo velike načrte njegove oživitve z različnimi vsebinami. Tudi izložbe praznih trgovskih in drugih lokalov bodo za to priložnost okrašeni z motivi jurjevanja, ki ni le folklorni festival, temveč tudi festival različnih kultur.

Vsebine najbogatejšega programa doslej
V okviru Jurjevanja bodo Klub belokranjskih študentov, MC Bit in Mladinski kulturni klub pripravili Etno folk festival, ki bo v petek, soboto in nedeljo zvečer potekal v grajskem atriju po končanem folklornem delu. V petek bo nastopila slovenska skupina Happy Ol' McWeasel z igranjem keltske glasbe, v soboto Prismojeni Profesorji Bluesa, Pero Lovšin in Španski borci, v nedeljo zvečer pa bodo after party popestrili z različnimi izvajalci je povedal Kristijan Asani.

V spremljajočem programu letošnjega Jurjevanja v Beli krajini, med Metliko in Adlešiči poteka mednarodna mladinska izmenjava projekta Clowns with borders, v katerem 42 mladih udeležencev iz Italije, Madžarske, Grčije, Velike Britanije, Francije, Hrvaške in Slovenije obiskuje obmejne vasi, spoznava neokrnjeno naravo in gostoljubnost domačinov, katerim pripravijo pestre kulturni in zabavni program. In tega bodo vse do nedelje zvečer obilo tudi v samem mestnem jedru Črnomlja.