Zainteresirana javnost je svoje predloge podala prek spletnega obrazca, delovna skupina pa je nato nominirala tiste, ki ustrezajo merilom seksističnega govora.

Nečastna nagrada bodeča neža čaka na letošnjega prejemnika oziroma prejemnico. Foto: spol.si
Nečastna nagrada bodeča neža čaka na letošnjega prejemnika oziroma prejemnico. Foto: spol.si

Naziv bodeča neža lahko doleti vsakogar, ki javno napada, ponižuje oziroma žali druge na podlagi njihovega spola, spolne usmerjenosti in/ali spolne identitete. Nagrajenko oziroma nagrajenca bodo razglasili v okviru 24. Mednarodnega feminističnega in kvirovskega festivala Rdeče zore, ki se bo odvil med 2. in 12. marcem.

Letošnje nominiranke in nominiranci za bodečo nežo in njihove izjave, pospremljene z utemeljitvami nominacij:

"Čakaj, ti si zdaj najstnik. Kaj ni to prvo leto najstništva? OMG, zdaj boš dobil kmalu mozolje, razganjalo te bo, pa norel boš za puncami in jih vsepovsod prijemal, za krila in za riti," je svojemu 11-letnemu sogovorniku na Radiu1 dejal voditelj Robert Roškar. Gre za izjavo, ki poslušalstvu in mlademu sogovorniku sporoča, da je "otipavanje deklet nekaj običajnega in sprejemljivega. S šaljivim tonom podpira miselnost, da je spolno nasilje neposredno povezano z moškim spolom in zanj celo značilno. Moške slika kot žrtve njihovih nagonov, podpira mizoginijo in popolnoma odmisli koncept privolitve," piše v utemeljitvi nominacije.

Nekdanji poslanec Lojze Petrle. Foto: BoBo
Nekdanji poslanec Lojze Petrle. Foto: BoBo

Poslanec Jonas Žnidaršič si je nominacijo prislužil s tvitom: "Glede na to, da je bil kolega Grims napaden od zadaj, ali se je (poleg atipične pljučnice) šel testirat tudi za AIDS?" Po mnenju Romana Kuharja bi se med drugim v 90. letih preteklega stoletja morda kdo smejal, "tokrat nam je samo nerodno. Žnidaršič je postal tisti stric na družinskem slavju, ki že od nekdaj govori iste seksistične vice in ne opazi, da se jim nihče več ne smeji. Še na desnici je večina ugotovila, da prostaška namigovanja na spolno usmerjenost, riti in seks ne delujejo več in tovrstno delovanje preprosto ni spodobno (v najmanj moralističnem smislu te besede)."

Nominiran je tudi nekdanji poslanec Lojze Peterle, in sicer za izjavo, ki jo je v oddaji 24ur Zvečer namenil ministrici za kulturo Asti Vrečko. "Poglejte, jaz sem pričakoval, bili ste mi simpatični, ko ste bili izvoljeni, in sem rekel 'ta gospa bo šla prvi teden pogledat Muzej osamosvojitve, potem bo šla pogledat, kako napredujejo dela na Roški, bo videla v tem neko vrednoto, bo imela do tega nek odnos'. Niste šli pogledat ne muzeja, niste sprejeli direktorja na pogovor, je izvedel iz medijev, kaj se bo zgodilo, niste bili na nobeni razstavi, niste prišli na Pučnikov simpozij, na katerem je predsednik države, gospod Pahor, imenoval Pučnika za očeta naroda. Torej iz te ignorance – ne morem temu drugače reči – vidim alergijo, ne samo do kakšnega imena, ampak do osamosvojitve same," je dejal nekdanji poslanec, saj ministrica glede na utemeljitev ni ravnala po njegovih pričakovanjih, češ da je dobra političarka poslušna političarka, zato jo je užaljeno označil za arogantno, ji obenem pripisal mnenje o slovenski osamosvojitvi in jo poskušal diskreditirati z natolcevanji.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar. Z bodečima nežama sta bila
Predsednica republike Nataša Pirc Musar. Z bodečima nežama sta bila "ovenčana" že njena predhodnika Milan Kučan in Borut Pahor. Foto: BoBo

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je deležna nominacije za svojo izjavo v Mladini: "Sebe ne vidim kot feministke, pa tudi projekt Onave, ki smo ga zastavile na pobudo Marte Kos, ni feminističen. Moje prepričanje, ki sem ga povzela po veliki Slovenki Aleksandri Kornhauser Frazer, je, da ženske ne potrebujemo prednosti, potrebujemo le enakopravnost. Namen projekta je pokazati, da na številnih področjih obstajajo strokovnjakinje, ki imajo vsaj primerljiva znanja kot njihovi moški kolegi in so pripravljene o svojem področju tudi javno govoriti. Medijem je na voljo baza podatkov, tako da ne bo moglo več biti izgovora, da 'nismo našli nobene strokovnjakinje.' (...) Moje mnenje je, da naj se primarno presoja strokovnost. Če se ženska profesionalno izkaže kot bolj strokovna, naj ima prednost, sicer pač ne. Tisto, proti čemur se je treba boriti, je pa, da boljša strokovnjakinja ali kandidatka odpade zato, ker je ženska. Še enkrat, ne potrebujemo prednosti, zahtevamo pa enakopravnost." Glede na utemeljitev je predsednica z izjavo pokazala, da je njeno razumevanje feminizma utemeljeno na predsodkih. Kot so zapisali pri Danes je nov dan: "Temelj feminizma ni obrat šovinizma v drugo smer, pač pa njegovo izkoreninjenje, z intersekcionalnim feminizmom pa se enakost, ki ga definira, širi tudi onkraj vprašanja spola."

Tudi predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič si je nominacijo prislužila z izjavo, povezano s feminizmom. "Ne, ne bi se označila kot feministka, zato ker v bistvu spoštujem oba spola enako, zavzemam se za vsakogar, kateremu so kršene, lahko rečeva, človekove pravice ali kakšne druge pravice, kakšne druge svoboščine. Za vsakogar, ne glede na to, ali je ženska ali moški, mlad ali starejši, ali veruje ali ne veruje, ne glede na to, kakšne narodnosti je in etnične pripadnosti, spolne usmerjenosti in tako naprej," je dejala za Televizijo Slovenija 1 in glede na utemeljitev, ki je enaka kot pri predsednici republike, pokazala, da feminizma ne razume.

Damjana Bakarič je v svojem vlogu pod naslovom Moški, zakaj vas ženska dreza v vaše šibkosti? Kaj? To pa že ne. O, ja. na YouTubu dejala: "Kakšno je intimno razmerje, je odvisno od moškega. Moški je tisti, ki vodi. Ženska pa mu pokaže, kako. Ampak moški vodi. Ženska ne sme voditi. Intimnega razmerja ne bo zvozila. Gotovo je. Pol smo v moški energiji, potem ratam toga, zoprna, vse ženske tečne in nesočne in nežareče. Tega pa moški ne želijo." S tem vlogerka ponavlja stereotipna pričakovanja in prepričanja o moško-ženskih intimnih razmerjih in tradicionalen pogled na spola, piše v utemeljitvi. Naprej pa še: "Ne le, da so ta prepričanja boomerska, kot bi temu rekli današnji mladi, oziroma preživeta, so tudi zelo škodljiva, saj raziskave kažejo, da so močne tradicionalne vrednote moških temeljna podlaga za nasilje v zasebni sferi."

Zgodovinar in direktor Muzeja novejše zgodovine Slovenije Jože Dežman. Foto: BoBo
Zgodovinar in direktor Muzeja novejše zgodovine Slovenije Jože Dežman. Foto: BoBo

Tudi direktor Muzeja novejše zgodovine Slovenije Jože Dežman je do nominacije prišel z izjavo, ki se nanaša na ministrico Vrečko in Muzej osamosvojitve Slovenije, ki je bila objavljena na portalu 24ur v članku Peterle vidi 'alergijo do osamosvojitve', ministrica Vrečko pa strokovno odločitev. "Ministri imajo zmeraj prav, se pa bojim, da se včasih obnaša kot nagajiva punčka v peskovniku. Naj odraste in začne voditi politiko tako, kot se politika vodi," je dejal. Njegova izjava je obveljala za seksistično, saj imajo po Dežmanovem pokroviteljskem mnenju ministri zmeraj prav, ministrice pa svoji funkciji nikoli niso dorasle, piše v utemeljitvi.

Nadškof Stanislav Zore je pri sveti maši ob začetku tega študijskega leta v svoji pridigi nagovoril z besedami: "Dragi študentje, dragi profesorji! Kakšna bo vaša izbira? Se boste prodajali mavricam ali boste izbrali svobodo? Vem, da bi človekovo hrepenenje po samoohranitvi raje izbralo mavrično prihodnost. A mavrična prihodnost v vsakem primeru pomeni odločitev za smrt. Mavrična prihodnost nas postavlja pred izbiro med drevesom življenja in med smrtjo. To odločitev sta sprejela naša prastarša na začetku človeške zgodovine. In sta začela obtoževati drug drugega in se skrivati pred Bogom." V utemeljitvi nominacije piše, da če je kaj odločitev za trpljenje (in smrt) premnogih otrok ter mladostnic in mladostnikov, je to zahteva, da se skrivajo in zanikajo, kdo so.

Obleka naredi učenca?

Nominirana je tudi ravnateljica ljubljanske Waldorfske šole Simona Pajk, ki je v oddaji Obleka naredi učenca? na Radiu Prvi izjavila: "Na naši šoli so prepovedani barvanje las, lakiranje nohtov in drugo lepotičenje. Prepovedana so minikrila in majice s tankimi, špageti naramnicami. In mi to tudi utemeljimo dekletom. Namreč, fantom se je v teh pubertetniških letih že tako težko zbrati, utopljeni so v hormonih, in če potem poleg šestnajst, sedemnajst let starega fanta sedi dekle, ki je poleg tega, da je lepo, še strašno pomanjkljivo oblečeno, se fant res ne more koncentrirati na pouk. In to dekleta lepo sprejmejo in razumejo." Izjava je med drugim nominirana, ker lahko v njej razberemo niz stereotipnih predstav in nereflektiranih prepričanj o učenkah in učencih, ki so nestrokovna in jih od pedagoških delavk in delavcev upravičeno ne bi smeli pričakovati. Izjava nadalje vsebuje jasno sporočilo, da je za spolno nasilje kriva ženska sama, s svojim ravnanjem, vedenjem in načinom oblačenja. Izjava postane še težavnejša ob prepoznanju, da učenkam in učencem, ki se "osebnostno in identitetno še formirajo, v šolah tovrstna prepričanja posredujejo in jih v njih utrjujejo ravno tiste osebe, ki bi jih morale preprečevati in jim predstaviti nevarnosti takšnih sporočil," je v utemeljitvi med drugim zapisal Jaka Klun.

"Prej, ko bo ustanovljen Zavod 10. marec, manj škode bo Sloveniji povzročil Klub Važnih Babnic, ki so še žleht povrhu. @8Marec," pa se glasi nominirani tvit župnika Janeza Turineka. Utemeljitev se tako sprašuje, kaj je za župnika hujšega kot ženska, ki pove svoje mnenje: "Seveda – več mladih žensk, ki izražajo svoja stališča. Zato se (po vzoru cerkvene hierarhije?) nadeja nekakšnega kluba, v katerem bodo do besede (spet) prišli le moški," je še zapisala delovna skupina.

Nominirana je tudi izjava Dejana Kresnika iz članka Angležinje so le zacelile kar 56-letne rane, objavljenega v časniku Dnevnik. Športni novinar je namreč zapisal, da je 24-letnica svoj najpomembnejši gol v dosedanji karieri "proslavila s slačenjem dresa in navdušenim mahanjem z njim med tekom po igrišču (spodaj je imela le zelo kratko podmajico, zato je lahko pokazala nekaj svojih čudovitih atributov), zaradi česar je dobila rumeni karton, a se seveda ni vznemirjala." To pomeni, da je sicer nogometašico za slačenje majice doletela enaka kazen, kot za takšno slavljenje zmage doleti nogometaše. "A (žal?) v novinarskih reportažah ni pesniških opevov čudovitih atributov na torzih športnikov," je poudarjeno v utemeljitvi nominacije.

"Ampak tale Panorama pa izgleda," je na Twitterju zapisal Igor Pirkovič, v. d. urednika Uredništva za nove medije v MMC, pri čemer je občudoval podobo voditeljice Lize Praprotnik, s tem pa nehote izjavil, da je videz voditeljice ključen za uspeh oddaje, piše v utemeljitvi. "Če se je še ena voditeljica Panorame Andreja Gregorič pred tem pritoževala, da jo blatijo in žalijo celo lastni kolegi, ker je zgolj sprejela nov 'profesionalni izziv' (sicer del še večjega projekta uničenja informativnega programa na prvem kanalu), je Pirkovič diskreditacijo požrtvovalno zamenjal za pohvalo. Toda kakšno? Več kot jasno seksistično. Dobrohotni (benevolentni) seksizem hvali, ne graja, se ženskam dobrika in jim laska, da jim je nerodno," je ob tem zapisal Boris Vezjak.

Med nominiranci za bodečo nežo je tudi nekdanji predsednik Državnega sveta RS Alojz Kovšca. Foto: BoBo
Med nominiranci za bodečo nežo je tudi nekdanji predsednik Državnega sveta RS Alojz Kovšca. Foto: BoBo

"Pravi moški še obstajajo. Za tole klofuto si Will zasluži Oscarja za življenjsko delo," je po podelitvi lanskih oskarjev na Twitterju zapisal tedanji predsednik Državnega sveta RS Alojz Kovšca. Po njegovem mnenju je glede na utemeljitev "zares moški tisti, ki se zna z nasiljem odzvati na trenutno osebno užaljenost, nelagodje, nezmožnost argumentacije, šibkost".

Predsednik SNS-a Zmago Jelinčič je v oddaji Arena na Televiziji Slovenija z naslovom Kako do volilne zmage? dejal: "In tistih šest ministric (obrambnih, op.) se bo zoperstavilo ne vem, komu. Ker lepo vas prosim, no, smešno izgleda. Šest ministric, ki ena ne ve, kaj druga počne. In danes ena tako misli, drugič druga tako misli. In tudi zdaj sem jaz videl, to se spreminjajo, glede na trenutno dnevno počutje se spreminjajo njihove odločitve." V utemeljitvi je poudarjeno, da ni prišlo do tega, da bi evropski obrambni ministri s svojim enotnim, odločnim nastopom preprečili vojno v Ukrajini. Ni se še zgodilo, da bi "ministri samo zato, ker so moškega spola, znali stopiti skupaj in 'kot en mož' rešili svet zablod in zagat. Šest ministric te realnosti gotovo ne bo spremenilo samo zato, ker so ženske, stavimo pa, da svojih odločitev ne bodo spremenile tolikokrat, kot je Jelinčič zasukal svojo politiko."

Kako do volilne zmage?

Nominirana je še ena Jelinčičeva izjava iz iste oddaje: "Država potrebuje kvalitetne kadre. Ne pa spolno določenih kadrov. Spolno določeni kadri, kam nas peljejo. V deviantnost Evrope zdaj." Gre za najpogosteje slišan očitek o imenovanju žensk na pomembne položaje, in sicer da se imenujejo na podlagi spola in ne na podlagi sposobnosti. Očitek izhaja iz lastne izkušnje privilegija in iz strahu pred njegovo izgubo: dokler ženskam vstop v javno sfero otežuje t. i. stekleni strop, dotlej imenovanje na položaje uživajo tudi kandidati, ki so manj sposobni od marsikatere kandidatke, navaja utemeljitev.

"Morda pa ta tudi čaka na pregled mednožja!? Očitno ima zelo razgreto sceno po vseh teh letih," je na svojem profilu na Facebooku zapisal Pavel Rupar. Večkrat pravnomočno obsojeni in z zaporom kaznovani politik, ki se je za podobno izjavo v preteklosti že opravičil, "več kot očitno z opravičilom ni mislil resno in tudi svojega odnosa do žensk in političark ni spremenil. Izjava o tem, kako je Tanja Fajon stala med televizijskim soočenjem, je eden od premnogih in sramotno primitivnih poskusov utišanja žensk v politiki," je mogoče prebrati v utemeljitvi nominacije.