Ljubljana letos in prihodnje leto praznuje 2000 let Emone, prve mestne poselitve na tleh današnje prestolnice. Foto: MGML
Ljubljana letos in prihodnje leto praznuje 2000 let Emone, prve mestne poselitve na tleh današnje prestolnice. Foto: MGML
Mesto je imelo pravokoten tloris z osrednjim trgom - forumom in sistemom pravokotno križajočih se cest, med katerimi so bile stavbne površine. Pod cestami so v smeri zahod-vzhod tekle kloake, večji kanalizacijski kanali, ki so odvajali odpadno vodo v Ljubljanico. Foto: MGML

Tako je na današnji predstavitvi projekta Emona 2000 povedal podžupan Ljubljane Janez Koželj. Mestna občina Ljubljana (MOL) v sklopu praznovanja napoveduje razstave, vodene oglede in emonsko pustovanje, osrednja prireditev Ave Emona! s prikazom dogajanja iz časov Emone pa bo med 22. in 24. avgustom na Kongresnem trgu in v parku Zvezda.
Številne prireditve za vsako občinstvo
Vodja mestnega oddelka za kulturo Mateja Demšič je pojasnila, da je program za letos in prihodnje leto namenjen vsem občinstvom ter po njenih besedah nagovarja tako laično javnost kot strokovnjake. "Velik poudarek je na popularizaciji tega obdobja med mladimi," je povedala.
Pojasnila je, da se bo število napovedanih prireditev ob obletnici Emone povečalo še za okoli 20, saj trenutno poteka razpis za sofinanciranje kulturnih projektov. Dogodke bo verjetno "prispeval" tudi razpis javnega zavoda Turizem Ljubljana, ki išče predloge za sofinanciranje turističnih prireditev na javnih površinah v Mestni občini Ljubljana.
Direktor Muzeja in galerij mesta Ljubljane Blaž Peršin je med napovedanimi brezplačnimi in plačljivimi dogodki v okviru praznovanja izpostavil razstavo Emona: mesto v imperiju, s katero bodo predstavili nastanek Emone in življenje v tistem času. Narodni muzej Slovenije bo za ogled pripravil stalno zbirko o Sloveniji v antičnem obdobju, v Galeriji Jakopič pa bo na ogled fotografska razstava Josefa Koudelke. Poleg tega bodo na Ljubljanskem gradu predstavili urbani razvoj Ljubljane, v Ljubljano pa bodo na ogled pripeljali tudi originalni kip cesarja Avgusta.
Na Kongresnem trgu se bo čas zavrtel za 2000 let nazaj
Osrednja prireditev praznovanja bo proti koncu letošnjega avgusta na Kongresnem trgu, ki bo z meščani, legionarji, generali, gladiatorji, vestalkami in staroselci živel kot pred 2000 leti, je pojasnila direktorica Turizma Ljubljana Barbara Vajda. Med drugim so napovedani tudi literarni večer rimske ljubezenske lirike, delavnice, likovni festival ter predstavitev prehrane v času rimskega imperija. Program in predstavitev projekta praznovanja sta na voljo v programski brošuri Emona 2000 ter na spletnih straneh ljubljanske občine in Turizma Ljubljana.
Emona tudi na Wikipediji, na denarju in znamkah
Predstavitev Emone je dostopna tudi na spletni enciklopediji Wikipedia, vsebino pa je v sodelovanju s slovenskimi wikipedisti pripravil Mestni muzej Ljubljana. Poleg tega je na voljo nova linija turističnih spominkov na temo Emone, obletnico pa bo z izdajo spominskega kovanca za dva evra prihodnje leto zaznamovala tudi Banka Slovenije. Pošta Slovenije bo ob tej priložnosti izdala emonsko obarvano dopisnico.