Koliko denarja iz občinskega proračuna bo šlo v ta namen, še ni znano.

Mariborska občina se zaveda, v kako težkem položaju so se številni kulturniki znašli v času epidemije. Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Mariborska občina se zaveda, v kako težkem položaju so se številni kulturniki znašli v času epidemije. Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat

Predmet javnega poziva, ki ga bodo objavili v sredo ob 8.00, so enkratne delovne štipendije za mariborske samozaposlene kulturne ustvarjalce na različnih področjih umetniškega ustvarjanja in so namenjene ohranjanju in razvijanju ustvarjalnih potencialov umetnic in umetnikov.

"Naš namen je, da pomagamo samozaposlenim kulturnim ustvarjalcem v občini, saj imajo v času ukrepov omejevanja javnih kulturnih prireditev zaradi preprečevanja širjenja okužbe covid-19 bistveno manj ali pa sploh nobenih možnosti javnega nastopanja in delovanja, s tem pa tudi možnosti ustvarjanja prihodkov," so sporočili z občine.

Javni poziv bo odprt od objave poziva do porabe sredstev, vendar najdlje do 2. novembra.
Kulturni sektor je eden najbolj prizadetih zaradi letošnje epidemije novega koronavirusa.

"Katastrofa je v celotni produkcijski kulturni sferi. V Mariboru je ta zelo močna in večina je neodvisna, nevladna. Vsi ti ljudje so zdaj prvič soočeni s tem, da ne bodo imeli od česa živeti, in so v velikih osebnih stiskah," je junija povedal sekretar mariborske območne organizacije Rdečega križa Metod Dolinšek.