To izkušnjo soustvarjajo glasbeniki, performerji, lutkarji, akrobati, poeti in pripovedovalci. Festival se bo 7. februarja podaljšal v Istro in dan pozneje na Grad Snežnik.

Festivalski koordinator Matija Solce obljublja, da se bo število koncertov in predstav glede na zadnji Kavč festival letos podvojilo, temu primerno se bo moralo pomnožiti tudi število dnevnih sob, spalnic in kuhinj, v katerih potekajo.

V sobah prebivalcev Ljubljane, Istre in Loške doline se bo zvrstilo kakšnih 100 dogodkov. Gostitelj lahko postane vsak, ki si upa svoje bivališče za slabo uro spremeniti v prizorišče in odpreti vrata neznanim obiskom.

Foto: Facebook/Fekete Seretlek
Foto: Facebook/Fekete Seretlek

Obisk na neznanem naslovu
Dogodki so hkrati javni in zasebni, saj se naslov bivališča razkrije gledalcu šele ob rezervaciji brezplačne vstopnice. Gostitelj lahko doda tudi posebne želje in navodila. Vsekakor morajo obiskovalci upoštevati pravila in red gostitelja ter računati na prispevek nastopajočim, saj je to njihov edini honorar. Cela organizacija je namreč postavljena na nekaj prostovoljcih in številnih umetnikih, ki se takih dogodkov "na slepo" v vedno večjem številu udeležijo zaradi podobnega razloga kot gostje, je zapisal Solce.

Od sobote do srede bo vsak dan ob 17. uri in ob 18.30 potekalo do deset dogodkov hkrati. Seznam je objavljen na spletu, kjer se program še dopolnjuje. Tem intimnim dogodkom, ki bodo predvidoma trajali tri četrt ure, pa bo sledilo še večerno dogajanje, ki je javno in za katerega rezervacija ni potrebna. To bo potekalo vsak dan ob 20.30 v klubih, gledališčih in večjih prostorih, kot so klub Soho, Lutkovno gledališče Ljubljana, Drama Kavarna, Vodnikova domačija, Jazz klub Gajo in Hostel Celica.

Brina trio sestavljajo pevka Brina Vogelnik Saje, Jože Šalej na harmoniki in klavirju ter Luka Ropret na kitari. Foto: Radio Slovenija/Žiga Koritnik
Brina trio sestavljajo pevka Brina Vogelnik Saje, Jože Šalej na harmoniki in klavirju ter Luka Ropret na kitari. Foto: Radio Slovenija/Žiga Koritnik

Nastopile bodo pretežno skupine akustične etno in etno fusion glasbe, ki gradijo na folk tradiciji in ustvarjajo nove inventivne glasbene žanrske fuzije. Med njimi je Solce omenil dobitnici nagrade BBC-ja za najboljši album leta Kate Young (Kate in the Kettle Quintet) in Hannah James. Med nastopajočimi bodo tudi Kazan, Dan Wall in Old Salt, Brina, duo Aritmija, Zvezdana Novakovič in Nika Solce.

Na performativni strani bo mogoče videti izvedbo Krsta pri Savici za igralca Benjamina Zajca in enega gledalca ter Avgust ne razume več tega sveta Hiše otrok in umetnosti, Pasje življenje Matije Solceta ali pa subtilno predmetno gledališče Katanari iz Slovaške.

Kot je še zapisal Solce, bodo ob mednarodno priznanih ustvarjalcih spodbujali tudi novonastale projekte in glasbene eksperimente ter premiernemu projektu Zelenec leta podelili nagrado, ki jo bo izbrala festivalska komisija.